Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 4. 12. 2008 | 1 komentář
Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů
Lidé si letos půjčují na spotřebu o pětinu víc než loni. Reklamy na spotřebitelské úvěry jsou někdy zavádějící a klamavé. Přinášíme několik rad, jak se v nabídkách orientovat a na co si dát pozor.

Přestože odborníci nabádají k obezřetnosti a zodpovědnému zadlužování, nakupování na dluh přicházejí Češi stále víc na chuť. Podle informací Nebankovního registru si letos lidé půjčují na spotřebu o pětinu více než loni. „V průměru si půjčují 128,5 tisíce korun, u dvou procent poskytnutých úvěrů nestíhají dlužníci úvěr splácet a po splatnosti mají tři i více splátek,“ říká Karel Kovář, výkonný ředitel společnosti LLCB, která v Česku provozuje Nebankovní registr.

Vyznat se v úvěrových nabídkách a zjistit, která banka nebo finanční instituce půjčí peníze nejvýhodněji, není ale často snadné. V inzerátech se používají osvědčené finty, podstatné informace se mnohdy uvádějí pod čarou malými písmeny, nebo chybí vůbec.

První rada zní: v inzerátech úvěrových nabídek si nevšímejte úrokových sazeb. Tento údaj je matoucí. Nejnižší úroková sazba neznamená, že je úvěr nejlevnější. Nejsou do ní započítány další náklady, které s poskytnutím úvěru souvisejí, jako jsou poplatky za měsíční vedení úvěrového účtu nebo poplatek za uzavření úvěrové smlouvy.

Například v našem testu, kde se dá nejvýhodněji půjčit 20 tisíc korun se splatností na jeden rok, uváděla vítězná Poštovní spořitelna úrokovou sazbu 13,40 procenta, zatímco Raiffesenbank, která se umístila na páté příčce, uvedla úrokovou sazbu ve výši 9,30 procent.

Druhou radu lze shrnout takto: u úvěrových nabídek neporovnávejte výši měsíčních splátek. Informace, že budete 20 tisíc splácet měsíčně například částkou 1751 korun nemusí znamenat, že je to celková měsíční suma, kterou za úvěr vydáte. Do měsíčních splátek nemusejí poskytovatelé úvěrů započítat všechny poplatky a například dalších 90 korun vás může stát měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu. Údaj o pravidelných měsíčních splátkách proto není směrodatný, a pokud je splátka oproti konkurenci velmi nízká, může jít o reklamní trik.

Rozklíčovat, který úvěr je nejlevnější, se dá jen pomocí jediného údaje, a tím je roční procentní sazba nákladů RPSN. Tato důležitá sazba vypovídá o tom, jak je spotřebitelský úvěr drahý, tedy kolik procent z půjčené částky dlužník skutečně za rok zaplatí. Pokud RPSN v reklamě či jiné nabídce chybí, poskytovatel spotřebitelského úvěru tím porušuje zákon a klame spotřebitele.

Při porovnání RPSN si ale vždy zkontrolujte, zda porovnáváte srovnatelné úvěry, tedy se stejnou výší, stejnou dobou splácení a stejnou periodou splátek. U půjček s jinou výší a jinými platebními podmínkami je RPSN odlišná a porovnání nemůže být objektivní.

Při rozhodování, který úvěr si nakonec vzít, je dobré se zajímat i o to, jestli se dá půjčka splatit předčasněbez pokuty. Některé banky to umožňují, jiné vyměřují poměrně vysoké poplatky, které se mohou vyšplhat až na pět procent z hodnoty mimořádné splátky.

RPSN je také povinný údaj, který nesmí chybět v úvěrové smlouvě. „Jestliže zjistíte, že ve smlouvě není hodnota RPSN uvedená a poskytovatel úvěru odmítne údaj doplnit, nikdy takovou smlouvu nepodepisujte, svědčí to o jeho neserióznosti,“ upozorňuje Marek Ženkl, mluvčí České obchodní inspekce.

Rada na závěr:než úvěrovou smlouvu podepíšete, pořádně si ji pročtěte, abyste věděli, jaké hrozí případné sankce za opožděné platby. Všechny upomínky, které začnou chodit poštou, jsou zpoplatněné, například Poštovní spořitelna si naúčtuje za upomínku 150 korun. U některých, zejména nebankovních poskytovatelů úvěrů, ale mohou být sankce podstatně vyšší a pokuty se mohou šplhat do závratných částek.

Jaké máte zkušenosti s poskytovateli spotřebitelských úvěrů? Uvádějí všechny informace správně? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce

3. 12. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce

Koupit pod stromek dárky na dluh a splácet půjčku do dalších Vánoc prodraží vánoční nadílku v hodnotě dvaceti tisíc korun zhruba o pětinu. Přesto až třetina lidí o půjčkách uvažuje.... celý článek

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

15. 9. 2008 | Eva Sovová

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

Čtvrt milionu na vysokoškolská studia nejlevněji půjčí v České spořitelně a Komerční bance. Některé studentské úvěry se dají splácet až po studiích. Úvěry, které nejsou ušité na míru... celý článek

Slevy: někdy jde o klamavé obchodní praktiky

28. 7. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Slevy: někdy jde o klamavé obchodní praktiky

Nejčastější klamavou praktikou obchodníků je chybná informace o ceně zboží. Při slevách musejí obchodníci dodržovat tři základní pravidla. Za klamání jim hrozí vysoké pokuty až do výše... celý článek

Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc

18. 6. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc

Neúčelovou půjčku dnes o překot nabízejí všechny bankovní domy a předhánějí se v tom, proč zrovna ta jejich je nejvýhodnější. Pokud ovšem někdo dá jen na reklamní slogany, může za půjčku... celý článek

Refinancování půjček s exekutorem za zády

12. 5. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Refinancování půjček s exekutorem za zády

Refinancování půjček a úvěrů je v poslední době hitem mnoha reklamních kampaní. Lidé, kteří mají záznam v registru dlužníků, nebo jim hrozí dokonce exekuce, mají ale smůlu. Banky jim... celý článek

Partners Financial Services