Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 23. 12. 2008 | 1 komentář
Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu
Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto scénáři: nejistota v první půlce roku a obrat k lepšímu v polovině druhé.

Od svého maxima se americký index Dow Jones Industrial Average(DJIA) propadl podobně jako při Velké hospodářské krizi v roce 1929a recesi z roku 1937. „Otázka zní, kam to půjde dál. My doufáme, že budeme následovat rok 1937,“ srovnává Charles Robertson, hlavní ekonom ING pro rozvíjející se trhy, pokles akciových indexů v jednotlivých recesích. Pokud by se dále akciové indexy chovaly jako v roce 1937, příští rok by zaznamenaly zhruba takový růst, jaký předpovídají oslovení analyticipro optimistický scénář, tedy okolo 20 procent. Na druhou stranu pokračování podle vývoje DJIA započatého v roce 1929 by znamenalo poměrně velké překonání pesimistických odhadů, které se pohybují většinou kolem hodnoty mínus 20 procent.

Očekávaný vývoj akciových indexů v roce 2009:
Vývoj při optimistickém odhadu+ 21 procent
Odhad dna na trzíchv průběhu druhého čtvrtletí
Vývoj při pesimistickém odhadu-20 procent
Odhad vývoje ceny ropy:Přes 50 dolarů za barel

Klíčový pro kapitálové trhy bude vývoj hlavních ekonomik v roce 2009. Jelikož se říká, že akciové trhy předbíhají ekonomické dění o zhruba šest měsíců, dá se říct, že finanční analytici jsou spíše pesimisté. Předpovídají většinou dno v průběhu druhého čtvrtletí, takže největší ekonomický útlum by měl přijít na konci roku 2009. „Veškerá pesimistická očekávání jsou podle mě již promítnuta v cenách akcií,“ tvrdí Martin Štěpán, analytik České spořitelny, který si naopak myslí, že trhy již dna dosáhly.

Co by se také mohlo stát v roce 2009

Saxo Bank vytváří každý rok deset scénářů, aby „vyvážila lidskou psychologii, která je obvykle nakloněna k optimismu. Je důležité, aby investor zohlednil i méně pravděpodobné scénáře (podle vnímání trhu).“ Saxo Bank sama uvádí, že pravděpodobnost těchto variant vývoje je maximálně 50 procent.

  1. Revoluce v Íránu – Nízká cena ropy podnítí nespokojenost tamního obyvatelstva, kterému vláda nebude moci zajistit základní životní potřeby. Výsledkem bude revoluce.
  2. Ropa na 25 dolarech v průběhu roku 2009 – Zpomalující poptávku, které ubírá sílu největší recese od roku 1929, podpoří neshody mezi jednotlivými členy OPEC, kterým se nepovede dohodnout se na snížení objemu těžby.
  3. Index Standard and Poor’s dosáhne hodnoty 500 – Firmám budou dále klesat zisky kvůli omezení spotřeby, drahým úvěrům, hypotéčním problémům a omezení investičních aktivit.
  4. Itálie opustí eurozónu – Itálie má problémy se státním rozpočtem a dlouhodobou náklonnost k devalvacím. Pod tlakem finanční krize tak raději opustí eurozónu, čímž naplní dřívější hrozby.
  5. Růst Čínyse zastaví – Omezení poptávky po čínském zboží, neúspěšné investice založené na vysokých cenách komodit a provalení toho, že čínský růst je založený na peněžní expanzi povede k tomu, že se Čína také velmi přiblíží recesi.

Ať už dno teprve přijde, či už nastalo, příliv špatných zpráv nejspíš neskončí. „Odpisy špatných investic bankami budou i nadále pokračovat, nicméně největší vlna je již pravděpodobně za námi,“ míní Petr Čermák, analytik Colosseum. „Riziko dalších bankrotů nejen ve finančním segmentu je stále vysoké,“ dodává Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik FT. Jelikož ale vlády, hlavně ta americká, ukázaly, že hodlají udělat vše pro záchranu důležitých institucí, půjde pravděpodobně spíše o střední či malé podniky.

