V podílových fondech se dividendy neztratí

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 10. 9. 2008 | 1 komentář
V podílových fondech se dividendy neztratí
Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může je uklidnit, že pokud jim je nevyplatí, fond je za ně znovu investuje.

Majitelé akciíse zpravidla mohou každý rok těšit na výplatu dividendy. Kdo ale místo akcií nakoupil akciové podílové fondy, je o tento zážitek připraven. Neznamená to ale, že přijde i o podíl na zisku, který firmy akcionářům vyplácejí. Fondy ve velké většině získané dividendy znovu investují a zvyšují tak hodnotu podílových listů. Několik fondů v Česku vyplácí podílníkům vlastní dividendu. Zpravidla jde o fondy pro nadace a právnické osoby.

Investiční společnostimají dvě možnosti – buď dividendu vyplácet, nebo ne. „Dividendu vyplácíme pouze u dvou fondů určených nadacím a nadačním fondům,“ tvrdí Roman Dvořák, analytik Pioneer Investments. Zdůvodňuje to potřebou nadací pravidelně dávat peníze na charitativní účely. „Dividendy vyplácíme podle požadavku klienta,“ tvrdí Martin Fuchs, ředitel oddělení investičních produktůHSBC Banky, která se zaměřuje hlavně na bonitnější klienty.

Peněžní dividendový fond ČSOB

Většinou investiční společnosti nabízejí dividendy právnickým osobám, jelikož je to pro ně výhodnější. Firma dovede odhadnout dividendu s poměrně velkou přesností a také ví, kdy se vyplácí, tvrdí Josef Beneš, ředitel ČSOB Asset Managementu.

ČP Investu svých fondů pro fyzické osoby provádí stoprocentní reinvestici získaných dividend. Dividendové fondy nenabízí ani Česká spořitelna. INGtři fondy, které mohou být v podobě kapitalizační, tedy reinvestiční, či dividendové, z nichž proudí peníze ke klientovi během doby, kdy do fondu investuje. Graf dividendových fondů pak vypadá ‚zubatě‘ a jeho hodnota se pohybuje kolem původní nákupní hodnoty. Pokud se daří, jsou zisky větší a naopak. Obrázek ukazuje peněžní dividendový fond ČSOB.

V průběhu běžného kapitalizační fondu není dividendavidět, jelikož se její výše promítá do hodnoty fondu. Existují i méně tradiční způsoby. „Dividenda se připíše klientovi ve formě podílového listu k jeho majetku,“ popisuje Fuchs.

Anketa

Dostali jste už někdy na účet dividendy?

Jsou i akciové fondy, které se přímo zaměřují na tituly, které mají potenciál, že ponesou zajímavé dividendy. Analytici tvrdí, že dividenda i tak ale zůstane jen menší složkou výnosu, jelikož přirozený růst cen akciív portfoliu je výnosnější.

Sázka na firmy, které vyplácejí dividendy, také nemusí být zárukou toho, že si fondy sestavené z takových akcií povedou lépe. Příkladem, kdy se dividendovým akciím nedařilo, může být tento rok. Deset akcií z Dow Jones Industrial, které nesou akcionářům největší dividendové příjmy, kleslo k 22. srpnu 2008 o 19,6 procenta. Celý index ztratil 12,3 procenta. „Spoustu titulů s nejvyšším dividendovým výnosem tvořily v poslední době banky, které dnes nejvíce ztrácejí,“ tvrdí Dvořák. Na druhou stranu firmy, které obvykle přináší vlastníkům vysoké dividendy, jsou známy jako tzv. defenzivní tituly. Je to proto, že podle teorie by právě vidina dividendy měla způsobit nechuť investorů prodávat jejich akcie, když přináší předvídatelné zisky.

Uvažovali jste někdy o dividendovém podílovém fondu? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

27. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Pořekadla velí: v září vyberte úspory a kupujte akcie

Statisticky jsou srpen a září v drtivé většině zemí špatné období pro akcie. Po nich ale následuje říjen, kdy stará pranostika tvrdí, že je dobré začít nakupovat. A moderní statistika... celý článek

Jak vybrat akcie nesoucí dobré dividendy

21. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Jak vybrat akcie nesoucí dobré dividendy

Vysoký dividendový výnos může být u jedné firmy požehnáním pro peněženku investora, u jiné naopak může signalizovat, že se blíží finanční problémy. Výběr kvalitních akcií nesoucí dividendy... celý článek

CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený

15. 8. 2008 | Petr Čermák

CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený

Blížící se konec výsledkové sezóny ukazuje, že firmám na burze se nedaří špatně. Zatímco některým silná koruna škodí, jiným opticky vylepšuje výsledky.

Miliony let čekání na slávu

4. 8. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Miliony let čekání na slávu

Ropu zná lidstvo od pradávna, ale až moderní technika a lepší pochopení jejího využívání jí zajistily slávu. Jako v roce 1849 vypukla zlatá horečka, zažila Pensylvánie ropnou horečku... celý článek

Partners Financial Services