Boj s krizí: firmy chtějí nižší sociální odvody, vláda podpoří export

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 16. 12. 2008 | 2 komentáře
Boj s krizí: firmy chtějí nižší sociální odvody, vláda podpoří export
V Česku se proti recesi bude bojovat větší podporou exportérů. V západní Evropě se urychlují investice do infrastruktury či snižují daně.

Žádné zběsilé utrácení desítek miliard kvůli finanční krizia ekonomické stagnaci se v Česku nechystá. Místo toho chce vláda podpořit exportéry, na které dopadlo ochlazení zahraniční poptávky, aby snáze nacházeli zakázky na jiných trzích. Snazší by tak mělo být získat úvěr na vývoz a více peněz by mělo být i na pojištění exportních úvěrů.

Opoziční sociální demokracie by nejraději šla cestou štědrých státních dárků spotřebitelům. Snížila by na dva roky sazbu DPH u potravin či léků z 9 na 6 procent. Zvýšila by podpory v nezaměstnanosti, platy státních zaměstnanců a důchody. A paradoxně by zvýšila daně, i když jen pro bohaté.

Jak se bojuje s krizí v Evropě

Německo
Zrušení daně z nových vozidel
Vyšší daňové odpisy pro firmy
Investice do dopravní infrastruktury
Úvěry na ekologickou renovaci domů
Úvěry obcím na investice do infrastruktury
Úvěry pro malé a střední podniky

Španělsko
Prodloužení daňového osvobození stavebního spoření
Prodloužení daňového osvobození u prodeje domu
Snížení sociálních odvodů pro nové zaměstnance
Vytvoření Fondu veřejných investic pro financování obecní infrastruktury
Úvěry pro firmy a rodiny
Předčasné platby podpory v nezaměstnanosti

Francie
Snížení sociálních odvodů za zaměstnance u velmi malých firem
Přímé dotace do sektoru realit
Přímé výdaje na vládní a regionální projekty
Přímé dotace automobilovému průmyslu
Úvěry a záruky za úvěry malým a středním firmám
Úvěry na stavbu sociálních bytů
Rychlejší zavedení daňového zvýhodnění výdajů na výzkum a vývoj

Itálie
Snížení daně z příjmu z odměn za vyšší produktivitu práce
Zmrazení dálničního mýtného
Zpřísnění dohledu finančních úřadů
Zvýšení daní z televizních služeb
Výdaje ve prospěch nízkopříjmových skupin
Pomoc vlastníkům hypoték
Výdaje na strategickou infrastrukturu

Česko
Navýšení základního kapitálu České exportní banky
Zvýšení pojistného krytí u pojištění vývozních úvěrů od EGAP z 95 na 99 procent
Rychlejší čerpání peněz ze strukturálních fondů EU
Odpočet DPH pro firmy u nákupu všech druhů aut

Zdroj: Bruegel Institut, ČTK

K zásadním změnám v daních se vláda zatím nechystá. Zaměstnancům už zařídila snížení odvodů na sociální pojištění o 1,5 procenta. Firmám chce umožnit, aby si odečítaly daň z přidané hodnoty při koupi osobních vozů. Přitom redukce daňového zatížení občanů a firem se objevuje ve většině doporučení ekonomů, jak bojovat s důsledky finanční krize. Například Jan Švejnar na nedávném Fóru Zlaté koruny, věnovanému dopadům finanční krize, tvrdil: „Má smysl podporovat nabídku v ekonomice na národních úrovních. Především změnami v daních, ať už půjde o snížení odvodů, které prodražují pracovní sílu, nebo přesunem zatížení z přímých daní do daní ze spotřeby či majetku.“

Ke snížení sociálních odvodů, které firmy platí za zaměstnance, vyzval i Jaroslav Míl, předseda Svazu průmyslu a dopravy. Ve Švédsku se už podle něj o něčem takovém uvažuje. Slibuje si od takového opatření především zachování pracovních míst, protože firmám by se výrazně snížily náklady. V Česku však ani vláda, ani opozice zatím s takovým řešením nepřišly.

Možností, jak zachovat stávající pracovní místa i v době recese, je více. V Německu se v sobotu dohodla vláda se zástupci velkých podniků, že příští rok nebudou propouštět zaměstnance z provozních důvodů. Nedostatek práce pro zaměstnance budou raději řešit dočasným zkrácením pracovních úvazků.

„Ve spolupráci s vládami mohou firmy přistoupit i na dočasné snížení mezd,“ upozornil na Fóru Daniel Stelter z poradenské firmy Boston Consulting Group. Firmy by na přechodnou dobu zaměstnancům snížily mzdy, ale zároveň by se zavázaly, že v budoucnu tento rozdíl zaměstnancům ze zisku doplatí. Vláda by za tento závazek převzala garanci. „V případě, že by daná firma zkrachovala, stát by rozdíl ve mzdě lidem vyplatil,“ dodal Stelter. K takovému kroku se ovšem zatím žádná vláda v Evropě neodhodlala.

Evropské země chtějí nastartovat hospodářství především investicemi do veřejné infrastruktury. Německá vláda chce například zajistit, aby infrastrukturní projekty, které jsou dostatečně připraveny, ale byly naplánovány na příští roky, mohly obce a spolkové země urychleně zahájit. To má pomoci nejen obcím, ale i stavebnímu průmyslu. Další investice by měly směřovat do škol či telekomunikačních sítí, aby podpořily ekonomický růst v budoucnosti.

To jsou kroky, které členským státům doporučuje i Plán obnovy, který vypracovala Evropská komise a minulý týden ho schválili premiéři a prezidenti členských států. Ten počítá s celkovými výdaji na nastartování evropské ekonomiky ve výši 200 miliard eur. Nicméně už se objevila varování, aby to státy se stimulačními balíčky nepřeháněly.

Šéf Evropské centrální banky Jean Claude Trichet naznačil, že by bylo škodlivé, kdyby vlády přestaly respektovat unijní strop pro deficit státního rozpočtu ve výši tří procent HDP. Podobně se vyjádřil na Fóru Zlaté koruny i člen bankovní rady České národní bankyRobert Holman. Ten upozornil, že vyšší výdaje bude nutné financovat vydáváním dlouhodobých dluhopisů. Čím více jich bude, tím větší úrok bude muset stát investorům nabídnout. A vysoké dlouhodobé úrokové sazby mohou zpomalit růst v době, kdy nynější recese pomine.

Co by měla česká vláda dělat na podporu ekonomiky? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na černé pasažéry evropského boje s recesí

12. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Jak na černé pasažéry evropského boje s recesí

Ani Češi, ani nikdo jiný by neměl být černým pasažérem opatření, kterými třeba Německo chce nastartovat svou ekonomiku. Proto Unie jedná o společných pravidlech, podle nichž jednotlivé... celý článek

Evropský boj s recesí má stát 200 miliard eur

27. 11. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Evropský boj s recesí má stát 200 miliard eur

Státy by měly lépe koordinovat svá opatření na boj s následky finanční krize, domnívá se Evropská komise. Navrhla proto soubor nástrojů, na něž by země měly utrácet peníze daňových... celý článek

Island stojí před bankrotem

8. 10. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Island stojí před bankrotem

Islandské banky nadělaly při expanzi do zahraničí dluhy ve výši devíti islandských HDP. Teď kvůli finanční krizi přestaly mít přístup k penězům na financování těchto úvěrů. Do propasti... celý článek

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný... celý článek

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké... celý článek

Partners Financial Services