Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet
Tuzemské banky jsme letos podrobili analýze nejlevnějších účtů. Náš vybraný žebříček jsme nyní ověřili v terénu. Vyškolení poradci vyzdvihují přednosti doporučovaných účtů, na další poplatky a omezení neupozorňují a zpravidla vám nic nepropočítají.

Vybrat si nejlevnější běžný účet je kumšt. Kdo si myslí, že zajde do několika bank a nechá si udělat kalkulaci pro své transakce, aby vše mohl doma v klidu porovnat, je na omylu. V tuzemských bankách sice dokáží poradit, který účet je u nich pro konkrétní potřeby nejlevnější, celkové náklady ovšem zájemci nespočítají. Když klient několik bank obejde, nezbude mu než si podle sazebníků vše propočítat osobně. Kvůli odlišným formulacím v sazebnících bank i jejich rozsáhlosti je výsledné porovnání a propočet pro běžného klienta banky stále poměrně složité.

Jakého klienta jsme hráli

Představovali jsme běžného klienta tak, jak jsme jeho profil sestavili pro srpnový výzkum nejlevnějších účtů. Údaje nám pro tento profil poskytly banky.

Podrobnosti najdete zde.

Patrně nejdůkladnější propočet nabízí Česká spořitelna díky konfigurátoru Osobního účtu . Ten podle zadaných parametrů vyšel jak nám, tak i bankovní úřednici na 228 korun. Propočítáním poplatkůza jednotlivé položky se zabývali z jedenácti oslovených bank jen v Bawag Bank, ale konkrétní účet pracovnice nechtěla doporučit. Měli jsme se rozhodnout mezi IQ Kontem a Kontem 5 za 50.

Pokud potenciální klient umí zformulovat své požadavky a odhadnout, jaké operace a kolik transakcí s účtem v průměru provádí, na většině přepážek bank mu poradí dobře. Tedy ve shodě s tím, co vyšlo ve výzkumu, který Peníze.cz uskutečnily se serverem www.bankovnipoplatky.com. Jiné bankovní účty oproti našemu výběru doporučili z jedenácti oslovených finančních institucí jen v ČSOB, kde navrhli Aktivní konto s balíčkem služeb za 100 korun měsíčně včetně papírového výpisu, a Volksbank, v níž doporučili program Styl konto s tarifem Extra za 138 korun měsíčně. Ceny obou účtů zvýšuje dále výběr z cizího bakomatu o 30 korun.

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

PořadíBankaNámi vybrané konto Poradci vybrané konto
1.mBankmKontomKonto
2.RaiffeisenbankeKonto Premium*eKonto Premium*
3.Fio - družstevní záložnaBěžný účetBěžný účet
4.Poštovní spořitelnaKlasikKlasik
5.ČSOBČSOB Konto ČSOB Aktivní Konto
6.UniCredit BankKonto MozaikaKonto Mozaika
7.BAWAG Bank CZIQ KontoIQ konto + Konto 5 za 50
8.VolksbankFit Konto Styl Konto+ Tarif Extra
9.GE Money BankGenius ActiveGenius Active
10.Komerční bankaExtra kontoExtra konto
11.Česká spořitelnaOsobní účet - Standard IIOsobní účet - Standard II
12CitibankCitikonto***Citikonto***
* Při splnění podmínky kreditního obratu min. 25 000,- měsíčně.
*** Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném, spořícím, termínovaném či investičním účtu nad 500 000,- je balíček (299,-) zdarma.

Při sjednávání nového bankovního účtuby si měl klient dávat pozor minimálně na několik údajů či faktů, protože by mohl být dodatečně rozčarován dalšími poplatky a omezeními. Standardně bankovní úředníci například neupozorňují na dražší výběry z bankomatů jiných bank, které se pohybují v částkách od 30 do 35 korun za jeden výběr. O tom se nezmínili třeba v družstevní záložně FIO, kde je vše až na přepážkové transakce a výpis z účtu podle referenta víceméně zdarma. Výběr z bankomatu se řídí sazebníkem ČSOB, a tedy přijde na šest korun z bankomatu této banky, nebo na 30 korun odjinud.

Bankovní úředníci maximálně zdůrazní počet výběrů zdarma u vlastních bankomatů. Výjimkou byla Bawag, která nabízí výběr ze všech bankomatů za 6,50 korun, což jejich referentka zmínila. V Citibankalespoň poskytli seznam vlastních tuzemských bankomatů.

Anketa

Kde máte svůj hlavní účet vy?

Pokud má banka speciální jednorázový poplatek třeba za vydání Bezpečnostního klíče pro internetbanking jako Citibank (450 Kč), klient si musí tohoto poplatku všimnout sám. Tento klíč je přitom k obsluze internetbankingu důležitý.

Bankovní úředníci neupozorňují ani na ceny za používání telefonu pro obsluhu účtu. Přitom v mBank,kde klient může účet obsluhovat jedině přes internetbanking či telefonní bankovnictví (mLinku), je tato informace pro klienta důležitá. Volání na mLinku totiž není zdarma, ale je zpoplatněné podle sazebníku konkrétního telefonního operátora. Linka je navíc časově limitovaná, protože je dostupná jen od 7 do 22 hodiny, na což letáky banky dostatečně neupozorňují.

Zvláštní kapitolou jsou transakce na přepážce. Ať už jde o výběr hotovosti, či zadávání příkazů k úhradě. Klienta, který chodí na přepážku třeba kvůli razítku nebo je na to prostě jen zvyklý, budou téměř všichni bankovní referenti přemlouvat, aby si vše zadával přes internetbanking, protože je to levnější. Dodatečně své tvrzení podpoří upozorněním na vysoký poplatek za transakce na přepážce. Na cenu těchto služeb je proto také dobré se přímo zeptat, protože v sazebnících bank bývají tyto poplatky někdy skryty za nejasným popisem.

Založení bankovního účtuby bylo možné ve všech testovaných bankách v podstatě okamžitě. Někde ale podmiňují založení účtu třeba minimálním vkladem (Poštovní spořitelna 200 korun), s čímž je třeba dopředu počítat.

Bankovní referenti na přepážkách většiny bank jsou zpravidla silně motivovaní prodat účet novému klientovi svým jménem, proto skoro vždy dávají i osobní vizitku nebo kontaktní údaje napíšou alespoň na lístek. V našem testu přesto ve dvou bankách na kontakt zapomenuli. Stalo se tak na přepážce České spořitelny a ve Volksbank. Může to být ale jen náhoda. Pokud úředník působí dojmem, že produktu rozumí a na klienta udělá dobrý dojem, rozhodně by si měl klient o kontaktní údaje říci, protože bude moci díky tomu příště jednat se stejným člověkem.

Podle čeho se při výběru banky a účtu rozhodujete vy? Podělte se o názor a zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2008 14:43, Lola

Fio neni banka:)

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 9. 2008 7:55, Vašek

vím o lepším, například ke mě :D

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

21. 3. 2008 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

Více než 40 let používají Češi SIPO, Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Platí jím koncesionářské poplatky i služby organizacím. S tím, jak se na tuzemském trhu rozšiřuje nabídka... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services