Desatero pro nakupování na splátky

Eva Sovová | rubrika: Příloha | 15. 8. 2008
  1. Kupujte si to, co skutečně potřebujete. Půjčujte si například na ochranu a péči o zdraví, nebo na zboží a služby, které budete užívat i po zaplacení poslední splátky.
  2. Kupujte zboží za cenu, která je pro vás přijatelná. Vyplatí se porovnat nabídku zboží a služeb na trhu. Nezapomeňte, že značka často tvoří polovinu ceny.
  3. Vyvarujte se lákavým anonymním nabídkám. Půjčujte si raději od seriózních zavedených poskytovatelů úvěrů.
  4. Porovnejte úrok, RPSN a délku splácení. Pokud je v reklamě nabídka půjčky za úrok od 9 procent, zpravidla budete platit vyšší úrok. Ptejte se na všechny poplatky, povinná pojištění, cenu úvěrového účtu a porovnejte konečnou cenu v případě, že se rozhodujete mezi více spotřebními úvěry.
  5. Zjistěte si smluvní pokuty. Ty mohou být i nepřiměřeně vysoké. Zvažte, zda nebudete mít problémy se splácením a jaká rizika hrozí, pokud se dostanete do finančních potíží.
  6. Spočítejte si, jaká část peněz vám zbude v rodinném rozpočtu. Z vašich příjmů a úspor by vám po odečtení všech nákladů za nájem, telefon, měsíční jízdenky, jídlo, léky a další životní náklady mělo zbýt na účtu ještě 20 procent.
  7. Smlouvu čtěte i se smluvními podmínkami. Nepodepisujte ji hned, pokud je psána drobným písmem nebo jsou v ní slova, kterým nerozumíte, nechejte si vše vysvětlit například v některé občanské poradně.
  8. Pozor na povolení inkasa na vašem účtu. Nepodepisujte smlouvu, pokud podmínkou povolení inkasa na vašem účtu je nevyplněná směnka, kterou může později věřitel vyplnit.
  9. Neberte si půjčku na splácení předchozího úvěru. Vytloukat klín klínem vás povede do dluhové pasti. O finančních potížích informujte poskytovatele úvěru a hledejte spolu s ním řešení.
  10. Život s dluhy nepodceňujte, mějte dluhy pod kontrolou. V případě problémů se splácením jste v ohrožení nejen vy, ale také vaše rodina. Před podpisem smlouvy o půjčce nebo nákupu na splátky se jděte poradit do občanské poradny – nejbližší občanskou poradnu najdete na www.obcanskeporadny.cz.

Zdroj. Asociace občanských poraden , Sdružení obrany spotřebitelů, Peníze Cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Partners Financial Services