Valdštejn: Pozemkový spekulant se usadil u Jičína

Valdštejn: Pozemkový spekulant se usadil u Jičína
V českých zemích se po bitvě na Bílé hoře naplno rozjelo zabírání půdy a majetku. Jedním ze spekulantů, kterému se na tom podařilo pohádkově zbohatnout, byl Valdštejn. Výsledkem byl milionový zisk a frýdlantské panství.

Bitva na Bíle hoře zastihla Valdštejna v severozápadních Čechách, kde se svým vojskem pacifikoval odbojná města. Císaři Ferdinandovi II. tak pomáhal vyhrát válkou českou. Během následné války falcké a do vypuknutí třetí etapy třicetileté války, tzv. války dánské roku 1625, se Albrecht z Valdštejna postaral o to, aby co nejvíc využil konfiskace majetku poražené šlechty. Tyto spekulace spolu s osobními známostmi a obratnou politikou vynesly Valdštejna do mocenských výšin.

Když Ferdinand II. opět ovládl země České koruny, rozjela se mohutná vlna konfiskací a restitucí. Katolický panovník zabavoval statky těm šlechticům, kteří se v první fázi třicetileté války, ve válce české, postavili proti němu. Obdobný proces prováděli dříve i vzbouření protestanti, kteří konfiskovali katolický majetek (tak byl například zabaven statek Albrechta z Valdštejna, protože stál na straně císaře). Dříve zabavený majetek císař vracel původním vlastníkům.

Nejen bitvy

Albrecht z Valdštejna věděl, že chce-li v Praze postavit nějaké sídlo, musí do podhradí. Proto postupně pořídil rozsáhlé pozemky a na zelené louce postavil rozsáhlé sídlo. Pro tuto stavbu použil předností, které nabízel císařský dvůr – tedy architekta z Florencie Giovanni Batista Pieroniho (později dokončoval G. B. Marini a Andrea Spezza) či sochaře Adriaena de Vries – jeho bronzové sochy byly jedním z posledních, co vyrobila kovolijecká dílna na Pražském hradě před tím, než ukončila svou činnost, jelikož bronz byl potřeba na děla.

Politickým účelem konfiskací bylo zlomit moc odbojné šlechty a naopak posílit loajální šlechtice. Ekonomicky císař hledal peníze, aby mohl vyplácet armádě žold a vést dál válku. To, že se mu tento proces získávání financí příliš nepovedl, lze dokumentovat slovy historika Arthura Stögmana, že „císař byl v řadě případů podveden o tři čtvrtiny skutečné ceny.“

Mezi ty, kteří dokázali z této situace nejvíce těžit, patřil Karel z Lichtenštejna (stál v čele soudu, který odsoudil k smrti 43 představitelů povstání, získal pro svůj rod knížecí titul a již od účelové konverze ke katolictví v roce 1599 stál na straně Habsburků) a také Albrecht z Valdštejna . Základem Valdštejnových držav se stalo panství rodu Smiřických, na které si dělal nárok také proto, že jeho matka byla Smiřická. Nicméně tento nárok prosadil hlavně díky půjčkám, které poskytoval císaři. Zatímco ostatní šlechticové se zdráhali Ferdinandovi půjčovat, Valdštejn mu v roce 1619 poskytl 40 tisíc, pak 160, 195, 577, 700 tisíc a tyto částky trumfl v roce 1625 půjčkou v hodnotě 900 tisíc zlatých. Již první investice do císařovy přízně se vyplatily. Panství rodu Smiřických bylo jedním z nejvyspělejších a nejlépe organizovaných v Zemích koruny české.

Další části budoucího panství Valdštejn výhodně nakupoval. Panství Frýdlant a Liberec koupil za 150 tisíc s pomocí Karla z Lichtenštejna, který císaři napsal, že se sotva najde kupec, který by nabídl tolik. Účetní ve Vídni později prodeji vytýkali, že podhodnocení statků dosáhlo až 180 tisíc (tedy že statek koupil za 45 procent skutečné ceny).

