Jak si vybrat, které dobročinné organizaci poslat peníze

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 11. 11. 2008 | 8 komentářů
Jak si vybrat, které dobročinné organizaci poslat peníze
Před Vánocemi zase začnou nadace a neziskové organizace žádat Čechy o příspěvek na dobročinnost. Než se pro některou z neziskových organizací rozhodnete, chvíli pátrejte, co vlastně dělá a kolik z darovaných peněz spotřebuje na provoz.

V České republice působí stovky neziskových organizací, které se snaží s větší nebo menší úspěšností získávat peníze na celou škálu veřejně prospěšných akcí a projektů.

Velká vlna solidarity se zvedá zvlášť s koncem roku, kdy jsou lidé mnohem ochotnější otevřít peněženku a věnovat pár stovek či tisíce korun na dobročinné účely.

Úspěšné v získávání peněz bývají zpravidla ty nevládní organizace, které umí své aktivity zviditelnit a dokážou se prosazovat v médiích. Ti, kteří se věnují přímé pomoci, na zviditelňování už tolik energie nemají a zůstávají mnohdy v pozadí. Při rozhodování komu peníze dát proto stojí za to porozhlédnout se v okolí a vytypovanou organizaci navštívit.

Co je nadační investiční fond N.I.F

Některé nadace smí spravovat tzv. nadační investiční fond (N.I.F), kterým stát rozdělil v letech 1999 a 2003 mezi 73 nadací celkově 1 miliardu a 882 milionů korun. Tyto svěřené státní peníze ukládají nadace například na výhodné úroky bank a z části výnosů pak sponzorují vybrané projekty neziskových organizací, které se ale musejí ucházet o finanční podporu v poměrně přísném výběrovém řízení.
Zdroj: Zpráva o neziskovém sektoru v ČR z 6. srpna 2003, dle usnesení vlády č. 807

Ještě před posláním peněz na účet, je dobré zjistit, jaký typ nevládní organizace za konkrétní sbírkou, aktivitou či konkrétním projektem stojí. To se dá snadno ověřit na internetových stránkách neziskových institucí. Je totiž velký rozdíl v tom, zda peníze dostanou nadace a nadační fondy nebo občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti a charitativní organizace.

Kdo chce, aby finanční dar začal okamžitě pomáhat potřebným, měl by dávat přednost raději občanským sdružením, obecně prospěšným společnostem či charitám. Jsou to konkrétní zařízení, ve kterých se starají o opuštěné a týrané děti, stacionáře zlepšující život tělesně a mentálně postižených, sdružení poskytující kvalifikované bezplatné poradenství, azylové domy pomáhající obětem domácího násilí či organizace, které se starají o týraná a opuštěná zvířata.

Peníze, které se jim dárce rozhodne věnovat, slouží na zaplacení odborníků, provozních nákladů, na nákup vybavení a speciálních pomůcek a na dalších nezbytné výdaje. Tyto neziskové nevládní instituce pomáhají bezprostředně a finance smějí získávat od přímých dárců, sbírkami, aukcemi, prostřednictvím DMS, od nadací a nadačních fondů, z fondů Evropské unie i od státu.

Dárce se může na vlastní oči přesvědčit, jak zařízení funguje a zda jeho peníze opravdu pomohly. Podrobnosti o hospodaření zveřejňují tyto instituce ve výročních zprávách, na internetových stránkách či ve vlastních informačních bulletinech vycházejících několikrát do roka.

Naopak nadace a nadační fondy jsou hlavně specialisty na získávání peněz. Peníze a dary „sbírají“ od občanů, firem, z fondů Evropské unie, případně pronájmem nemovitostí. Od státu peníze nedostávají. Kdo věnuje finanční příspěvek nadacím a nadačním fondům, musí počítat s tím, že určitou část daru ukrojí náklady na chod těchto institucí.

Zjistit, jak darované peníze pomohly, se dá u řady nadací a nadačních fondů zpravidla jen z výročních zpráv. Vlastní projekty, kdy tyto instituce přímo pomáhají ať už vlastními silami, nebo s podporou dobrovolníků, má jen málokterá. Kdo se chce dozvědět, jak darované peníze pomohly, musí zajet zpravidla tam, kam nadace a nadační fondy vybrané peníze přeposlaly. Tedy opět do neziskových organizací, občansko-prospěšných společností a charit.

