Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 15. 7. 2008 | 5 komentářů
Světová ekonomika se v létě určitě ještě nezahřeje
Prudký propad amerických kapitálových trhů z přelomu června a července se zvolnil. Ale lépe na trzích není. Hospodářský růst zůstává ohrožen v USA, v Evropské unii i domácí ekonomice inflace nepolevuje.

Pořád níže a dolů klesají v poslední době světové akciové trhy. Po Dow Jonesovu indexu vstoupil i další americký burzovní index do pásma medvědího trhu (tedy dlouhodobě klesajícího trhu). Je jím širší index newyorské burzy Standard & Poor’s 500 (S&P 500), který ve čtvrtek 9. července klesl pod 1 245 bodů a ocitl se 20 procent pod svým říjnovým vrcholem. Podle neoficiální definice obchodníků tak vstoupil do medvědího pásma. V pátek už jen završil řadu šesti týdnů poklesů v řadě.

Příčiny této rekordní řady není těžké vyjmenovat: labilita bankovního systému, který během hypoteční a úvěrové krize odepsal již 400 miliard dolarů a stále není schopen říci, kde to skončí, rekordně vysoké ceny ropy a rychle rostoucí ceny zemědělských a průmyslových komodit , předvádějících nejrychlejší inflaci za posledních 35 let.

Přibližně o týden dříve se mezi medvědy propadl i populárnější index Dow Jonesův. V předchozích článcích jsme předpovídali jeho další propad nejméně k 10 800 bodů. Někteří z analytiků však doufali, že se opře o podporu na psychologické hranici 11 tisíc bodů. A pravdou je, že se o tuto hranici doslova opravdu opřel. Dokonce dvakrát zkusil klesnout i pod ní.

Byl to především bankovní sektor, který indexu jeho oporu silně pochroumal. Stěžejní americké hypoteční ústavy Fannie Mae a Freddie Mac míří ke dnu. Americká centrální banka Fed a americká vláda proto zvažovali, zda obě „firmy“, které vlastní nebo zajišťují polovinu všech hypotečních úvěrů v USA, znárodnit, nebo zda jim otevřít zvláštní úvěrovou linku přímo z federálních rezerv. Podle posledních informací ze začátku tohoto týdne nakonec Fed schválil mimořádné krátkodobé úvěry a vláda současně požádala Kongres o povolení poskytnout oběma firmám záchranný balíček ve výši 300 miliard dolarů.

O jeden den dříve šéf centrální banky Ben Bernanke pokusil kapitálové trhy povzbudit myšlenkou, že by Fed prodloužil možnost poskytovat záchranné úvěry pro velké investiční banky až do roku 2009. K tomuto kroku se Fed odhodlal letos v březnu. Obávaný „krach na burze“, totiž paniku způsobenou pádem investiční banky Bear Stearns, tím odvrátil. Ekonomiku ale nevyléčil. Ani by to ze své funkce nedokázal. „Působí jako kortizon. Umožní vám pokračovat ve hře, když jste zraněni, ale samotné zranění nevyléčí,“ charakterizoval pro agenturu Bloomberg opatření Fedu jeden z analytiků.

Investoři na akciových burzách se kromě slábnoucího dolaru a inflace obávají o hospodářské výsledky podniků. Už ani spolehlivé tituly z energetiky neudržely glanc a zlikvidovaly své letošní kurzové zisky. Čtvrteční Bernankeho projev pak obchodníky spíše jen utvrdil v tom, že banky jsou na tom opravdu zle.

Evropa už je přitom dávno vprostřed tohoto dění. Index zdejších akcií DJ Stoxx 600 je na tříletých minimech, německý Dax je nejníže od listopadu 2006. K potížím v bankovním sektoru se přidávají obavy o vývoj v automobilovém a leteckém průmyslu i obavy z růstu nákladů v důsledku inflace. Bank of England bojuje proti nejvyšší inflaci libry od roku 1997, když nechává hlavní úrokovou sazbu na vysokých 5 procentech. A analytici, kteří sledují stále horší hospodářské údaje, se jen obávají pádu britské ekonomiky do stagnace.

Jaké konkrétní důsledky tento vývoj může mít ukazuje ekonomika domácí. Průmyslová výroba v Česku se v květnu zvýšila meziročně o 3,4 procenta, v dubnu to bylo ještě 12 procent. I po očištění od statistických vlivů „...představují květnová data evidenci zpomalujícího růstu výkonu průmyslových firem,“ okomentoval údaje Českého statistického ústavu (ČSÚ) David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Údaje z Německa a Francie potvrzují, že dech dochází i nejsilnějším západoevropským ekonomikám, jež jsou významnými obchodními partnery ČR. Klesající zahraniční poptávku po našem exportu ještě oslabuje vysoký kurz koruny. Ztráta konkurenční schopnosti na zahraničním trhu může vést až k odchodu z něj. „Velmi pesimistický je pohled na index nových zakázek v průmyslu. Ten meziročně poklesl o 1,9 procenta. U motorových vozidel poklesly nové zakázky až o 15,8 procenta,“ varuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

„Zboží dlouhodobé spotřeby bude první na řadě při zpomalení spotřebitelské poptávky v domácí ekonomice a eurozóně. Západoevropské automobilky to již cítí, na české to může také dolehnout,“ potvrzuje David Marek a dodává: „Do popředí se opět posouvá varování, že není dobré vkládat všechna vejce do jednoho košíku, tedy obavy z rostoucí koncentrace české ekonomiky a rostoucího podílu automobilového průmyslu.“

Zvolnění tempa růstu domácí ekonomiky bylo očekáváno. Avšak vnější podmínky mohou „přistání“ docela přitvrdit. Ještě v květnu, v měsíci, se kterým data o vývoji průmyslu srovnáváme, stál kurz na 24 korunách za euro. Hospodářskému výkonu země by odpovídal kurz ještě slabší, podle Patrie kolem 25 CZK/EURO. Nyní je tedy skoro o 10 procent výše.

Jaké investice jsou v tomto období podle vás nejvýnosnější a nejbezpečnější? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

11. 7. 2008 | Jan Pekař | 9 komentářů

Škoda, že české reformy nepřišly dříve

Vysoká inflace způsobená drahou ropou či potravinami, kterou vláda přiživila reformami, připomněla stará doporučení, aby kabinety reformy provedly, dokud je na ně příznivá doba.

Kolik peněz Češi loni prosázeli v loteriích?

11. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Kolik peněz Češi loni prosázeli v loteriích?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

9. 7. 2008 | Jan Pekař | 17 komentářů

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

Posilující koruna a vysoká inflace si začínají vybírat svou daň. Poptávka po dražším tuzemském zboží v zahraničí začíná klesat. Upadá i zájem Čechů o zahraniční výrobky. Výsledek: květen... celý článek

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

27. 6. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

Americká ekonomika se stále nemůže nadechnout. Opět se hovoří o stagnaci spojené s inflací jako na začátku 80. let. Česko se bojí nejen inflace, ale i možného výrazného poklesu cen... celý článek

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

19. 6. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Partners Financial Services