Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Jan Stuchlík | rubrika: Tip na knihu | 24. 7. 2008
Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy
Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé, kterým protečou denně rukama miliardy dolarů, zdaleka nejsou bezchybní a racionální, jak by se mohlo zdát.

Obchodníci, tradeři, hýbou finančními trhy. S lehkostí manipulují s miliony či miliardami a přitom se při práci často chovají tak dětinsky. „Obchodování s měnamimě vzrušuje. Nejednám totiž s nějakou bankou X, ale s konkrétním chlápkem. A když znám jeho jméno a navíc ho nemám moc rád nebo ho neuznávám, je tam těch emocí plno. Asi to zní dětinsky, ale přesně to mě nakopne. Chci ho obrat o prachy a chci, aby to věděl. Možná teď už to nedělám, ale dřív jsem chtěl, aby ti maníci věděli, že jsem je obral. Užíval jsem si, když o tom mluvili. Jednou jsem obchodovals jednou švýcarskou protistranou. Chtěl jsem toho chlapa dostat. Proto jsem obchodoval s částkou, s níž bych normálně obchodovat neměl. Ne že by to ohrozilo poměr zisku a ztráty, ale nechal jsem ty peníze na stole jenom proto, abych po něm mohl jít. Obchodoval jsem s pěkně mizernými cenami, protože jsem ho chtěl dostat. Zní to bláznivě, co? Teď už bych to nedělal, a když přistihnu své obchodníky, jak po někom jdou, řeknu jim, aby přestali,“ řekl autorům knihy Traders jeden ze 118 obchodníků, s nimiž mluvili a na nichž tři roky zkoumali, co vlastně určuje jejich chování.

Název: Traders – Risks, decisions, and management in financial markets
Autor: Mark Fenton-O’Creevy, Nigel Nicholson, Emma Soane, Paul Willman
Nakladatelství: Oxford university press, 2007 (psáno anglicky)
Počet stránek: 244 stran
Cena: (Amazon.com) USD 32,60

Tento konkrétní obchodník je názorným příkladem, jak mohou chování traderů ovlivňovat sociální vazby. Například tím, že tradeři dbají na to, jak se o nich mezi kolegy mluví, nebo se snaží, aby nad ostatními vynikli.

Autoři knihy Mark Fenton-O’Creevy, Nigel Nicholson, Emma Soaneová a Paul Willman se do studování chování traderů pustili z jednoduchého důvodu. „Obchodníci ovlivňují chod finančních trhů a ty utvářejí dnešní svět. Určují naši šanci najít novou práci, užívat si bezpečně vydělaných peněz, dosáhnout rozumné penze. Mohou zasáhnout i stabilitu politických systémů a samotný charakter společnosti, v níž žijeme,“ píšou v předmluvě.

V každý okamžik se hodnota obchodovaných finančních derivátů, s nimiž tradeři manipulují, pohybuje kolem čtyřnásobku světového hrubého domácího produktu. Přitom se očekává, že se vším informačním servisem a výpočetní technikou, kterou mají k dispozici, fungují jako dobře promazané stroje, které uvažují naprosto racionálně a nenechávají se strhnout emocemi.

Kniha Traders tuto častou iluzi vyvrací. Snaží se přijít na kloub tomu, jak rozhodování obchodníků ovlivňuje prostředí firem, v nichž pracují. Objasňuje sociální vazby v jejich oboru i teorie, které vysvětlují fungování finančních trhů. Rozhovory se 118 profesionálními tradery tak autoři zkoumají nejen prostřednictvím psychologie a sociologie, ale i ekonomické teorie.

Autoři také vycházejí z předpokladu, že tradeři nepůsobí v ideálním světě efektivních trhů, jak s ním počítá řada ekonomických teorií. Tento svět má spočívat v tom, že existuje dostatečné množství racionálně uvažujících obchodníků, kteří správně a včas vyhodnocují všechny dostupné informace a případné rozdíly v cenách likvidují prostřednictvím arbitrážových obchodů. Neboli koupí tam, kde je daný cenný papírlevnější a prodají tam, kde je dražší. Postupně se cena na obou trzích srovná.

Nicméně profesionální tradeři se pohybují v prostředí, kde tyto předpoklady úplně neplatí. Vydělávají na tom a zároveň svou činností přispívají k tomu, aby teorie efektivních trhů neplatila. Kniha ukazuje, že sami obchodníci nejsou zdaleka tak racionální, jak od nich teoretici očekávají. Třeba jako onen trader, který prostě chtěl být jen lepší než jeho protějšek bez ohledu na to, co se dělo na trhu.

Kniha může být zajímavá pro všechny, kdo chtějí více pochopit některé na první pohled nesrozumitelné události na finančních trzích. Zároveň otevře pohled do světa, kde se pohybují milionové a miliardové částky, která následně hýbou nejen finančním světem.

Znáte jiné zajímavé knihy o traderech a obchodování? Dejte ostatním svůj tip.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: psychologická analýza

31. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: psychologická analýza

V posledních dílech seriálu jsme se seznámili s technickou a fundamentální analýzou a jejich rolí v tradingu. Dnes se podíváme na psychologickou, přesněji tzv. sentiment analýzu a její... celý článek

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

24. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

Fundamentální analýza sleduje, do jaké míry odpovídá cena aktiva jeho skutečné hodnotě. Zjišťuje, které akcie, sektory a trhy jsou nadhodnocené a které podhodnocené. Podívejme se, co... celý článek

Akcie a trading: základní styly obchodování

3. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: základní styly obchodování

Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika?... celý článek

Akcie a trading: český kapitálový trh

13. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: český kapitálový trh

Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři?... celý článek

Partners Financial Services