Pro rok 2009 zní nejčastěji následující investiční doporučení: držet se dluhopisůči instrumentů peněžního trhu, akcie vybírat velmi pečlivě. „Myslím si, že mohou mít úspěch defenzivní akcie a technologické společnosti s dostatkem hotovosti a nízkým zadlužením,“ očekává Jan Bureš, analytik Poštovní spořitelny. Hotovost a nízké dluhy totiž mohou ochránit firmy před bankrotem.

Defenzivní akcie zpravidla nesou vysoké dividendy. „Dividendové výnosy hlavních akciových indexů převyšují výnosy státních dluhopisů po více než padesáti letech,“ upozorňuje Vaníček. „Za relativně perspektivní považuji energetiku, nevyhýbal bych se ani oborům jako například biotechnologie, které mohou být taženy technickým pokrokem,“ míní Ondřej Moravanský, analytik Cyrrus. „Může se jednat o telekomunikace, farmacii, výrobce základního spotřebitelského zboží, především potravinářství,“ doplňuje Josef Dudek, analytik FIO.

„Paradoxně by zajímavým odvětvím mohl být finanční sektor, který se zkonsoliduje nejdříve a může se nastartovat k určitému růstu, ale to ve druhé polovině roku,“ říká Petr Hlinomaz z BH Securities.

Vývoj kurzu českých akcií

SPADOd počátku roku (změna v %)
AAA Auto-80,2
CME-79,6
CEZ-40,6
ECM-79,1
Erste Bank-72,3
Komerční banka-33,1
NWR-83,4 (od IPO 5.5)
Orco-91,9
Pegas Nonwovens-69,2
Philip Morris-18,5
Telefónica 02-19,1
Unipetrol-63,5
VIG-58,9 (od 5.2.)
Zentiva10,8
Zdroj: Atlantik, BCPP

Poměrně častý je mezi analytikynázor, že komodity opět zamíří vzhůru. „Pokud budou centrální banky dál tisknout peníze, je pokračování komoditního býčího trhu téměř jistotou, protože komodit je na rozdíl od ničím nepodložených peněz omezené množství. Velký rozdíl bude v jednotlivých komoditních sektorech, ale i v rámci jednotlivých druhů komodit. Za vynikající investici stále považujeme zlato. Zajímavé bude i kakao, cukr nebo ropa,“ tvrdí Čermák.

Nervozita na trzích bude panovat nejspíš celý příští rok. Ceny na trzích by tedy měly i nadále ovlivňovat likvidní riziko (spojené s dobou přeměny cenného papíru na hotovost) a kreditní riziko(spojené s možností bankrotu). S očekávanou postupnou stabilizací by se jejich dopad měl zmenšovat. „Likvidní riziko by se mělo časem snižovat se státní pomocí finančnímu sektoru,“ myslí si Štěpán. Na druhou stranu ale mohou mít státní zásahy pro akciového investora i negativní dopady. „Z historie lze vysledovat, že období větších státních intervencí nikdy nebylo slučitelné s dlouhodobým růstem cen akcií,“ varuje Vaníček.

Kterému typu aktiv či sektorů věříte vy? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

22. 12. 2008 | Petr Čermák

Rok 2009: Česko narazí na dno až půl roku po Německu

Minulý rok analytici říkali, že vývoj v USA bude klíčový pro dění ve zbytku světa. Měli pravdu. Ale mýlili se v tom, když si mysleli, že recese nakonec nepřijde. Na rok 2009 tentokrát... celý článek

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

22. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů... celý článek

Peníze lze poslat ještě na Silvestra

19. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Peníze lze poslat ještě na Silvestra

Poslední den v roce připadá na středu, tedy pracovní den. Díky tomu mohou všichni opozdilci vyřídit bankovní příkazy a jiné operace v téměř všech bankách se silvestrovským datem. Zpravidla... celý článek

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

17. 12. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

Banky, které mají pobočky i v Česku a spravují zde podílové fondy, odepisují miliardy špatných investic. Kdo by se obával, že při krachu takové banky neuvidí z majetku svého fondu ani... celý článek

Partners Financial Services