Návod pro investorky jako Sex ve městě

Věra Tůmová | rubrika: Tip na knihu | 5. 8. 2008 | 7 komentářů
Návod pro investorky jako Sex ve městě
Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance postarat a upadají do chudoby, píše v nové knize Bohatá žena její autorka Kim Kiyosaki.

Nikdy by prý nevsadila celou svou finanční budoucnost na něco, nad čím nemá naprostou kontrolu, tvrdí hned v úvodu své nové knihy Bohatá žena úspěšná investora Kim Kiyosaki. Objasňuje tím také, proč se rozhodla být sama finančně nezávislá na úspěšném manželovi, rodičích i na případném zaměstnavateli či situaci ve společnosti. Naplnit toto rozhodnutí se jí v životě podařilo v 37 letech a dnes je z ní velmi zámožná žena.

Název: Bohatá žena
Autor: Kim Kiyosaki
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-7349-079-9
Nakladatelství: Pragma
Doporučená cena: 260 Kč
Jazyk: česky v překladu Jany Žlábkové
O autorovi:
Kim Kiyosaki, investorka a spisovatelka začala svou obchodní kariéru v oblasti reklamy. Od roku 1984 podniká spolu se svým manželem Robertem Kiyosaki, s nímž od té doby založila několik úspěšných společností. Investování se věnuje od roku 1989.

K vlastní finanční nezávislosti se Kim Kiyosaki kdysi rozhodla navzdory tomu, že její, přednáškami a bestsellery proslulý, manžel Robert Kiyosaki by ji mohl velmi dobře zaopatřit až do konce života. „Dokud jsem byla na někom závislá v otázce živobytí, nebyla jsem svobodná,“ říká Kim Kiyosaki a navíc si prý uvědomila, že kdyby se jako manželé rozešli, přišla by i o společné podnikání a příjem z něj. Svůj celoživotní postoj pak shrnuje do krátké věty: „Já prostě nesnáším, když mi říkají jiní, co mám dělat!“.

Nejenže si tedy Kim Kiyosaki našla cestu k finanční nezávislosti sama ještě před čtyřicátým rokem věku, rozhodla se ale na podobnou cestu přivést i další, především ženy. Stále více se setkávala s bezradností mnoha žen, které se ocitly ve finanční tísni či chudobě v okamžiku, kdy manžel starající se o finance a zabezpečení celé rodiny odešel či zemřel. A proto hlavně pro ně napsala knížku Bohatá žena o finanční nezávislosti a svobodě, kterou mohou získat, když vezmou péči o svou finanční budoucnostdo vlastních rukou.

Peníze sice prý možná nejsou tou nejdůležitější věcí v životě, jak si ostatně myslí i spousta lidí na světě, podle Kim Kiyosaki ale peníze ovlivňují všechno, co je nejdůležitější. Tedy zdraví, vzdělání a úroveň života. Buď má člověk svobodu a může si svobodně určovat, jak chce prožít svůj život, anebo je dlouhodobě otrokem své práce, dluhů a někdy i vztahů. To, jak na tom je, souvisí s penězi, kterými disponuje. Není však podle autorky smyslem pracovat pro peníze, nýbrž nechat peníze pracovat samyna sebe, tak aby se člověk mohl stát finančně nezávislým na svém okolí.

Podle čeho se pozná, kdy jste bohatý

Kim Kiyosaki poměřuje stav, kdy je někdo bohatý podle definice, s níž přišel R. Buckminster Fuller: „Bohatství je počet dní, po které jste schopni přežít, aniž byste kvůli penězům museli pracovat, a současně si udržujete stejný životní standard.“

Zdroj: R.Buckminster Fuller in Bohatá žena

„V průběhu dějin se od žen očekávalo a byly vedeny k tomu, aby byly finančně závislé na někom jiném, pokud mají být nějak zabezpečeny. Ocitnout se dnes v této pozici může být dost nebezpečné. Teď je naprosto jiná doba,“ zdůrazňuje se Kim Kiyosaki. Ve 24 kapitolách a s malým terminologickým slovníkemse tak pokouší bořit zavedené mýty a strachy z finančního světa a investovaní a motivuje ženy k tomu, aby se samy finančně zabezpečily. Apeluje na ně, aby se vzdělávaly ve finančních otázkách a investicích, odhodlaly se vůbec investovat (ať už do akcií, nemovitostí, či třeba začínajících projektů a společností). Upozorňuje i na zdroje potřebných informací.

