Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 6. 11. 2008 | 1 komentář
Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně
Nový americký prezident bude muset řešit největší ekonomické problémy za posledních několik desetiletí. O to složitější bude najít prostor pro plnění předvolebních slibů. S bezmeznou podporou demokratického Kongresu po celé čtyři roky přitom nemůže počítat.

Vítěz amerických prezidentských voleb, demokrat Barack Obama, má štěstí. Ve stejný den, kdy získal klíče od Bílého domu, ovládli demokraté i obě komory Kongresu. To dává prezidentovi dobrou šanci, provést většinu plánovaných změn.

Neměla by se opakovat situace z období před dvěma lety, kdy demokraté sice vyhráli ve Sněmovně reprezentantů, ale v Senátu získali křehkou většinu jednoho hlasu. Většinu předvolebních slibů sice dokázali protlačit Sněmovnou reprezentantů, ale zpravidla narazili v Senátu. Tak dopadl třeba zákon o cenách lékůfinancovaných z vládního programu Medicare, předvolební vlajková loď demokratů.

Tentokrát by mělo být vše jinak. Jenže času na prosazení předvolebních plánů nový prezident moc mít nebude. S největšími a nejodvážnějšími změnami by měl přijít co nejdříve. Američtí politologové upozorňují, že kongresmani bývají „poslušní“ zhruba jen první rok po zvolení. Proto by si Obama měl stanovit jen několik málo priorit a rychle je prosadit. Ve druhém roce budou kongresmani bojovat o znovuzvolení v dalších volbách do dolní komory a třetiny Senátu. Šance, že by podpořili kontroverzní opatření, která by mohla negativně ovlivnit jejich voliče, bude poměrně malá.

Na demokraty číhá v souvislosti s příštími parlamentními volbami v roce 2009 ještě jedno nebezpečí. Pokud se nynější finanční krize a receseprotáhne a prezidentova léčba nezabere dostatečně rychle, mohly by se poměry v Kongresu zase výrazně změnit. Stabilní podporou poslanců a senátorů po celé čtyřleté období si tedy Obama, na rozdíl od vítězů voleb v Evropě, nemůže být v žádném případě jistý.

S čím přijde nový americký prezident

Léky na finanční krizi

Ihned po nástupu do funkce bude mít Obama k dispozici už schválený balík v hodnotě 700 miliard dolarů. Z něj nynější administrativa utratila či utratí 250 miliard dolarů na obnovu kapitálu několika tisíc bank. Vláda má okamžitě k dispozici ještě 100 miliard dolarů. O uvolnění zbylých 350 miliard dolarů bude muset prezident požádat Kongres. Není ovšem příliš pravděpodobné, že by demokratický Kongres tuto žádost demokratickému prezidentovi odmítl.

Kromě již schváleného balíku se Obama pokusí prosadit stimulační balíček, který by měl ulevit Američanům a malým firmám, a přimět je k větší spotřebě a investicím. Celkem chce takto oživit ekonomiku částkou 175 miliard dolarův podobě daňových prázdnin pro vybrané skupiny Američanů a daňové úlevy ve výši 1000 dolarů pro vybrané rodiny. Malým firmám chce dočasně pomoci s lepší dostupností úvěrů. Jednalo by se o prominutí poplatků, které jinak platí banky, když se chtějí zapojit do programu státem garantovaných úvěrů pro malé podniky. Firmám nabízí nový prezident daňové úlevy za každé vytvořené pracovní místo.

Lidem, kteří nejsou schopni splácet hypotéku, chce Obama zajistit, aby v případě osobního bankrotu mohly soudy změnit podmínky splácení hypotéky a aby jim případně snížily splácenou jistinu. Banky by takové rozhodnutí musely respektovat. Kritici tohoto nápadu tvrdí, že banky budou ze strachu před zásahem soudu půjčovat menšímu množství žadatelů, na kratší dobu a za vyšší úrok.

 

Podpora ekologické energetiky

Obama bude chtít "nakopnout" skomírající ekonomiku také plánem na podporu energetiky šetrné k životnímu prostředí. Chce na příštích deset let vyčlenit 150 miliard dolarů na výzkum a zavádění solárních, větrných a vodních elektráren a na vývoj a prodej hybridních automobilů. Například za zakoupení hybridního vozu by jeho majitel dostal daňovou úlevu ve výši 7 tisíc dolarů. Tato opatření by podle něj měla vytvořit pět milionů pracovních míst a dát impuls k rozvoji řadě průmyslových sektorů. Pozorovatelé soudí, že s tímto programem přijde Obama hned na začátku volebního období. Naopak se nejspíš nebude kvůli problémům ekonomiky pouštět do jiného předvolebního plánu - do omezování emisí skleníkových plynů s pomocí prodeje emisních povolenek, které by výrazně zatížily americký průmysl.

