Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 9. 9. 2008 | 8 komentářů
Co si ujasnit před zabezpečováním bytu
Dobře zabezpečit domácnost proti různým rizikům už dnes není takový problém. Mezi jednotlivými typy zabezpečování ovšem není snadné se orientovat. Zdaleka ne vždy je třeba mít ten nejdražší systém.

Rodinná rada příbuzných třiadevadesátileté paní Vlasty z pražského nábřeží opakovaně řešila, jak se o babičku postarat. Sice byla soběstačná, protože špatně slyšela zvonek a pomalu chodila, nechávala si často dveře od bytu otevřené kvůli návštěvám. Její děti se bály, aby ji někdo nepřepadl. Starosti měly a také o její zdraví. Kdyby se jí udělalo špatně, mohla by dlouhé hodiny ležet na zemi, než by přišla pomoc. Stěhování do pečovatelského domu ani k dětem nepřicházelo v úvahu. Kdyby ovšem rodina pořídila některý z moderních zabezpečovacích systémů, mohla by být klidnější.

Důvody, proč si někdo potřebuje zabezpečit domácnost, jsou různé. Penzisté se mohou doma bát sami, někdo jiný se zase děsí požáru. Lidé vlastnící starožitnosti se obávají o vzácné kouskya jiní chtějí zabezpečení hlavně kvůli pojistce. Pro každého se hodí jiný zabezpečovací systém a solidní zabezpečovací agentura by potřeby klienta měla zohlednit, říká odborník na zabezpečovací systémy Ladislav Špička ze společnosti PCS, která se zabývá bezpečnostními systémy a technologiemi.

Jak chránit sebe a svůj majetek

  • Dávejte přednost zabezpečovací firmě, která se prokáže patřičnými oprávněními, má dobré reference, provádí komplexní služby, firmě, která je členem například Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm.
  • Vyžádejte si více nabídek od různých firem (solidní firmy je nabízejí bezplatně), nechte si vysvětlit vše, co je vám nejasné.
  • Požadujte certifikovanou zabezpečovací techniku, nezapomínejte porovnat záruční a servisní podmínky jednotlivých firem.
  • Zajímejte se o vazbu zvolené certifikované techniky na pojistné podmínky pojišťoven.
  • Navštivte nejbližší poradenskou místnost Policie České republiky, kde konzultujte problémy s odborníky.
  • Postupujte podle programu Ministerstva vnitra a Policie ČR Bezpečná lokalita.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Klient by měl hned na začátku s agenturou probrat míru rizika, která se zabezpečovaného objektu týká. Ta závisí na lokalitě a přístupnosti, případně na zvýšené pravděpodobnosti požáru. Při návrhu zabezpečení by se agentura měla také řídit požadavky pojišťovny klienta. Ideální podle oslovených expertů je, pokud se bezpečnostní agent spojí přímo s pojišťovacím úředníkem, aby instalovaný systém odpovídal požadavkům pojišťovny.

U zabezpečení domu či bytu proti vandalismu se zpravidla doporučuje podle Špičky kompletní zabezpečení tak, aby do objektu nemohl nikdo vniknout. To se týká například domů ve větších městech, kde se mohou vyskytovat bezdomovci či narkomani, kteří se pokoušejí v domech přespávat. Základní a relativně kvalitní zabezpečení běžného městského bytu se dá podle Špičky pořídit okolo deseti tisíc korun.

Důchodci s malými úsporami mohou například stačit dobré bezpečnostní dveře a pro zdravotní i osobní bezpečnost automatický telefonní hlásič (ATH). Pro jeho pořízení stačí mít doma telefonní linku a elektřinu. ATH stojí zhruba 1900 až 2500 korun, někdy i méně a může být ovládán bezdrátově pomocí spínače, který se vyrábí i v podobě běžného vypínače nebo klíčenky. V případě nebezpečí stačí takový spínač zmáčknout a v předem nastaveném časovém limitu se odešle audio nebo textová zpráva na vybraná telefonní čísla. Příbuzní nebo jiné kontaktní osoby díky tomu okamžitě vědí, že je něco v nepořádku.

