Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 24. 7. 2008 | 3 komentáře
Co ovlivňuje domácí i světovou ekonomiku
Guvernér ČNB už pohrozil snížením úrokových sazeb. Koruna poslechla a za dva dny oslabila z rekordně vysokých hodnot na třítýdenní minimum. Takto prudké oslabení bylo za posledních pět let podle analytiků nejstrmější. Zajímavé výkyvy se ale dějí i globálně.

Česká národní banka(ČNB) bude v srpnu zvažovat snížení úrokových sazeb, prohlásil její guvernér Zdeněk Tůma. „Řada spekulantů chápe jeho slova jako výstřel z pistole, jenž odstartoval sprint kurzu k makroekonomicky opodstatněným hodnotám. Spekulativní bublina tedy splaskla a proražení hladiny 24,00 koruny za euroje už na dohled,“ dodává Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

A kdyby jen to. Krátce po intervenci americké vlády a centrální banky Fed na záchranu hypotečních bank Freddie Mac a Fannie May a poté, co Fed zakázal spekulovat na burze na pokles bankovních akcií, vydal 17. července Mezinárodní měnový fond (MMF) také novou předpověď vývoje globální ekonomiky.

V nejnovějším Výhledu světového hospodářství (Global Economic Outlook) se například píše, že úvěrová krize ve Spojených státech nemá tak závažné důsledky, jakých se Fond obával ještě na jaře. Světový hrubý domácí produkt bude prý růst rychleji, než MMF předpovídal ještě v dubnu. Navíc se umoudřilo také počasí a rovněž i situace v Íránu, takže dodávky ropyna světový trh nejsou ohrožené a ceny mohly klesnout hluboko pod 130 dolarů za barel. Míra nejistoty ohledně dalšího vývoje a volatilita trhů však zůstávají stejně značné. Na uvěření v lepší obrat je ještě brzo a situaci může navíc změnit opravdu leccos. Nyní například hrozí útoky na ropná zařízení od nigerijských dělníků.

Indexy nejvýznamnějších akciových trhůsvěta stále ještě klesají pod tlapami medvědů. Momentální vzestup je prý jen krátkodobá korekce sestupného trendu. Je to něco jako „polibek smrti,“ popisuje jeden ze zkušených obchodníků v internetové diskusi. Naproti tomu indexy trhů komoditních se nacházejí v býčí euforii. Dow Jones AIG Commodities Cash Index stoupl jen za uplynulých 12 měsíců o 30 procent. Ceny komodit jsou tedy rychlejší, než pokles akciových trhů, neboť akciové indexy jsou nyní zhruba 20 procent pod svými posledními vrcholy.

Tento vývoj je však bohužel jedním z největších rizik světového hospodářského růstu. Globální inflaceje nyní nejvážnějším problémem, na který poukazuje právě i MMF ve své nejnovější zprávě. Přesto se prognózy MMF proti předchozímu vydání z dubna zlepšily.

V předpovědi MMF například tvrdí, že hrubý domácí produkt (HDP) světa vzroste o 4,1 procenta, zatímco ještě v dubnu, ve stínu prohlubující se globální úvěrové krize a hrozící stagnace americké ekonomiky, předpovídal světu hospodářský růst jen 3,7 procenta. To by znamenalo poměrně prudké ochlazení světové konjunktury.

Oproti roku 2007 tedy MMF, jedna z nejvíce respektovaných nadnárodních ekonomických institucí, předpovídá na letošek jen mírné zpomalení tempa globálního hospodářského růstu. Vloni přitom globální HDP vzrostlo o 5 procent. Fond ale své lepší předpovědi opírá o vyšší než předpokládanou výkonnost globální ekonomikyv počátku letošního roku.  Výrazné zpomalení růstu HDP by podle analytiků MMF mělo nastat ještě předtím, než v roce 2009 bude obnoven mírný hospodářský růst. Fond připouští, že hospodářský růst bude letos opravdu „tvrdým oříškem“.

Instituce, které mají vliv na hospodářskou politiku, tedy především centrální banky a vlády, musí nyní uvážlivě balancovat mezi opatřeními na podporu hospodářského růstu a rostoucí světovou inflací. „Světová ekonomika se nachází v kritickém bodě, v němž se protíná ostrý pokles poptávky v mnoha vyspělých ekonomikách se všudypřítomným růstem inflace, který je nejvíce citelný v nově industrializovaných a rozvojových zemích,“ uvádí MMF.

