Přehled sazeb povinného ručení všech pojišťoven

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2008 | 2 komentáře
Přehled sazeb povinného ručení všech pojišťoven
Povinné ručení dnes nabízí v Česku čtrnáct pojišťoven. Část z nich změnila sazby v průběhu roku, další zveřejňují nové sazebníky touto dobou a několik je na trhu nově. Ve spolupráci s Top-pojistenim.cz přinášíme přehled aktuálních informací ke každé z pojišťoven.

Allianz pojišťovna

Pojišťovna Allianz zvedla sazby v průměru o 7 %. U motocyklů až o 9 %. Většině klientů se zvýší úroveň bonusu o 5 %, a pojistné se jim tedy zvedne jen trochu. Nabídka obsahuje tři úrovně limitů krytí. Jako jediná nabízí možnost sjednání spoluúčasti na zaviněné škodě s poskytnutím slevy 6 % nebo 11 %. Sazby segmentuje především podle bydliště a věku klienta.

AXA pojišťovna

Pojišťovna AXA vstoupila na trh v letošním roce a svoji kampaň na povinné ručení spustila v druhé polovině září. Sazby stanovuje podobně jako pojišťovna Wüstenrot, pouze podle výkonu motoru v kW. Úspěch svého produktu staví především na širokém rozsahu asistenčních služeb.

Česká pojišťovna

Stále největší hráč na trhu Česká pojišťovna letos přichází s radikální změnoupro osobní vozidla do 3,5 tuny. Sazby už nestanovuje jen plošně podle objemu motoru, ale nově nabízí tzv. segmentované sazby podle věku a místa bydliště klienta. Rozdíl mezi plošnými a segmentovanými sazbami není ale příliš velký a v průměru tak ČP zdražila své povinné ručení o 7 %, motocykly o 5 %. Od loňského roku má pro dobré řidiče 5% dodatkový bonus, který letos doplnila o další bonus ve formě ročního cestovního pojištění zdarma pro pojistníka a 20% slevy pro ostatní členy v rodině.

Česká podnikatelská pojišťovna

ČPP v loňském roce výrazně změnila nabídku povinného ručení a upravila dosavadní tarify. Základním produktem je tzv. SPOROPOV určený hlavně pro osobní vozidla a dále pak produkty Speciál Plus a Super Plus, u kterých je poskytováno úrazové pojištění pro řidiče zdarma. Segmentace se řídí bydlištěm a věkem pojistníka a stářím vozidla. Základní sazby ČPP zvýšila na začátku letošního září o zhruba 13 %. Navíc už rok poskytuje všem novým klientům akční slevu v podobě tzv. extra bonusu PROFI ve výši 15 %. Také u ČPP se zvyšuje maximální bonus na 45 %.

ČSOB pojišťovna

Pojišťovna s bobrem jako svým maskotem také už rok motivuje dobré řidičeakční 15% slevou (ve druhém roce je sleva 10 % a ve třetím 5 %). Mezi další benefity patří úrazové pojištění řidiče zdarma, nebo také krytí poškození na vlastním vozidle u nejvyšší varianty Promiant. Sazby pro rok 2009 navýšila v průměru o 7 %, u nižších kubatur o 4 %.

Anketa

U které pojišťovny máte povinné ručení vy?

DIRECT pojišťovna

Tato pojišťovna, která v ČR prodává pojištění pouze prostřednictvím telefonu a internetu, stanovuje sazby individuálně a podle mnoha kritérií. Převzala tak model sesterské společnosti LINK4, která působí v Polsku. Pojišťovna DIRECT upravuje sazby průběžně a každému klientovi zcela individuálně. I přes propagaci 20% slevy oproti ostatním pojišťovnám, je její průměrné pojistné na úrovni trhu a ne pod ním.

Dolnorakouská pojišťovna

Tato pojišťovna vstoupila na český trh na podzim loňského roku a své sazby nemění. Nabízí optimální tarif s krytím 50 milionů korun u škod na zdraví i na majetku. Cílovou skupinu vidí především na venkově, a to zejména v oblasti jižní a severní Moravy. I přes velmi malé povědomí, si tato pojišťovna už našla spokojené klienty.

Generali pojišťovna

Dnes už v podstatě sesterská společnost České pojišťovny pokračuje v tradici stanovování nových sazeb na začátku léta. Letos zdražila sazby o 9 % a pro řidiče na venkově téměř o 15 %. I přesto jsou její sazby pro venkov zajímavé. Při změně sazeb také výrazně vylepšila rozsah asistenčních sazeb, které jsou automaticky součástí pojištění, či si je lze připojistit. Od loňského roku má také specialitu v možnosti uplatnění bonusu i na druhé vozidlo stejného majitele.

