Inflace se zmírní až koncem roku

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 16. 7. 2008
Inflace se zmírní až koncem roku
Ceny průmyslových výrobců nemile překvapily červnovým zvýšením tempa svého růstu. Období vysoké inflace bude zřejmě delší, než ekonomové očekávali. Pokud převládnou inflační očekávání, může se toto období ještě prodloužit.

Průmysl se nemůže vymanit z oprátky rostoucích nákladů a tak zvyšuje ceny své produkce. A zemědělci drží krok, jak dokazují nejnovější údaje o růstu indexu cen průmyslových výrobců (PPI), zveřejněné Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Dříve či později budou nuceni vyšší ceny platit i spotřebitelé.

Ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně stouply o 0,8 procenta a ve srovnání se stejným měsícem loni byly vyšší o 5,3 procenta. Proti květnu se tedy inflacezrychlila a byla i vyšší, než očekávali ekonomové.

„Opakuje se tak nápadně často scénář, že finanční trh je zaskočen výší inflačních tlaků. Dnes již můžeme tvrdit, že s inflací u výrobních i spotřebitelských cen budeme bojovat mnohem déle, než jsme si na počátku tohoto roku mohli myslet a než předpokládal finanční trh jako celek,“ komentovala pondělní údaje ČSÚ Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské společnosti Next Finance.

V tom spočívají rizika inflačního očekávání, tedy takového chování spotřebitelů a firem, které vysokou inflaci předpokládá i do budoucna a tím spotřebitelésami začnou inflaci podporovat a prodlužovat.

Anketa

Bojíte se inflace?

Vývoj cen průmyslových výrobců do jisté míry předznamenává vývoj cen spotřebitelských. Ekonomové někdy hovoří o vzlínání inflace. Vztah produkčních a spotřebitelských cen ale nebývá přímočarý. Na růst nákladů reagují výrobci mimo jiné úsporami a snižováním marží. Zpravidla tak inflace v cenách výrobců proniká do spotřebitelských cen oslabena a s určitým zpožděním, někdy také vůbec. Spotřebitelské ceny ovšem reagují se zpožděním také na zmírňování inflace produkčních cen, případně dokonce snižování těchto cen (což je tzv. deflace, která v ČR byla pozorována např. v roce 2003).

Červnový růst cen průmyslových výrobců byl způsoben v největší míře rostoucími cenami ropy a kovů, podobně jako v předcházejícím měsíci. Ropaza poslední tři měsíce zdražila o 44 procenta. Toto tempo nemohl utlumit ani stoupající kurz koruny vůči dolaru.

Ceny koksu a ropnýchvýrobků se tedy v červnu zvýšily o 5,6 procenta, základní kovy zdražily o 2,3 procenta. „V červnu na světových trzích dál prudce zdražovalo uhlí a zrychlení je znát i v českém indexu cen průmyslových výrobců. Jeho přímý vliv není výrazný, avšak vyšší ceny uhlíse částečně promítají také do zpracování kovů,“ připomíná Tomáš Vlk, analytik investiční společnosti Patria Finance.

Příznivěji se vyvíjely ceny výrobků s vyšší přidanou hodnotou, u nichž se snižuje podíl ceny surovin na celkové ceně. Ceny dopravních prostředkůnapříklad klesly o 2,6 procenta, zlevnily také elektrické a optické přístroje. Z toho se ale může radovat jen ta malá skupina občanů, kteří si právě koupili auto, digitální fotoaparát nebo televizi. Většina je naopak citelně dotčena stoupajícími cenami potravin. A inflace v cenách zemědělské produkce jim naději na brzké zlepšení nedává. Přestože dodavatelé zemědělských produktů v červnu zlevnili o půl procenta, v meziročním srovnání byly jejich ceny stále o více než čtvrtinu vyšší, přičemž ceny obilovin proti loňskému červnu vzrostly o 53,1 procenta a olejniny byly dokonce o 66,8 procenta dražší. Také pivaři by měli nyní zpozornit, protože chmel zdražil mnohonásobně, o neuvěřitelná 184 procenta.

Ceny stavebních prací stouply o 4,9 procenta a ceny stavebního materiálu o 2 procenta. To může do určité míry svědčit o klesající poptávce ve stavebnictví.

„Statistiky ze světa jasně ukazují, že nyní čelíme globální inflaci, nikoli jen lokální inflaci, jak jsme na to byli v minulosti zvyklí,“ říká Šichtařová a dodává: „Problém tedy není v domácích úrokových sazbách, ale v globálních cenách surovin. Poslední známé statistiky za celou Evropskou unii (EU 27) říkají, že ceny v průmyslu v Evropě rostou meziročně o 8,9 procenta. S vysokou inflací se však potýká prakticky celý svět.“

Koncem minulého týdne ČSÚ zveřejnil i červnový indexspotřebitelských cen. Ten se proti květnu sice velmi mírně snížil, přesto inflace měřená spotřebitelskými cenami zůstala na vysokých 6,7 procenta. Ceny průmyslových výrobců šly tedy protisměrně, o desetinu procentního bodu nahoru. Brzké snížení inflace tedy očekávat nelze. „Podobně jako v případě spotřebitelských cen lze čekat, že se inflace v průmyslu udrží v letních měsících vysoko a její zpomalení přijde ve čtvrtém čtvrtletí, kdy by se meziroční PPI mohl nacházet poblíž 4 procent,“ potvrzuje Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Míra inflace se bude s postupujícím rokem snižovat, což ale neznamená zlevňování zbožía služeb. Letošní ceny se pouze začnou srovnávat s vyšší základnou loňského podzimu, kdy inflace začala prudce růst. „Průměrný růst cen v průmyslu by se za celý letošní rok měl pohybovat kolem 5,7 procenta. Průměrná spotřebitelská meziroční inflace bude podle nás v roce 2008 činit 6,6 procenta. Koncem roku budeme ale již díky vysoké srovnávací základně pod 5 procenty,“ předpovídá Šichtařová, podobně jako i většina ostatních analytiků.

Co se nejvíce zdražilo ve vašem okolí? Které zdražování nejvíce rozčiluje právě vás ? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

15. 7. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

Prudký propad amerických kapitálových trhů z přelomu června a července se zvolnil. Ale lépe na trzích není. Hospodářský růst zůstává ohrožen v USA, v Evropské unii i domácí ekonomice... celý článek

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

11. 7. 2008 | Jan Pekař | 9 komentářů

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

Vysoká inflace způsobená drahou ropou či potravinami, kterou vláda přiživila reformami, připomněla stará doporučení, aby kabinety reformy provedly, dokud je na ně příznivá doba.

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

27. 6. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

Americká ekonomika se stále nemůže nadechnout. Opět se hovoří o stagnaci spojené s inflací jako na začátku 80. let. Česko se bojí nejen inflace, ale i možného výrazného poklesu cen... celý článek

Stát zpomalil své zadlužování

18. 6. 2008 | Jan Pekař

Stát zpomalil své zadlužování

Český stát se zadlužuje pomaleji než v minulosti. Od začátku roku dokonce svůj dluh snížil o 37,3 miliardy korun. Na konci roku ale podle analytiků bude státní dluh o deset procent... celý článek

Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky

31. 3. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky

Když se řekne, že Česká národní banka zvýšila úrokové sazby, řadě majitelů hypoték se zježí vlasy hrůzou. Jenže změna úroků má mnohem větší dopady, než jen zvýšení či snížení splátek... celý článek

Partners Financial Services