Jediný pravý defenzivní titul je Telefónica

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 24. 7. 2008 | 2 komentáře
Jediný pravý defenzivní titul je Telefónica
Ne všechny akcie se chovají stejně. Ty, jejichž hospodářský výsledek není spojený se stavem ekonomiky, lidé obvykle prodávají méně než ostatní. Jsou také spojené se zajímavějšími dividendami.

Od začátku letošního roku až k 21. červenci se dalo v Česku vydělat akorát na akciích Zentivy, které vyrostly o více jak 16 procent. Jinak jsou tuzemské společnosti v červených číslech. Nicméně třeba ČEZa Telefónica O2mají propady nejmenší. V řeči analytikůse jim říká defenzivní tituly. Neznamená to, že by takové akcie rostly za každé situace, ale v rozbouřených vodách by podle ekonomických teorií měla být jejich plavba nejklidnější.

Za defenzivními tituly se skrývají společnosti, které jsou takzvaně anticyklické. „Výkyvy v hospodářském cykluby se jich neměly dotýkat,“ vysvětluje Radim Kramule z České spořitelny. Typicky se jedná o společnosti, které prodávají zboží, bez kterého se těžko obejdeme. Pravděpodobně nepřestaneme kvůli horšímu výkonu ekonomiky kupovat mýdlo či elektřinu a stejně tak nejspíš budeme dále i telefonovat.

Z českých defenzivních titulů se ukázkově chová kupříkladu Telefónica O2. Od lednového propadu pražské burzy ztratila něco přes 50 korun (tedy necelých 15 procent), zatímco bankovní či realitní tituly spadly až o 50 procent a vykazují rovněž větší kolísavost. Minulý týden se bez problémů pohybovala jejich cena i o deset procent. Nízké kolísání defenzivních akcií je mimo jiné dáno i tím, že nesou většinou i zajímavou dividendu. V situaci, kdy pak trh ztrácí na hodnotě, investoři se takových titulů jen neradi zbavují. Mohou jim totiž díky dividendám přinášet zajímavé zisky. „Je zde předpoklad, že při ceně nákupu má už kupující rovnou i stabilní výnos bez ohledu na posun ceny. Tedy téměř alternativa k dluhopisu,“ upřesňuje Milan Vaníček z Atlantik FT.

Anketa

Nakoupili jste už někdy nějaký defenzivní titul?

Podobně nízký propad má také energetický gigant ČEZ. Jeho cyklus rovněž není závislý na hospodářském vývoji, ale na investičním cyklu. Jelikož trpí Evropa nedostatkem elektřiny, ČEZ z této situace těží. To mu může vydržet i další rok, protože výstavba dostatečných kapacit pro výrobu energie je záležitostí téměř desetiletí. ČEZ se tedy do jisté míry chová jako defenzivní titul, ačkoli obvykle jsou tyto tituly spojeny s dividendou.

„Dividendy nesou defenzivní tituly většinou proto, že se nenacházejí v růstovém sektoru. Prostor pro expanzi je u těchto firem omezen, a proto nemají příležitosti pro organický růst. Mohou ale provádět třeba akvizice,“ říká Radim Kramule.

Nic ale nezaručí jistotu, že cena defenzivních titulů neklesne. Opět mohou posloužit za příklad dva tituly z pražské burzy. Akcie Zentivy spadly v říjnu minulého roku po té, co oznámila problémy s akvizicí v Rumunsku (a díky tomu jsou to dnes jediné akcie, které jsou od začátku roku v plusu) a Philip Morris zase dlouhodobě ztrácí vlivem boje proti kouření, který tlačí na pokles hospodářských výsledků tabákových firem.

Chování defenzivních titulů je také specifické v době růstu. „Je pravdou, že se ve většině případů nejedná o rychle rostoucí akciové tituly,“ myslí si Josef Novotný z FIO. I přes pomalejší růst jsou ale doporučovány jako nástroj ke zmenšení kolísání portfolia v rámci defenzivnější strategie.


Jaký další vývoj těchto defenzivních titulů nyní očekáváte? Podělte se o zkušenosti a názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

17. 7. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita... celý článek

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

17. 7. 2008 | Roman Stuchlík | 4 komentáře

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

Rizikovost investice lze ukázat v grafu, který informuje o tom, jak hluboko dokázaly akcie a dluhopisy v minulosti klesnout z předchozího maxima a jak dlouho trvalo než pokles vyrovnaly. celý článek

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

19. 6. 2008 | Petr Čermák

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

Cenné papíry lze koupit na jedné burze a prodat za jiné. Celou transakci ovšem prodraží poplatek za převod mezi zúčtovacími systémy jednotlivých burz. Vyplatí se proto jen u větších... celý článek

Partners Financial Services