Hasičská vzájemná pojišťovna

HVP doposud spolupracovala při prodeji povinného ručenís Českou podnikatelskou pojišťovnou. Od letošního léta (od 1.6.2008) ale má vlastní produkt, který je zvýhodněn pro hasiče a členy SHCMS. Sazbami se zařadila do části levnějších pojišťoven, a to také díky segmentaci podle místa bydliště. Od nového roku sazby měnit nebude.

Kooperativa pojišťovna

Druhá největší pojišťovna ztratila v prvním pololetí podobně jako ČP výrazněji podíl na trhu. I z tohoto důvodu prozatím vyčkává a pro smlouvy uzavřené do konce roku sazby nemění. Už několik let poskytuje pro osobní vozidla do 3,5 tuny zdarma živelné pojištění proti škodám povodně, záplavy, pádu stromu. Pro letošní podzim navíc přichází s pojištěním pobytu řidiče v nemocnicive výši regulačního poplatku 60 Kč a slevou na roční cestovní pojištění ve výši 75 %. Specialitou je také tzv. duální bonus, kdy se uplatní na všechna pojištěná vozidla jednoho klienta nejvyšší dosažený bonus.

Slavia pojišťovna

Jako poslední hráč vstoupila před měsícem na český trh s povinným ručením pojišťovna Slavia. Tato pojišťovna prošla v posledních letech po změně vlastníka velice silnou nejen produktovou změnou a i díky tomu hodlá ještě zvýšit povědomí veřejnosti o své přitomnosti na trhu. Sazby také segmentuje, a to podle věku provozovatele vozidla, stáří vozidla. Zajímavostí je speciální sleva při používání zimních pneumatik na pojištěném vozidle.

Triglav pojišťovna

Největší slovinská pojišťovna, která patří v oblasti povinného ručení v ČR mezi jednu z nejlevnějších, zvýšila sazby již od začátku října o 5 %. Jako jedna z mála pojišťovensazby nesegmentuje podle žádných kritérií a nabízí jeden limit krytí ve výši 50 milionů korun pro škody na majetku i na zdraví. Jako bonus poskytuje motoristům úrazové pojištění a pojištění právní ochrany zdarma. Již poslední tři roky mohou její klienti získat maximální bonus ve výši 60 %.

UNIQA pojišťovna

Pojišťovna UNIQA upravila v září jen segmentaci, sazby letos prý upravovat nebude. Pro všechny nové smlouvy uzavřené do konce roku 2008 tedy nabízí stejné sazby. Navíc všichni klienti mají startovací slevu a dobří řidiči si mohou zvýšit bonus až o dalších 10 %. Podmínkou pro její získání je bezeškodný průběh min. poslední dva roky. Pro starší vozidla nabízí povinné ručení s připojištěním odcizení a požáru vozidla.

Wüstenrot pojišťovna

Do konce letošního roku fungují na našem trhu dvě pojišťovny z této finanční skupiny. Dosavadní pobočka slovenské pojišťovny Wüstenrot se na přelomu roku sloučí s novou neživotní pojišťovnou Wüstenrot, která nyní zcela spadá pod řízení finanční skupiny Wüstenrot, ovládané německým Wüstenrotem. Kromě kosmetických úprav jako je rozšíření možnosti připojištění skel a zavedení možnosti čtvrtletního placení, žádné další změny zatím nechystá. Změna sazeb se ale dá očekávat v průběhu prvního pololetí 2009, stejně jako rozšíření nabídky o další kategorie vozidel.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Top-pojisteni.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká pojišťovna výrazně mění pravidla pro povinné ručení

17. 10. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Česká pojišťovna výrazně mění pravidla pro povinné ručení

Řadu let se Česká pojišťovna zaklínala spravedlností svého systému povinného ručení. Kritizovala přitom konkurenci za nespravedlnost rozdělování řidičů podle bydliště a dalších kritérií.... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Co dostanete navíc k povinnému ručení

1. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co dostanete navíc k povinnému ručení

Kdo si hodlá sjednat povinné ručení, může se nechat zlákat od pojišťoven na leccos. Vybrat si může z násobků bonusů kvůli lepší sazbě či z palety dárečků. Od zrušení monopolu na povinné... celý článek

Partners Financial Services