 

Snižování daní pro střední třídu

Poněkud nejasné je, odkud chce Obama vzít na své plány peníze. V kampani sliboval snížení daní nízko a středněpříjmovým skupinám. Naopak vyšší daně by měli platit Američané, kteří vydělají za rok více než 250 tisíc dolarů. Zvýšit by se měla i daň z kapitálových příjmů. Nezávislý Výbor pro federální rozpočet spočítal, že Obamova daňová opatření udělají do federálního rozpočtu každý rok díru 360 miliard dolarů. Loňský deficit rozpočtu se přitom vyšplhal na 455 miliard dolarů (3,2 % HDP). Ten letošní by se mohl kvůli krizovým balíčkům nafouknout na dvojnásobek. Další rychlé zadlužování státu by podle některých ekonomů citovaných agenturou Bloomberg mohlo narazit na nižší ochotu zahraničních investorů kupovat americké vládní dluhopisy.

 

Regulace finančního sektoru

Revoluci se nejspíš nevyhne regulace finančních trhůa institucí. Obama patrně Kongresu navrhne sjednocení dohledu nad finančním trhem buď pod křídly nově vytvořené agentury, nebo centrální banky FED. Myšlenka jednoho regulátora se ovšem nelíbí zástupcům menších bank a finančních institucí. Podle nich bude jeden regulátor zohledňovat pouze zájmy několika velkých společností.

Nové regulaci by měly podléhat všechny firmy a instituce, které si mohou od státu půjčovat peníze. Mezi ně patří nejen banky, ale od letošního roku i investiční banky a někteří obchodníci s cennými papíry. Nová pravidla bude chtít Obama prosadit i do dosud neregulovaných odvětví jako je prodej hypoték či některé finanční instrumenty jako cenné papíry navázané na hypotékynebo tzv. credit-default-swapy.

 

Volný obchod zůstane v rukách Kongresu

Obama se sice v předvolební kampani několikrát vyjádřil proti volnému obchodu, nicméně podle pozorovatelů šlo více o rétoriku. Navíc jako prezident je v oblasti uvolňování světového obchodu rukojmím Kongresu, který musí všechny vyjednané dohody schválit.

Určitou sílu dává prezidentovi nástroj zvaný „fast track“, který zavazuje Kongres hlasovat do 90 dnů o uzavřené obchodní dohodě jako celku. Nemůže smlouvu doplňovat či schvalovat jen některé části dohody. Tento nástroj ovšem Kongres uděluje prezidentovi na jeho žádost. Poslední fast track vypršel v červnu 2007. Obama by proto musel o jeho obnovu Kongres znovu požádat.

Nelze odhadnout, zda by mu jeho demokratičtí spolustraníci vyhověli. Nezanedbatelná část demokratů volný obchod bez jakýchkoli podmínek odmítá. Částečně i proto, že díky tomu sbírají body u voličů, kteří se bojí o přesun pracovních míst do zahraničí. Místo toho hovoří o férovém obchodě, který partnerským zemím nutí dodržování určitých pracovních a ekologických standardů. Ty ovšem většinou fungují jako blok ve vyjednávání o uvolnění obchodu.

Co říkáte na vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách? Prospěje tato volba USA a světu? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

24. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

Americký ministr financí zatím s plánem na záchranu bank v hodnotě 700 miliard dolarů v Kongresu narazil. Podle některých zákonodárců ho bude muset výrazně předělat. Akciové trhy se... celý článek

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

17. 7. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita... celý článek

Clintonová na horské dráze

11. 1. 2008 | Jan Stuchlík

Clintonová na horské dráze

Političtí investoři, kteří v USA sází na vítězství jednotlivých kandidátů ve stranických prezidentských primárkách, podlehli kouzlu demokrata Baracka Obamy a mediální masáži, která... celý článek

Mazaný investor i na volbách vydělá

3. 1. 2008 | Jan Stuchlík

Mazaný investor i na volbách vydělá

Americké prezidentské volby lze pasivně sledovat, horečně o nich diskutovat, nebo na nich trochu vydělat. Stačí nakoupit na jednom z politických finančních trhů "akcie" toho správného... celý článek

Partners Financial Services