Jak vysoké výdaje mohou nadace a nadační fondy při své činnosti mít, si volí podle tří zákonem předepsaných pravidel. Například se mohou rozhodnout, že jejich náklady nepřekročí určité procento z hodnoty ročně poskytnutých darů. Zvolené procento i samotné pravidlo se pak nesmí měnit po dobu pěti let a tato informace by měla být veřejně dostupná. Na webových stránkách některých neziskových institucí se ale tento důležitý údaj vůbec nedá najít.

Anketa

Jakým neziskovým organizacím posíláte peněžní dary?

Účetnictví nadací vždy kontroluje auditor. U nadačních fondů je audit povinný až v okamžiku, kdy roční příjmy a výdaje, nebo celkový majetek přesáhnou tři miliony korun. Při rozhodování komu peníze nakonec poslat, stojí za to nahlédnout do výročních zpráv. Jsou zveřejněny na webech nadací a nadačních fondů nebo se dají získat i v tištěné podobě.

Velmi důležité jsou hlavně údaje, kolik si měsíčně vydělávají kmenoví zaměstnanci, jaké mají další výhody, jak nákladný je pronájem prostor, ve kterých působí, kolik je stojí externisté, osvětové kampaně nebo jak často, z jakých peněz a o kolik tisíc či milionů korun se daří nadaci navyšovat nadační jmění, aby posílila svou další existenci. Čím otevřenější a podrobnější údaje se dají ve zprávě najít, tím transparentnější je i samotná činnost těchto nevládních institucí.

Co si myslíte o dobročinných organizacích či nadacích? Mají smysl, nebo slouží k výdělku svých funkcionářů? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 4. 2011 10:31, L. Kaplan

Pozor na organizaci CARE Ceska republika ! Jendou jsem jim poslal penize a od te doby muj prispevek promrhali na marketing. Neustale mi posilaji dopisy s darky a zadosti o dalsi pomoc. I presto, ze jsem jim nekolikrat psal, ze se mi to nelibi, at mi furt neposilaji darky a dopisy, ze tim vyhazuji jen me darovane penize. Zajimalo by me kolik takovato organizace z vybranych penez opravdu pouzije na dobrocinne ucely a kolik spotrebuje na svuj provoz.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 1. 2019 12:59

Vážený pán alebo pani.

Volám sa Mikhailo. Na Slovensku pracujem už viac ako rok a chcem prepojiť môj život a život mojej rodiny so Slovenskom. Ale peniaze sú nedostatočné na bývanie a pomoc rodine na Ukrajine. Moja dcéra má 3 roky a už má cukrovku a celiakiu. Na Ukrajine ju očakáva len stav zdravotného postihnutia a ľahostajnosti. Pre premiestnenie rodiny, vykonanie všetkých potrebných dokumentov a prenájom bývania je na začiatok potrebná suma 4000 eur. Veľmi Vás prosím ak máte nejakú možnosť mi finančne pomôcť presťahovať moju rodinu na Slovensko a získať šancu, aby sa moja dcéra stala riadnym členom spoločnosti. Moja manželka má vyššie lekárske vzdelanie a svojou prácou sa bude môcť pridať k Slovenským odborníkom a spolu s nimi pomáhať zvyšovať prospešnosť Slovenska. Prosím Vás ako rodic rodica, ktorý by rovnako ako ja urobil všetko, čo je v jeho silách, aby videl svoju dcéru zdravú tak ako to len je možné.

S pozdravom, Mikhailo Reva.
misha_77@i.ua
+4210905740953

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

2. 11. 2007 | Josef Janda

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

Jednou z možností, jak si snížit základ pro výpočet daně z příjmu, je kromě nákupu státem podporovaných finančních produktů i dárcovství. Finančním příspěvkem nejen neziskovým organizacím... celý článek

Sytý hladovému nevěří aneb jak banky přispívají na dobročinnost

22. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Sytý hladovému nevěří aneb jak banky přispívají na dobročinnost

Umí být banky štědré? Kolik z 30 miliard korun, které vydělaly v prvních devíti měsících letošního roku, věnují na dobročinnost? Na jaké projekty přispívají? Patří charita k "dobrým... celý článek

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

29. 12. 2005 | Kateřina Boušová

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

Možná jste si u štědrovečerní večeře v teple domova uvědomili, že ne každý má to štěstí strávit svátky v příjemné atmosféře a pod vánočním stromkem najít hromadu dárků. Mnoho z nás... celý článek

Partners Financial Services