Začíná jít o psychické zdraví, říkají makléři

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 21. 10. 2008 | 3 komentáře
Začíná jít o psychické zdraví, říkají makléři
Akcie padají necelý rok a makléři tvrdí, že už toho bylo dost. Obrovská kolísavost cen, která je na světě vidět, pro ně znamená zvýšenou zátěž. Klidné a příjemné dny, kdy akcie rostly a všichni byly spokojení, jsou mlhavou vzpomínkou.

Jedná se o extrémní situaci. Je to psychicky náročné. Nevedeme si špatně, ale snad to brzy skončí.

Tyto věty můžou v kostce shrnout pocity, které makléři zažívali minulý týden. Ale není to jen otázka posledních dnů, medvědí trend již burzy pronásleduje déle. „Korekce trvá přes rok a těch posledních pár týdnů bylo nejtvrdších. Doufám, že už to končí. Je to náročné pro klienty i pro nás,“ tvrdí David Nový, makléř Atlantik FT. K těmto pocitům se přidává i Filip Kejla, makléř Wood & Company: „Všichni obrátili z doufání v obrat k letargii. Řada makléřů na krizi nechá mládí. Jdete do práce s tím, že víte, že to spadne. Jen nevíte o kolik. Tlak působí ze všech stran.“

I v těchto chvílích by však makléř měl být dobře naladěn a komunikovat s klienty, kteří přirozeně mají větší zájem konzultovat stav na finančních trzích. „Dokonce se ozývají i ti klienti, kteří mají dlouhodobou strategii,“ míní Kamil Bednář, makléř BH Securities a dodává, že jelikož mají hodně individuálních investorů, tak konzultacemi na telefonu stráví zhruba polovinu z desetihodinového pracovního dne. „Někteří berou ztráty sportovně, někteří si chtějí o svých ztrátách popovídat,“ komentuje Nový své zkušenosti s retailovými klienty. Jelikož je to vždy rozhodnutí investora, zda chce či nechce koupit určitý cenný papír, nezažívají makléři to, že by jim klient nadával, protože jeho portfolio mizí v hlubinách. „Zlost si spíše vybíjejí všeobecně na trhy,“ tvrdí Bednář. Jinou zkušenost mají ve Wood & Company, kde mají především institucionální klienty. „Nadávají a řvou, že přicházejí o peníze,“ říká Kejla a dodává, že o to psychicky náročnější je, že s nimi musí být i nadále v kontaktu a zásobovat je špatnými zprávami.

I přes to všechno nehodnotí makléři tuto finanční krizi z hlediska prosperování firem, v kterých pracují, špatně. „Dá se vydělat, ale i prodělat, jsou dny, kdy můžete mít ztrátu pět milionů, protože jste měl špatnou myšlenku,“ prozrazuje Filip Kejla, který zároveň dělá i tvůrce trhy, tedy má za úkol udržovat na pražské burze poptávku a nabídku. Stejně tak finanční krize ale vede k tomu, že se lidé více zajímají o dění na akciových trzích a mnozí z těch, kteří přemýšleli o investování, tak pod tlakem nízkých cen otevírají obchodní účty u brokerů. „Otevíráme jich několik denně,“ prozrazuje Nový s tím, že to normálně není obvyklé.

Značně rozporuplně hodnotí makléři roli médiív celé krizi. Jedni říkají, že s prací novinářů nemají problémy. Druzí, že způsob informování médii vyvolává v lidech paniku, a třetí mají novináře za „velké motivátory paniky“. „Ve vztahu k naší kultuře jsou zprávy v USA podávány emotivně,“ upozorňuje David Nový na rozdíl mezi českým stylem, který mu nevadí, a americkým.

Anketa

Jakou máte zkušenost s makléři v posledním roce?

Slova kritiky dokážou makléři najít i pro politiky. I když si myslí, že zásah politiků byl nutný, tak právě jeho horlivost paradoxně může celou situaci zhoršovat. „Vymýšlí, jak by ještě mohli trhy podpořit, člověk si tedy řekne, že situace je asi fakt špatná,“ myslí si Kamil Bednář. 

Investoři tedy nejsou jediní, kdo se těší na zelená čísla na burzách. „V pátek (11. října, kdy pražská burza propadla o necelých 15 procent, pozn. red.) jsem vyšel na terasu, svítilo sluníčko, lidé seděli v kavárně a usmívali se. Naše nervové vypětí je daň za to, že se jsme přímo v centru dění,“ uzavírá Kejla a Nový doplňuje: „Dneska je úterý a už se hodně těším na víkend.“ Na práci se o víkendu makléři snaží zapomenout a dotazy kamarádů, co že se to děje na těch trzích, se snaží co nejrychleji „zahrát do autu“.

Jak na vás doléhá finanční krize? Podělte se o zkušenost.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Island stojí před bankrotem

8. 10. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Island stojí před bankrotem

Islandské banky nadělaly při expanzi do zahraničí dluhy ve výši devíti islandských HDP. Teď kvůli finanční krizi přestaly mít přístup k penězům na financování těchto úvěrů. Do propasti... celý článek

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké... celý článek

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

10. 8. 2008 | Petr Čermák | 10 komentářů

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

Dolů, nahoru a zase prudce dolů. Takový je v posledních týdnech obrázek cen akcií na světových burzách. Kdo se snaží při obchodování využít technickou analýzu, neměl by ani v těch zjitřených... celý článek

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Partners Financial Services