Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 3. 12. 2008 | 7 komentářů
Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce
Koupit pod stromek dárky na dluh a splácet půjčku do dalších Vánoc prodraží vánoční nadílku v hodnotě dvaceti tisíc korun zhruba o pětinu. Přesto až třetina lidí o půjčkách uvažuje. Nejlevněji půjčí Poštovní spořitelna.

Pro vidinu nadělit pod vánoční stromek co nejvíc dárků je třetina Čechů ochotná se zadlužit. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti TNS AISA pro GE Money Multiservis. A potvrzují to české banky i další úvěrové společnosti.

„Tradičně před Vánocemi narůstá objem poskytovaných půjček o 20 procent. V poslední době roste zájem o úvěry nejen před Vánocemi ale i po nich, kdy lidé využívají povánoční slevy,“ říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. „Počet uzavřených úvěrových smluv vzrůstá oproti běžnému roku před Vánocemi až o 150 procent a co do objemu o 80 procent,“ přibližuje Irena Zatloukalová z ČSOB.

Spočítejte si RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Podle průzkumu TNS AISA si lidé, kteří na dárky nemají dost peněz, potřebují letos půjčit v průměru 20 tisíc korun, které by nejraději spláceli jeden rok. Využít chtějí i úvěrové karty. Bez placení úroků je třeba dlužnou částku zaplatit většinou do 45 až 50 dnů. Po uplynutí tohoto bezúročného období si banky začínají účtovat úroky mezi 20 až 29 procenty ročně. Takový úvěr je proto zpravidla dražší než spotřebitelská půjčka.

Dvacet tisíc korun si ovšem nelze půjčit všude. Například v České spořitelně půjčí se splatností na rok minimálně 30 tisíc korun a v GE Money Bank poskytnou rovněž minimálně 30 tisíc korun se splatností na dva roky. Částka 20 tisíc korun se splatností na jeden rok se dá půjčit například u úvěrových společností CETELEM a Home Credit. Z bank půjčí mBank, ČSOB, Poštovní spořitelnaa Raiffeisenbank.

Všude je vyřízení půjčky vcelku rychlé. Například u mBank si žadatel okamžitě odnáší peníze s sebou na platební kartě, ze které může kdykoliv peníze čerpat, a to najednou i postupně. V GE Money Bank se žadatel dozví, zda mu půjčku schválí, do dvou minut a v ostatních námi testovaných institucích do jednoho až tří dnů. Všichni poskytovatelé úvěrů se ale chovají opatrně. Půjčku schválí jen těm žadatelům, kteří nejsou v registrech dlužníků.

Úrokové sazby, za které banky i nebankovní domy peníze půjčují, se u námi testovaných institucí pohybovaly od 9,30 do 21,30 procent. Tento údaj ale není směrodatný. Pro rozhodování, jak je úvěr levný či drahý, je potřeba znát roční procentní sazbu nákladů (RPSN), která zahrnuje i všechny další poplatky spojené s půjčkou. Tento důležitý údaj slouží k porovnání nabídky spotřebitelských úvěrů na trhu a všichni poskytovatelé úvěrů ho musí povinně zveřejňovat. Pokud se nedá RPSN snadno zjistit a poskytovatel úvěru ho tají, je lépe se takové půjčce vyhnout.

Nejnižší sazbu RPSN (19,60 procenta) jsme získali u dvacetitisícového úvěru se splatností na jeden rok u Poštovní spořitelny. Půjčka se přitom dá splatit předčasně a bez sankce. Na druhé příčce našeho testu se umístila mBank s RPSN ve výši 20,57 procenta. I v této bance se dá spotřebitelský úvěr splatit předčasně a bez jakéhokoliv poplatku. Třetí místo s RPSN 20,73 procenta zaujala ČSOB, tuto sazbu ale v našem testu garantovala banka jen pro své stávající klienty. Pro ostatní by byl úvěr dražší, o kolik ale ČSOB neuvedla. Za předčasné splacení půjčky účtuje ČSOB sankci ve výši jednoho procenta z mimořádné splátky, minimálně však tisíc korun.