Anketa

Četli jste už někdy nějakou z knih od Kim či Roberta Kiyosaki?

Kniha Bohatá žena má ovšem paradoxně kombinovaný literární rozměr. Tváří se trochu jako laický návod na to, jak se naučit investování, působí ale zároveň i jako reklama na knihy a aktivity autorčina manžela. Chce také současně motivovat ženy k finanční samostatnosti a nezávislosti a volí si k tomu formu připomínající dialogy hlavních hrdinek světově populárního amerického seriálu Sex ve městě.

Pro řadu odborníků z finanční oblasti kniha Kim Kiyosaki pravděpodobně nepřináší příliš nových poznatků. Těm, kdo jsou ale v investování nováčci a bojí se jej, může alespoň dodat odvahu a dát nápady k rozvoji vlastní finanční nezávislosti na okolí. A těmto lidem, ať už mužům či ženám, by se krátké prolistování knihy Kim Kiyosaki mohlo do budoucna hodit. Nestanou se sice přes noc geniálními investory či investorkami, mohou se ale díky tomu alespoň zamyslet nad svým dosavadním způsobem finančního zajištění a inspirovat se.

Myslíte si, že ve vašem okolí jsou ženy finančně soběstačné? A je to dobře nebo špatně? Podělte se o zkušenosti a názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 8. 2008 20:33, jacoby

Tak k tomuhle nemám slov. Nebo snad pár ano... jsem žena, jsem zaměstnaná v bankovním sektoru na naprosto nevýznamné pozici a dělám práci kterou by většina "pánů tvorstva" rozhodně nedělala a za finanční ohodnocení, které by se jim zdálo v tomto sektoru směšné. Taky nakupuji, válčím s domácností a jejími kompletními financemi a už pěknou dobu se snažím dát do pořádku finanční zmatek, který můj partner napáchal, když se o svoje výdaje byl nucen starat sám. Znám velice málo finančně fungujících rodin, kde účty vede jen muž. Možná je to tím, že žena sice někdy podléhá reklamě, ráda si koupí hezkou věc i když ví, že platí především značku ale to se nějak ustojí, když to nepřesahuje meze a nezasahuje moc do rozpočtu. Základní matematiku zvládáme dobře - kde nic není, ani smrt nebere... a jíst se musí. Muži zase podléhají svému egu, což bylo z Vašeho vyjádření více než patrné. Promiňte tedy, že se mě to trochu dotklo...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 8. 2008 22:27, jezevec

Ke Kiyosakimu mám velkou skepsi. V jeho knihách se dozvíte - že vyrábět mince je protizákonné, že půjčováním nedostatkového zboží se dá vydělat sušný obnos, a že nejlepší je zalevno nakupovat a zadraho prodávat. Jinde se pak dozvíte, že pan Kiyosaki je spíše neúspěšný spekulant, a že svoje bohatsví vydělal prodejem svých pofiderních knih, nikoli svou činností kterou v nich popisuje.
Jestli bude kniha paní kiyosaki podobný škvár, nepochybně to bude bestseller.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

24. 7. 2008 | Jan Stuchlík

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé,... celý článek

Když se z géniů stávají pitomci

11. 6. 2008 | Michal Špaček

Když se z géniů stávají pitomci

Při pohledu na dnešní finanční trhy to vypadá, jako by se příběh slavného krachu hedgeového fondu LTCM vracel. Jeho vzestup a pád poutavě popsal v knize Když genius selže (When genius... celý článek

Wall Street – Americký palác snů

28. 5. 2008 | Věra Tůmová

Wall Street – Americký palác snů

Pracovat na Wall Street bývá snem mnoha lidí. Ti, co pracují na proslulé burzovní ulici, jsou ovšem jednou adorováni a stavěni na piedestal, jindy zatracováni. Záleží na tom, jak se... celý článek

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

8. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 5 komentářů

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin... celý článek

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

6. 2. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To... celý článek

Partners Financial Services