Valdštejn se zapojil i do nakupování a prodeje šlechtických statků protestantů se zjevně spekulačním záměrem. Lukrativnost nákupů, si podle historika Antonína Kostlána dokázal zajistit i přesto, že z hlediska odhadní techniky byly tyto statky obecně oceněny správně. A nebyl to jen Karel z Lichtenštejna, který Valdštejnovi s nákupy pomáhal. Také úředníci, které Valdštejn znal, stanovovali částky nižší. Známosti mu rovněž pomáhaly v tom, aby na statek nebyla vypsána veřejná soutěž, kdy by se v licitaci mohla cena dostat příliš vysoko. Dokázal si též zajistit snížení hodnoty poukazováním na důsledek válečných škod na daném panství. „Jeho rukama prošla 62 statků a panství. Zisk z nákupu těchto konfiskátů a dalších spekulací s nimi se pohyboval kolem 3 až 4 milionů zlatých,“ píše o Valdštejnovi Kostlán.

V získávaní majetku si konfiskátoři pomáhali i nekalými praktikami. Finančnímu konsorciu, v němž byl i Valdštejn a jeho budoucí důležitý spolupracovník Jan de Witte, bylo pronajato české mincovnictví. Valdštejn a spol platili za statky málo hodnotnými mincemi, které měly nižší hodnotu než tehdy platná měna. Tím způsobili inflaci a finanční chaos, který musel v roce 1623 Ferdinand II. řešit tím, že vyhlásil státní krach.

Horoskop od Johannese Keplera.

Hodnota špatných mincí, kterým se říkalo „dlouhé mince“, byla snížena císařským patentem na 12,5 procenta původní hodnoty. Valdštejnovi císař uložil zaplatit jako pokutu 700 tisíc zlatých. Konsorcium, kterému Valdštejn dodával dobré mince, z nichž se vyráběly nové mince s menším obsahem stříbra, ale mělo zisk 9 milionů zlatých. Valdštejnův podíl na zisku tedy mohl hravě pokrýt tuto pokutu.

Po všech obchodech si Valdštejn nakonec nechal území na severovýchodě Čech. Jeho krajinný ráz zahrnoval různé typy krajin, od polí před lesy a hory a fungovala v něm nejdůležitější odvětví dané doby, bylo hospodářsky samostatné. „Zdá se téměř nepochybné, že při jeho budování na ně Valdštejn myslel jako na vhodné hospodářské zázemí svých vojenských oddílů,“ tvrdí Kostlán.

Aby se lépe orientoval v životě, nechal si sestavit od Johannese Keplera horoskop. Ten mu ho ale byl ochotný vyhotovit jen do roku 1634. Tedy na dobu deseti let. Že by Kepler věděl více než ostatní a Valdštejnovi v té době zbývalo méně než deset let života?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Valdštejn: Z chudého šlechtice vojenský velkopodnikatel

9. 7. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Valdštejn: Z chudého šlechtice vojenský velkopodnikatel

Na začátku to byl pouze šlechtic ze zchudlé rodiny, na konci vedl největší armádu své doby. Během života Valdštejn ukázal chladnou vypočítavost, která ho z krátkodobého hlediska stála... celý článek

Bankéřův pád: Nové Chicago přichází

16. 4. 2008 | Michal Špaček

Bankéřův pád: Nové Chicago přichází

Americký bankéř Jay Cooke, který pohádkově zbohatnul na prodeji amerických vládních dluhopisů během občanské války, vsadil po nastolení míru na gigantický železniční projekt. Věřil,... celý článek

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

12. 12. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Wallstreetská čarodějnice: Nejbohatší žena světa

V době, kdy velký byznys a burzovní spekulace byly výsadou mužů, se díky promyšleným investicím a odříkání stala Henrietta Greenová nejbohatší ženou světa. Ve druhé polovině 19. století... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod pana Garrawaye

9. 7. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod pana Garrawaye

Není snad lepší symbol Británie než na první pohled nevinný čaj o páté. Rostoucí záliba v tomto nápoji přitom nepřímo vedla k nezávislosti Spojených států, francouzské revoluci či krvavým... celý článek

Marcus Crassus: mládí antického spekulanta

13. 3. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Partners Financial Services