Optimismus MMF však není sdílen všemi. Například předpověď růstu HDP pro Velkou Británii Fond zvýšil na 1,8 procenta letos a 1,7 procent v příštím roce. Jeho předcházející predikce ovšem odhadovala pro oba roky jen 1,6 procenta. Podle aktuální zprávy společnosti Ernst & Young Club by v příštím roce měla britská ekonomika ovšem vzrůst méně. Odhadují zvýšení jen o 1 procento, protože růst životních nákladů způsobený inflací a pokles cen nemovitostí prý výrazně sníží koupěschopnou poptávku obyvatel. Na rozdíl od MMF se Ernst & Young Club zabývá i otázkou, jak by se mohla britská ekonomika v příštím roce vyhnout recesi. Rozdílnou prognózu přináší i vláda Spojeného království. Pro letošní rok předpovídá hospodářský růst o 2 procenta a v roce příštím o 2,5 procenta.

Také v případě amerického hospodářství MMF navýšil své predikce. Soudí, že ekonomika USA letos vzroste o 1,3 procenta, zatímco v dubnu předpovídal jen půlprocentní růst. Ve druhém pololetí ale dojde podle MMF i zde k mírnému hospodářskému poklesu. Také Japonsko by letos podle závěrů Fondu mělo vzrůst o 1,5 procent a Čína dokonce o 9,7 procenta. Zvlášť nebezpečná má být inflace v nově se rozvíjejících zemích. Letos tam vystoupí až na 9,1 procenta a v příštím roce se udrží na 7,1 procenta, soudí MMF.

Ekonomika eurozóny, která je největším obchodním partnerem Česka, má ovšem podle poslední prognózy Ministerstva financí ČR naopak zvolnit. Letos a v příštím roce by měla zpomalit tempo svého hospodářského růstu pod dvě procenta. Tuzemský HDP by měl přitom nadále udržovat tempo růstu nejméně dvojnásobné: 4,9 procenta letos a 5,1 procenta v roce příštím. Míru inflace MF předpovídá pro letošek na 6 procentech, z toho 3,9 procenta způsobí administrativní opatření. Nezávislí ekonomové ovšem odhadují letošní míru inflacev Česku vyšší, kolem 6,6 procenta. V příštím roce už by míra inflace měla podle ministerstva financí i podle nezávislých ekonomů padnout pod tříprocentní hranici.

Pokud by aktuální změny na trzích, tedy především zlevnění ropy signalizující zmírnění inflace, ještě vydržely, mohla by ČNB v srpnu skutečně snížit úrokové sazby a oslabování koruny tím „jistit“. Že je to velmi zapotřebí ozřejmují ve středu zveřejněné výsledky největšího českého exportéra Škoda Auto. Za letošní první pololetí silná koruna snížila tržby o 1,6 procenta a provozní zisk se meziročně snížil o 9,6 procenta. Nemnoho jiných vývozců na tom asi ale bude lépe.

Navíc podle nejnovějších údajů Eurostatu průmyslové objednávky v eurozóně klesly o 3,5 procenta. To signalizuje další oslabování světové ekonomiky. Bude tedy zajímavé pozorovat, zda prognóza MMF vyjde.

Myslíte, že se uvedené prognozy tentokráte strefí nebo naopak? Ovlivňují takové předpovědi vaše investiční plány? Podělte se o názor a zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+238
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

21. 7. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Silná koruna - dobrý pomocník, ale zlý pán

Dovolená v zahraničí vyjde letos proti loňsku výrazně levněji. V absolutních číslech se ušetří 5150 korun na nákupu tisícovky eur. Příští rok už bychom se z toho ale nemuseli tolik... celý článek

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

9. 7. 2008 | Jan Pekař | 17 komentářů

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

Posilující koruna a vysoká inflace si začínají vybírat svou daň. Poptávka po dražším tuzemském zboží v zahraničí začíná klesat. Upadá i zájem Čechů o zahraniční výrobky. Výsledek: květen... celý článek

Úrokové sazby zůstávají stejné, koruna hned tak neoslabí

9. 5. 2008 | Jan Pekař

Úrokové sazby zůstávají stejné, koruna hned tak neoslabí

Bankovní výbor České národní banky (ČNB) na svém dnešním zasedání rozhodl nehýbat s úrokovými sazbami. To ostatně očekávala či doporučovala většina analytiků. Inflace zvolna ustupuje,... celý článek

Starý plán boje se silnou korunou se vrací

27. 3. 2008 | Petr Sklenář

Starý plán boje se silnou korunou se vrací

Minulý týden představilo vedení ČNB plán, jak bojovat proti posilující koruně. Klíčovým prvkem má být speciální účet na privatizační příjmy. Ministr financí Miroslav Kalousek tento... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Partners Financial Services