Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu
Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance zeptat, sami vám to zpravidla neřeknou. Našich sedm rad vám v tom může pomoci.

Založit si nový účet u bankyzabere zpravidla jen několik minut. Vyhledat a zvolit nejlevnější běžný účetodpovídající potřebám klienta tak snadné a rychlé není. Pro ty, kteří nemají s výběrem zkušenosti, přinášíme z průzkumu v bankách doporučení, jak získat od bankovních poradců co nejvíce informací pro správné rozhodnutí.

  1. Vypište si přehled a celkový počet transakcí za měsíc, které budete na novém kontě provádět, tedy počet výběrů z bankomatu, příchozí a odchozí platby včetně trvalých příkazů a plateb SIPO. Odhadněte rovněž, kolik peněz by v průběhu roku mohlo na novém kontě ležet. Tyto informace pomohou bankovním poradcům vybrat a doporučit optimální účet, aniž byste platili za služby, které nebudete využívat.
  2. Zeptejte se, za jakých podmínek se dají zřídit platební příkazy i změny trvalých příkazů a kolik to bude stát. Některé banky, jako třeba Komerční banka, umožňují nastavit si trvalé příkazy postupně, a to do tří měsíců po založení účtu zdarma. Dodatečné bankovní operace, které jsou nad rámec zvoleného balíčku, jsou zpoplatněné. Obzvláště ty, které zadáváte na přepážce banky. Třeba každá změna trvalého příkazu provedená na pobočce Poštovní spořitelnypřijde na 20 korun, v družstevní záložně FIO30 korun, v Citibank40 korun a v Raiffeisenbankzrušíte trvalý příkaz na přepážce za 50 korun.
  3. Zvažte, zda chcete mít ke kontu jednu nebo dvě platební karty, případně zda využijete i kreditní kartu. Ptejte se na poplatky a podmínky, za kterých je banky k účtu vydávají. Některé bankovní domy jako třeba ČSOBmají v ceně účtu rovnou i pojištění platební karty pro případ ztráty a krádeže, jinde si za to samé musí klient připlatit. Pokud banka nabízí v balíčku embosovanou i neembosovanou platební kartu, ptejte se, kolik výběrů v měsíci je u každé zdarma. Například u KB je zdarma jen jeden výběr měsíčně z neembosované karty, z embosované jsou zdarma tři výběry, další jsou zpoplatněny podle sazebníku. V UniCredit Bankmůžete jednu kartu v ceně balíčku konta Mozaikanapojit na dva účty. V Česku z této karty budete vybírat z korunového účtu a v zahraničí z účtu vedeného v eurechnebo jiné cizí měně.
  4. Nezapomeňte si ověřit, kolik stojí výběr peněz z cizího bankomatu. Tyto poplatky propagační materiály bank zpravidla neuvádějí, klient si je musí pracně vyhledat v ceníku zveřejněném na webových stránkách jednotlivých bank. Zpravidla jde o poměrně vysoké částky kolem 30 až 35 korun za jeden výběr. Některé banky jako třeba Volksbanknebo družstevní záložna FIO umožňují vybírat platební kartou i z bankomatů ČSOB, kdy jeden výběr přijde na pět korun, respektive na šest korun u Fio. Levnější sazbu mají také banky pro výběry z bankomatu mateřské instituce. Klientům České spořitelnyse vyplatí vybírat v cizině z bankomatů skupiny Erste a klientům UniCredit Bankzase v rámci této finanční skupiny.
  5. Zeptejte se náklady, které si vyžádá přístup k vašemu účtu. Třeba u mBankbudete moci ovládat účet jedině prostřednictvím internetu a telefonu. Telefonní služba na mLince začínající trojčíslím 844 je ale zpoplatněna podle tarifu operátorů, u kterých jste přihlášeni. Pravidelné využívání telefonního kontaktu s účtem u mBank tak bude znamenat, že ani mKonto nebude zcela zdarma. Internetbanking vyžaduje investovat do dostatečné ochrany počítače. Velkým omezením může být pro někoho, kdo často chodí vyřizovat něco přímo do banky, i omezená pobočková síť nebo otvírací hodiny banky.
  6. Spočítejte, jakou částku peněz budete potřebovat na běžném účtumít a od jaké výše tam budou peníze ležet ladem. Úročení peněz na běžném účtu je symbolické, zpravidla jen ve výši 0,1 procenta. K běžným účtům ovšem banky často zdarma nabízejí zřízení a vedení spořícího konta, na kterém se dají volné prostředky lépe zhodnocovat. Například na spořícím účtu, který je součástí osobního účtu u České spořitelny se dá vklad do výše 50 tisíc korun zhodnocovat nyní o 3,5 procenta ročně, v družstevní záložně FIO je úročení stejné. Spořící účet zdarma pořídíte i v mBank pod názvem eMax.
  7. Do banky si pro založení účtunezapomeňte vzít alespoň dva průkazy totožnosti, které je zpravidla třeba předložit, aby banka účet otevřela. Například v Poštovní spořitelně ale postačí jen občanský průkaz, na nový účet u této banky však musíte vložit okamžitě při založení alespoň 200 korun.

Jaké máte zkušenosti se zřizováním běžných účtů? Poradili vám v bance dobře? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

11. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 17 komentářů

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

Tuzemské banky jsme letos podrobili analýze nejlevnějších účtů. Náš vybraný žebříček jsme nyní ověřili v terénu. Vyškolení poradci vyzdvihují přednosti doporučovaných účtů, na další... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

21. 3. 2008 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

Více než 40 let používají Češi SIPO, Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Platí jím koncesionářské poplatky i služby organizacím. S tím, jak se na tuzemském trhu rozšiřuje nabídka... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services