Základní rozdíl mezi mechanickým a elektronickým zabezpečením podle Špičky je v právě v upozornění na to, že se něco v zabezpečeném objektu děje. Mechanické zabezpečení (mříže, bezpečnostní folie na okna a bezpečnostní dveře) sice ochrání před vniknutím, neoznámí však, že se někdo pokouší do bytu či domu dostat. Zhruba za stejnou cenu se dá pořídit základní mechanické zabezpečení i základní elektronické zabezpečení.

Cena mechanických bezpečnostních prvků se odvíjí od typu použitého materiálu a úrovně garantovaného zabezpečení, tedy takzvané bezpečnostní třídy a platí čím vyšší třída, tím dražší prvek. Metr čtvereční mříže se dá pořídit od 1500 korun až po více než 4 tisíce korun. K tomu je pak třeba započítat ještě další položky jako je montáž, obvodový rám či zámek. U folií stojí metr čtvereční materiálu a jeho instalace 1000 až 2000 korun za metr čtvereční. Jejich montáž se vyplatí na rušných veřejných místech, kde by si lupiče všimli lidé na ulici. Na samotě u lesa folie prakticky nemají smysl. Cena bezpečnostních dveří se pohybuje od deseti do desítek tisíc korun. Šetřit a pořídit jen bezpečnostní vložky a zámky do obyčejných dveří se nemusí vyplatit, protože zlodějbez ohledu na zámek bude moci dveře vyrazit nebo vykopnout.

Elektronické systémy se nejčastěji liší podle typů použitých detektorů, ústředny a způsobu upozornění na vniknutí do zabezpečeného bytu či domu. K patrně nejlevnější variantě elektronického zabezpečení patří kombinace pohybových detektorů s výstupem na sirénu nebo optický maják. Pokud čidla zaznamenají pohyb v okamžiku, kdy je systém aktivován, siréna začne houkat. Kromě pohybových čidel je možné do systému napojit také čidla teplotní, plynová a optická, která upozorňují na jiné typy nebezpečí.

Anketa

Jaké nejvyšší zabezpečení máte doma vy?

Vyšší úroveň elektronického zabezpečeníspočívá podle Špičky v tom, že se o poplachu dozví někdo i ve větší vzdálenosti než jen v bezprostřední blízkosti domu. To je možné například pomocí hlasových či SMS zpráv z ústředny bezpečnostního systému přímo na mobil majitele objektu nebo jiných osob. Tímto způsobem může systém upozorňovat i na jiná nebezpečí jako jsou docházející baterie v čidlech, vypadnutí či přerušení elektřiny. V případě, že takový systém má někdo nainstalovaný například na vzdálené chatě, kde zlodějipřeruší elektřinu, aby se systém vybil a mohli tam bez problémů vniknout, majitel o tom ví v předstihu a může zajistit zabezpečení včas.

Další možností je přímé napojení na takzvaný pult centrální ochrany (PCO) bezpečnostní agentury, za který se ovšem platí agentuře měsíční paušál. Jeho cena závisí nejen na systému, ale i na regionu, protože ceníky lokálních agentur se v rámci Česka liší. Informace o poplachu se z PCO přitom mohou posílat buď radiovým či GSM signálem přímo do bezpečnostní agentury, která při nebezpečí dorazí na místo poplachu. U radiového signálu se ovšem platí poplatky jak Českým radiokomunikacím, tak i agentuře. 

Který typ zabezpečení má podle vás smysl? Se kterým máte nejlepší zkušenosti a naopak? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2019 12:59, marek

nekvalitní zboží a podvodná firma. Zboží nefunguje vůbec jak má, firma při vrácení zboží přestala komunikovat. Opravdu nedoporučuji. Budu podávat trestní oznámení. Navíc jsem nedostal fakturu ke zboží, která mi byla přislíbená.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vše se dá pojistit z obýváku

22. 8. 2008 | Věra Tůmová

Co vše se dá pojistit z obýváku

Kdo se chce vyhnout „pojišťovákům“ a potřebuje se pojistit, už má dnes i jiné možnosti. Stačí mu na to počítač s internetem či telefon tak, jak to je již běžné v cizině. Podívali jsme... celý článek

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

28. 12. 2007 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o... celý článek

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

6. 8. 2007 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

Pokud něčí květináč spadne na cizí auto, pes poničí cizí plot či pračka vytopí souseda, může poškozený po jejich majitelích požadovat náhradu škody. Za toho, kdo má pojištění odpovědnosti,... celý článek

Partners Financial Services