Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 22. 12. 2008 | 3 komentáře
Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění
Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů příliš růžový.

Rok s devítkou na konci nepřinese zájemcům o hypotékuani těm, kdo ji budou refinancovat, moc dobrých zpráv. Karty jsou podle expertů i hypotečních bankéřůrozdané jasně: přísnější poskytování úvěrů, zatím stále jen minimálně klesající sazby, omezenější nabídka produktů a celkově horší dostupnost hypoték. Získat v roce 2009 hypotéku tak bude pro některé žadatele obtížnější než letos.

Jak dopadla krize na hypotéky v roce 2008


Průměrný úrok nových hypoték podle Hypoindexu sice již tři měsíce v řadě klesá (v listopadu činil 5,63 procenta), ale k opravdu razantnímu snížení sazeb se zatím tuzemské hypoteční banky nechystají. A to navzdory tomu, že ČNBv prosinci výrazně snížila klíčovou sazbu na nynějších 2,25 procenta. Tuzemská mezibankovní sazba, za níž si bankymezi sebou půjčují peníze a od které se odvíjí i hypoteční sazby, se totiž pohybuje nad čtyřmi procenty. Další vývoj úroků hypoték tak bude i podle odborníků citovaných ČTK „záviset na vývoji mezibankovního trhu, který je kvůli finanční krizi a přetrvávající nedůvěře mezi bankami zamrzlý.“ Důvěra mezi bankami se podle generálního ředitele RaiffeisenbankLubora Žalmana bude postupně vracet nejdříve v prvním čtvrtletí roku 2009.

Hypoteční úrokové sazby zatím snížila jen Raiffeisenbank. Ostatní otálejí. To potvrzuje i nedávné vyjádření generálního ředitele Hypoteční bankyJana Sadila, který se nechal slyšet, že ani razantní snížení sazeb centrální bankou se hypoték v nejbližší době nedotkne.

Tento stav nahrává hypotečním makléřům. Ti si od nepřehledné situace na tuzemském hypotečním trhu i horší dostupnosti hypoték slibují minimálně zvýšení zájmu o poradenské služby. „ Banky ve své opatrnosti nepoleví, což pro některé klienty bude znamenat horší dostupnost hypoték. Opět stoupne počet klientů s potřebou refinancovat, protože mnoha lidem skončí fixace úrokové sazby. Tito klienti se pravděpodobně setkají se skokovým růstem úrokové sazby, protože například před třemi lety byla tříletá fixace kolem 3,5 %. Dnes se úrokové sazby pohybují mezi 5 – 8 %, což se těmto klientům poměrně citelně odrazí v nárůstu měsíční splátky,“ poznamenává Petra Horáková-Krištofová z Asociace hypotečních makléřů. Vývoj úrokových sazeb za půl roku si netroufá odhadovat. Nicméně dodává: „Kdo si hypotékuvyřídil v uplynulých měsících (třeba i s předstihem), udělal velice dobře.“

Dlouhodobé trendy české hypotečního trhu

  1. Začátek roku bývá tradičně nejslabším obdobím: banky se totiž snaží maximální počet žádostí schválit ještě před koncem roku. Zejména také proto, aby splnily obchodní plány. Do ledna kvůli tomu „přeteče“ méně úvěrů. Kolem Vánoc a Nového roku pak lidé většinou řeší jiné problémy než hypotéky – takže i únor bývá velmi slabý.
  2. Zájemci o hypotéku se „probouzí“ vždy na jaře. Jejich zájem už tři roky po sobě vrcholí v červnu. V minulých letech pak zájem v letních měsících rychle ochladl. Letos (2008) avšak byl silný i měsíc červenec a následný pokles byl tak pozvolnější.
  3. Podzimní měsíce se podobají jarním objemům i počtům, přičemž i například prosinec vykazuje slušné výsledky. (Banky se snaží na podzim lákat na zajímavé slevy a „dohnat“, co se dá,tyto hypotéky se pak objevují právě v prosincových statistikách).

Zdroj: Asociace hypotečních makléřů

Bude výhodné si příští rok vzít hypotéku, nebo bude mít smysl si ještě rok počkat? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

15. 12. 2008 | Věra Tůmová

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

Kvůli krizi se mění v poslední době leccos. Tuzemské banky zatím stále uklidňují klienty skvělými výsledky a stabilitou, díky které je prý krize nezasahuje. Přesto i banky v Česku v... celý článek

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

16. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

Riziko při prodeji či koupi podstupují většinou obě zúčastněné strany. Dá se ovšem minimalizovat tím, že se do celé transakce zapojí třetí osoba, která peníze vydá až po splnění všech... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Partners Financial Services