Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 10. 10. 2008
Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků
Opční strategii Butterfly lze dobře využít i při obchodech, jejich podkladové aktivum tvoří akcie firmy, které budou vyhlašovat hospodářské výsledky. Úspěšná je především tehdy, když se nečeká, že trh bude na výsledky prudce reagovat.

Butterfly je strategie, kterou volíme, když je očekávaná volatilita podkladového aktiva (tzv. implied volatilita) na vysokých úrovních a čekáme, že její hodnota nebude růst, ale spíše klesat. Taková situace nastává po vyhlašování hospodářských výsledků firem. Na rozdíl od strategie straddle, kde u podkladového aktiva očekáváme výrazný pohyb po vyhlašování, u butterfly vyhledáváme akcie, kde po vyhlášení dochází k malým, nevýrazným pohybům.

Reakce trhů na hospodářské výsledky firmy Caterpillar (sloupec Same Day/Gap)

Reakce trhů na hospodářské výsledky firmy Caterpillar (sloupec Same Day/Gap)

Odhadovaná volatilita

Odhadovaná volatilita


Průběh obchodu

Průběh obchodu


Průběh obchodu

Průběh obchodu

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Společnost Caterpillar vyhlašovala pololetní hospodářské výsledky 22. 7. 2008 před otevřením trhů. Podíváme, jak se cena akciepohybovala po minulých vyhlášeních.

Údaje, jak akcieotevřela po otevření trhů jsou v procentech. Např. 18. 4. 2008 společnost Caterpillar vyhlašovala čtvrtletní výsledky rovněž před otevřením trhů. Po otevření byla cena akcie o 3,1 % výše od zavírací ceny ze 17. 4. Z předchozích hospodářských výsledků vidíme, že ceny akcií se po vyhlašování výsledků prudce neměnily. Výjimkou byl červenec 2007. Průměrná hodnota pohybu je 4,4 %. Musíme se ovšem dívat i na očekávanou (implied) volatilitu. Percentil u IV je na hodnotě 96 %, to znamená, že je na maximech, a proto neočekáváme její další nárůst.

Ještě jednou zmíníme, že strategii butterfly svědčí, když odhadovaná volatilita klesá, jestliže se cena akcie pohybuje mezi nulovými body. Proto se podíváme i do její historie a z grafu volatility vyčteme, o kolik se IV snížila po vyhlášení výsledků. Z denního grafu IV se její pokles po vyhlašování výsledků pohyboval okolo 10 %.

Shrnutí předpokladů pro obchod:

  • cena akcie by i po vyhlášení měla zůstat mezi nulovými body
  • pokles IV by měl být v rozsahu 8 -10 %

Vstoupíme do obchodu 21. 7. Střední vypisovaný strike je na ceně 72,50 USD, kupované striky mají hodnoty 60 a 85 USD. Poměr kontraktů 2:4:2, deltu dorovnávat nebudeme, protože netvoříme neutrální strategii.

Za takto sestavenou strategii zaplatíme 1 250 USD. Nulové body jsou na cenách: 66,25 a 78,75 USD.

Očekávaný pohyb ceny akciíCaterpillar po vyhlášení hospodářských výsledků je 4,4 %, aktuální cena akcie je 72 USD. Očekávané rozpětí pohybu akcie je mezi body 69 a 75 USD. Takže po předpokládaném nárůstu nebo poklesu ceny akcie po vyhlášení hospodářských výsledků se stále pohybujeme mezi nulovými body.

Po vyhlášení výsledků otevřely akcie 22. 7. na ceně 74 USD a obchod byl na nule. Po hodině obchodování cena mírně vzrostla a po poklesu volatility se dostáváme do zisku 11 %.

Z grafické analýzy vidíme, kde se cena akcie a nulový bod nachází. Podle toho se můžeme rozhodnout, jestli vzít zisk 10 % za den, tedy 134 dolarů po odečtení brokerských poplatků, nebo pozici řídit a držet dál.

Pro zajímavost jen uvádíme, že se cena akcie dostala na hodnotu středního striku a kdybychom se rozhodli obchod řídit pomocí stop loss příkazů, zisk by byl dvojnásobný.

Ukázali jsme jednu z možností použití strategie butterfly, kde se uvažuje s výrazným poklesem IV. Butterfly se hodně využívá i jako směrová strategie, kdy očekáváme nárůst ceny podkladového aktiva. U akcií a indexů při růstu cen IV klesá, proto je butterfly vhodná jako jedna z možných obchodních strategií.

Autor pracuje ve společnosti Czechwealth.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, Butterfly, podkladové aktivum

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

3. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

Minule jsme popsali neutrální strategii Butterfly - jak se sestavuje, kdy je vhodné jí použít a kde stanovit body pro stop-loss příkazy a cíl pro zisk. Dnes ukážeme obchod uskutečněný... celý článek

Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií

26. 9. 2008 | Josef Košťál

Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií

Motýl, neboli butterfly, je obchodní strategie, která obchodníkovi vydělává, když cena podkladového aktiva roste, i když klesá. Pohyby nahoru a dolů ovšem nesmí být velké.

Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku

19. 9. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku

Půjde akcie dolů, nahoru nebo do strany? U Bull Put spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde nahoru i do strany. Opět si ukážeme jednoduchou strategii s velkou pravděpodobností... celý článek

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

12. 9. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

Půjde akcie dolů, nahoru, nebo do strany? U jednoduché strategie Bear Call spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde dolů i do strany. Ukážeme si strategii s dobrou pravděpodobností... celý článek

Iron Condor – strategie pro pravidelný příjem

27. 6. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Iron Condor – strategie pro pravidelný příjem

V minulém článku jsme psali o neutrální strategii Iron Condor, o tom jak se sestaví, kde brát zisk a kde ztrátu. V dnešní části ukážeme konkrétní obchod, který objasní záludnosti tohoto... celý článek

Partners Financial Services