Fondy: další uklouznutí v údolí

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 21. 7. 2008
Fondy: další uklouznutí v údolí
Další strašidelný týden tuzemské investory už zřejmě tolik nevyděsil, protože do fondů přinesli skoro 400 milionů korun. Praha se ale nakonec stejně dotkla dvouletého minima a budoucnost je těžko odhadnutelná.

Ačkoli v Česku v minulém týdnu samozřejmě vévodily fondypeněžního trhu s téměř čtvrtmiliardou, po dlouhé době přihodily i dluhopisové fondy přes 80 milionů. Není to ovšem tak překvapivé, když zjistíme, že téměř 180 milionů korun si připsalo ING, což není samo sebou. Že by institucionální investor, který potřebuje zaparkovat koruny (české i slovenské)? Nebo již tipuje svítání na dluhopisovém trhu?

Na všechny ostatní fondy tak nezbylo ani 100 milionů korun. Ze smíšených totiž ubylo 55 milionů a zajištěné i akciové fondy si připsaly po 70 milionech korun. Také v akciových fondech došlo k zajímavým jevům. Prvním je ztráta trpělivosti klientů dynamických fondů Pioneer, zatímco opět ING Český akciový zasprintoval přes 140 milionů korun. Zda to je samo sebou je otázka, ale nejspíš také ne. Vezmeme-li v úvahu součet těchto víc než 300 milionů do ING, vidíme, že týden vypadá mnohem hůř, než se zdálo na první pohled, tedy první součet.

Na trzích týden ukázal další řadu medvědích zubů. Jedna z definic medvědího trhu totiž vychází z 20procentního poklesu, který postihl nejen DJIA, ale už také i S&P 500. Americké trhy se pak po šestitýdenním poklesu začaly dále propadat i v pondělí a úterý. Náladu dorazily opět obavy o životaschopnost vládou sponzorovaných hypotečních společností Fannie Mae a Freddie Mac. Jejich výprodej zastavilo až vyhlášení ministra financí USA H. Paulsona, že převzetí firem vládou nebude zapotřebí. Klesaly jak akcie finančních obrů (Citigroup, Lehman Brothers nejníže od roku 1999), tak aerolinek (Continental Airlines na 5leté minimum).

V úterý si dala krvavou lázeň nakonec i celá Evropa, Praha padla po hromadných výprodejích pod hranici 1400 bodů na dvouleté minimum a ve středu ještě ubrala.

Až středeční večer se americké trhy dokázaly vzchopit po impulzu levnější ropy. Jednalo se ale zejména o bankovní tituly, protože na Wall Street v současnosti platí: kam finance tam plášť.Finanční sektor velkolepě otočil o téměř 6 procent.

Americké trhy tak za týden nakonec posílily o skoro 2 procenta, DJIA dokonce o 3,5 procenta. Optimismus se však už v pátek vypařil jak pára nad hrncem a o pondělku je možno jen spekulovat. Praha za týden ztratila 1,4 procent a o pondělku snad raději ani nespekulovat.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Bída na pokračování

14. 7. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Bída na pokračování

Ano prázdniny nepřinesly trhům žádné uklidnění, medvědi se stále prohánějí po parketech. Fondy tak dál ztrácejí nejen na výnosech, ale i na oblibě. Týden jim u nás odnesl sice jen necelých... celý článek

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

30. 6. 2008 | Petr Fejtek | 6 komentářů

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

Horké léto se projevuje v plné medvědí síle. Trhy dostaly sérii tvrdých ran a indexy se dostávají podezřele blízko několikaletých minim. Situace fondů s přílivem 25 milionů korun se... celý článek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

23. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

Na to, jaká výprodejní vlna v pátek smetla akciové trhy, dopadly fondy se 160 miliony korun ještě celkem dobře. Zvítězily fondy peněžního trhu, které svými 110 miliony opět ovládly... celý článek

Fondy: Medvědi na jarní procházce

16. 6. 2008 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Fondy: Medvědi na jarní procházce

Ještě hůř než špatně dopadly týdenní součty fondů, když je tentokrát opustilo 120 milionů korun. Není to ale známkou žádné paniky, to jen končilo období zajištěnému fondu ČSOB Světový... celý článek

Fondy: Veselo bude jindy

9. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Veselo bude jindy

Akciové trhy začaly červen výplachem, takže se není co divit, že ani ve fondech se žádné oslavy nemohly očekávat. Získaných 120 milionů není vlastně ani takový propadák, bylo i hůř.... celý článek

Partners Financial Services