Jak vybrat akcie nesoucí dobré dividendy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 21. 8. 2008 | 8 komentářů
Jak vybrat akcie nesoucí dobré dividendy
Vysoký dividendový výnos může být u jedné firmy požehnáním pro peněženku investora, u jiné naopak může signalizovat, že se blíží finanční problémy. Výběr kvalitních akcií nesoucí dividendy proto není nijak jednoduchý.

Dividendy v Česku

Kolik firmy letos rozdělí

Společnosti obchodované na pražské burze uzavřely hospodaření za minulý rok a schvalily návrhy na dividendy. Nejvíce peněz se sype ze společností Philip Morris a Telefónica. Dividendu neuvidí akcionáři AAA Auto, CME, ECM a Unipetrolu.

Více v článku

Podílové fondy zaměřené na dividendy

Dividendy jsou důležitou složkou celkového zisku z akcií. Bohužel často opomíjenou. V dlouhém období se na celkovém zhodnocení podílí jednou polovinou. Nyní se objevuje řada fondů, které investují do akcií firem vyplácejících nadprůměrné dividendy. Díky "dividendovému polštáři" dokážou tyto fondy jak tlumit pokles trhu, tak s ním udržet růst.

Více v článku

Dividendy jsou zase v kurzu. Historicky z nich mají investoři velký podíl svých dlouhodobých příjmů z akcií. Jenže v býčích devadesátých letech se na ně jakoby zapomnělo, všímá si komentář agentury Morningstar. Všichni se honili za technologickými akciemi, které žádné dividendy nenesly.

V nynějším desetiletí dividendové výnosy postupně rostou. Dividendový výnos z indexu S&P 500od roku 2000, kdy dosáhl historického minima, zase stabilně roste. I to zvyšuje zájem investorů o akcie, které pravidelný příjem v podobě dividend přinášejí. Týká se to především těch, kteří například v Americe začínají odcházet do důchodua hledají zdroj trvalého příjmu.

Jenže investovánído akcií kvůli dividendám není nijak jednoduché, upozorňuje Morningstar. Pouhé hledání nejvyššího dividendového výnosu může být cesta do pekel. Navíc je třeba brát v úvahu i daně, které se z takových příjmů platí. Morningstar proto sestavila několik tipů, které by investor toužící po dividendách měl znát.

Nejtradičnější cestou k příjmům z dividend je vlastnictví akcií, které zaručují zdravý dividendový výnos (podíl dividendy na akcii a ceny akcie). Jenže dividendy nejsou pouze tokem reálných peněz od firmy do peněženek akcionářů, mohou hodně naznačit i o celkovém finančním zdraví firmy. Zejména, když stabilně rostou. Mezi společnosti, které vyplácejí zdravé dividendy a pravidelně je navyšují, patří spolehlivě ziskové akcie blue-chips jako General Electricči Coca-Cola. Vysoké dividendové výnosy jsou obvyklé i v sektorech jako utility (vodárenství, distribuce elektřiny atd.), energetika, bankovnictví či základní spotřební zboží, všímá si Morningstar.

Anketa

Už vám nějaká firma někdy vyplatila dividendy?

Druhou stranou mince je skutečnost, že firma může snížit, nebo úplně zrušit výplatu dividend, a to kdykoli. Protože většinou jde o nouzové opatření, společnosti k němu přistupují, pouze když se dostanou do velkých finančních potíží. To se třeba nedávno stalo některým regionálním americkým bankáma dalším finančním institucím tvrdě postiženým hypoteční krizí.

Možná trochu nelogicky může znít závěr, že i příliš vysoký dividendový výnos může znamenat, že je na tom firma špatně. Stane se to třeba v případě, že společnost zachová výši vyplácených dividend, ale cena jejích akcií na burze prudce spadne. Ukazatel dividendového výnosu tím naopak vzroste. Například churavé americké hypotečnídomy Fannie Mae a Freddie Mac mají nyní dividendový výnos kolem patnácti procent. Čistě proto, že jejich akcie se letos propadly o více než 70 procent.

Podezřele vysoký dividendový výnos – kolem deseti procent a vyšší – sice nemusí automaticky znamenat, že společnost má problémy, ale určitě by měl investory přimět, aby zdraví firmy před nákupem akcií pořádně prozkoumali, doporučuje proto komentář Morningstar.

Kupujete akcie i s ohledem na to, kolik ponesou dividend? Jak je vybíráte? Podělte se o zkušenosti.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 8. 2008 21:36, P.C.

V anketě chybí jedna odpověď - dividendy dostávám, aniž bych kvůli nim kupoval akcie. Ony se dividendy spíš jeví jako přítěž a v poslední době se ukazuje, že pokles ceny akcie je po výplatě dividendy daleko vyšší, než dividenda samotná... Třeba Unipetrol, Erste, u Telefoniky očekávám to samé. A toho papírování kvůli vrácení daně z Rakouska...

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2008 22:49, Jan Dvořák

Pokud chcete získat ze svých investic opravdu zajímavý dividendový výnos, doporučuji vyhnout se klasickým akciím, ale podívat se na americké MLP (Master Limited Partnership) či jejich kanadské ekvivalentní trusty. MLP odpovídá české komanditní společnosti s tím, že podíly komanditistů jsou veřejně obchodovatelné. Koupit je tak můžete přes svého brokera třeba na NYSE. Velice často mají tyto společnosti i zvýhodněný daňový režim za podmínky, že velkou většinu svého zisku / volného cash flow vyplatí na dividendách.

Více zde
http://www.pro-investory.cz/zajimave_akcie/dividendove_akcie/

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jediný pravý defenzivní titul je Telefónica

24. 7. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jediný pravý defenzivní titul je Telefónica

Ne všechny akcie se chovají stejně. Ty, jejichž hospodářský výsledek není spojený se stavem ekonomiky, lidé obvykle prodávají méně než ostatní. Jsou také spojené se zajímavějšími dividendami. celý článek

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

17. 7. 2008 | Roman Stuchlík | 4 komentáře

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

Rizikovost investice lze ukázat v grafu, který informuje o tom, jak hluboko dokázaly akcie a dluhopisy v minulosti klesnout z předchozího maxima a jak dlouho trvalo než pokles vyrovnaly. celý článek

Bankéřův pád: Podvody doma i v Evropě

30. 4. 2008 | Michal Špaček

Bankéřův pád: Podvody doma i v Evropě

Dluhopisy, které měly financovat výstavbu Severní pacifické železnice, se bance Jay Cooke & Co. nedařilo prodat. A skandál s financováním jiné železnice prodej téměř znemožnil. Přesto... celý článek

Jak se stát hrdým majitelem akcie

29. 2. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak se stát hrdým majitelem akcie

Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici... celý článek

Partners Financial Services