Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 16. 10. 2008 | 5 komentářů
Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí
Zvýšené riziko na kapitálových trzích poslalo dolů ceny dluhopisů, do kterých investují peněžní fondy. Ty tak minulý týden mnohdy ztratily i celý výnos za poslední rok. Část klientů jen v říjnu přiměly špatné zprávy vybrat přes dvě miliardy korun.

Výprodejní panika dostihla i peněžní fondy . Od začátku října lidé prodali podílové listy v hodnotě 2,5 miliardy korun. Tolik peněz klienti z fondů neodsáli ani v únoru či březnu, kdy po prudkých propadech burz panovala velká nejistota, jak se krize dál vyvine.

Finanční krizeposlala roční výkonnost některých fondů peněžního trhu do záporu. Rekordmanem je ESPA český korporátní fond peněžního trhu, který má roční výnos -7 procent. Ale i v rozbouřených vodách některé konzervativní fondy dokážou bezpečně kormidlovat a dosahovat výnosu okolo tří procent. Vše se odvíjí od toho, kolik dluhopisůspolečností, kterým hrozí finanční problémy, fondy drží.

Peněžní fondyodvozují výnos z kapitálové a důchodové složky. Důchod představují úroky z dluhopisů či z bankovních vkladů. Kapitálový výnos je závislý na ceně dluhopisů, které fondy vlastní. „Dluhopisy mají v čase různou tržní cenu, za kterou je vlastník může prodat,“ vysvětluje Jan Barta, ředitel Investiční společnosti ČSOB. Pokles úroků například zvýší cenu dluhopisů. Dluhopis může stát 100 koruna nést ročně pět korun, má tedy pětiprocentní úrokovou míru. Pokud tržní úroková míra klesne na 4 procenta, tak cena dluhopisu začne růst, protože investoři ho budou kvůli vyšší výnosnosti více kupovat. Vyšší poptávka zvýší jeho cenu až do bodu, kdy 5 korun bude představovat čtyřprocentní výnos, tedy na 125 korun.

Anketa

Prodali jste během října podílový list v peněžním fondu?

Přestože v srpnu ČNB úrokové sazby snížila a předpokládá se jejich další snížení, což by teoreticky mělo zvýšit cenu dluhopisů, ztratila řada peněžních fondů takřka celý výnos, který za poslední rok vytvořily. „Pokud je u nějaké banky o procento větší pravděpodobnost, že zkrachuje, musí cena dluhopisu této banky o toto procento poklesnout,“ říká Barta. Logika je stejná, jako kdyby vzrostla úroková míra. Majitelé dluhopisůtotiž požadují tzv. rizikovou prémii.

Pokud investor chce dluhopis rizikovější firmy držet, bude požadovat rizikovou prémii třeba dvě procenta. Dluhopis úročený pěti procenty by tak byl ochotný držet, jen když celková výnosnost bude činit sedm procent. Aby investoři na tento výnos dosáhli, musí se cena výše uvedeného dluhopisu snížit na 71,5 koruny. „Dynamičtější fondy peněžního trhu, kterých je většina, mají kreditní riziko,“ tvrdí Hana Trhoňová z firemní komunikace České spořitelny. Tak například dluhopisy islandských bank ztratily velkou část své hodnoty, protože riziko krachu je veliké.

Ale i tak se dají najít fondy, které mají výnos zhruba tři procenta. Například peněžní fond Komerční bankytoho docílil ultrakonzervativní strategií, jak banka popisuje hospodaření fonduna svých stránkách. „Fond bude i nadále investovat do státních pokladničních poukázek a ukládat prostředky na vysoce úročených bankovních vkladech,“ popisuje Pavel Hoffman, ředitel marketingu IKS KB, obecnou strategii konzervativních fondů. Daří se i peněžnímu fondu Credit Suisse. Sice je vlastníkem firemních dluhopisů, ale má štěstí. Vlastněné dluhopisy dosud nezasáhl významný propad cen. Zatím dosahuje ročního zhodnocení 3,25 procenta.

I když existuje nyní zvýšené kreditní riziko, manažeři i nadále věří v lepší výkony.

„Se stoprocentní jistotou to samozřejmě tvrdit nelze, nicméně si myslíme, že vyšší výkonnost peněžních fondů než spořících účtův budoucnosti je velmi pravděpodobná,“ tvrdí Jana Kafková z ING. Analytici také očekávají, že ČNB sníží sazby, což by mohlo pomoci cenám dluhopisů a naopak vytvořit prostor pro snižování výnosů ze spořících účtů. Stejně tak je nutné si uvědomit, že při držbě déle jak šest měsíců není nutné platit z výnosu fondu daň z příjmu.

„U spořícího účtu na sebe klient bere pouze riziko krachu banky,“ říká Petr Pokorný, ředitel oddělení Securities Trading v LBBW. Pokud padne společnost, jejíž dluhopisy má fond v portfoliu, přijme klient omezenou ztrátu. Při pádu finanční instituce, která klientovi poskytuje spořící či termínovaný vklad, uvidí majitel účtu peníze jen do výše pojištění, jehož horní hranici chce nyní vláda zvýšit na 50 tisíc eur.

Kolik vynášejí fondy peněžního trhu

DatumOd 1. 1. 20086 měsícůrok
IKS peněžní plus10.10.-1,46-1,29-1,29
KB peněžní trh10.10.2,261,492,79
Sporoinvest14.10.-1,67-1,82-1,62
ESPA český korporátní fond peněžního trhu14.10.-6,36-5,18-6,9
ESPA český fond peněžního trhu14.10.0,08-0,430,39
KBC Multi Cash ČSOB14.10.--0,610,75
CS Money CZK Fund13.10.-1,893,17
Pioneer Sporokonto10.10.-0,25-0
Peněžní fond ČP Invest14.10.1,771,142,15

Věříte, že podílové fondy dobře zhodnotí vaše peníze? Nebo dávate přednost jiným typům investice? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Partners Financial Services