Kde si nejvýhodněji půjčit 20 tisíc korun

Poskytovatel úvěrůRPSN v %Sankce za předčasné splaceníVýše měsíční splátky v Kč
20 tisíc korun se splatností na jeden rok:
Poštovní spořitelna19,60 NE1791
mBank20,57NE1840
ČSOB*20,73*ANO1767
CETELEN**23,36**ANO1964
Raiffeisenbank23,46NE1850
Home Credit***23,50***NE2200
30 tisíc korun se splatností na jeden rok:
Česká spořitelna24,26ANO+2765
30 tisíc korun se splatností na dva roky:
GE Money Bank22,72ANO++1511
* jen pro stávající klienty ČSOB, pro nové klienty je spotřebitelský úvěr dražší (RPSN banka neuvedla)
** RPSN včetně pojištění proti neschopnosti splácet z důvodu trvalé invalidity, pracovní neschopnosti a dlouhodobé nemoci ve výši 3,34%, Za předčasné splacení poplatek 5 procent z předčasně splacené úvěrové jistiny
***Home Credit uvedla splatnost na 10 měsíců
+za předčasné splacení poplatek 4% z výše mimořádné splátky, minimálně 500 Kč
++ za předčasné splacení poplatek 5% z dosud nesplacené jistiny, minimálně 1000 Kč
zdroj: jednotlivé oslovené banky a nebankovní instituce

Na čtvrté pozici se umístil spotřebitelský úvěr od CETELEM, kde RPSN činí 23,36 procenta. Do RPSN tato nebankovní instituce započítala při našem testu cenu pojistky pro případ, že klient nebude schopný dluh splácet z důvodu trvalé invalidity, pracovní neschopnosti a dlouhodobé nemoci. Kdo si půjčí bez tohoto pojištění, což CETELEM umožňuje, RPSN se sníží o 3,34 procentního bodu a bude činit 20,02 procenta. To půjčku zlevňuje a zařazuje ji na druhé místo.

Anketa

Půjčili jste si někdy peníze na vánoční dárky?

Úvěry u Home Credit (RPSN 23,50 procent) a Raiffeisenbank (RPSN 23,46 procent) vyjdou po zaplacení poplatků cenově téměř shodně. Předností je, že obě tyto banky neúčtují žádné pokuty za předčasné splacení dluhu. Při nenadálém či očekávaném povánočním příjmu se dají tyto úvěry splatit a ušetřit tak na úrokovém zatížení víc než u instituce, která sice nabízí nižší úrokovou sazbu, ale předčasnou splátku pokutuje.

Kdo se rozhodne půjčit si na Vánoce v prosinci, musí počítat s tím, že začne spotřebitelskou půjčku splácet od ledna, tedy měsíc po uzavření úvěrové smlouvy. Přesný den, kdy musí peníze dorazit na účet banky či úvěrové společnosti, se vždy uvádí ve smlouvě. Na to je potřeba dohlédnout a zkontrolovat, zda převod peněz proběhnul, jinak mohou hrozit sankce.

Z čeho budete financovat letošní Vánoce - z úspor, nebo z půjček? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2008 7:36

Jednoznačně volit Provident. Všichni jsou tam usměvaví a krásní. A když strčíte dítě do mikrovlnky a ono v ní vybuchne, tak přijede atlet z Providentu a udělá vám nové baby.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

úvěr

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za Vánoce utratí každý Čech přes 11 tisíc korun

19. 11. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Za Vánoce utratí každý Čech přes 11 tisíc korun

Letošní Vánoce přijdou průměrného Čecha na 11 260 korun. Domácnosti s malými dětmi utratí dvojnásobek. Honbou za vánočními dárky stráví Češi zhruba 14 hodin. Třetina lidí se kvůli Vánocům... celý článek

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

30. 10. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

Banky si konkurují, stále víc spotřebitelských úvěrů se dá splatit předčasně bez pokuty. Některé banky ale klienty za mimořádné splátky stále trestají tisícovými sankcemi. Změny v úvěrových... celý článek

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

15. 9. 2008 | Eva Sovová

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

Čtvrt milionu na vysokoškolská studia nejlevněji půjčí v České spořitelně a Komerční bance. Některé studentské úvěry se dají splácet až po studiích. Úvěry, které nejsou ušité na míru... celý článek

Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc

18. 6. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kde si nejlépe půjčit 60 tisíc

Neúčelovou půjčku dnes o překot nabízejí všechny bankovní domy a předhánějí se v tom, proč zrovna ta jejich je nejvýhodnější. Pokud ovšem někdo dá jen na reklamní slogany, může za půjčku... celý článek

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

7. 2. 2008 | Eva Sovová

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba... celý článek

Partners Financial Services