Škoda, že české reformy nepřišly dříve

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 11. 7. 2008 | 9 komentářů
Škoda, že české reformy nepřišly dříve
Vysoká inflace způsobená drahou ropou či potravinami, kterou vláda přiživila reformami, připomněla stará doporučení, aby kabinety reformy provedly, dokud je na ně příznivá doba.

Hrozby izraelského útoku na Írán a nebezpečí letních bouří vyzdvihly nedávno ceny ropy na světových trzích ke 147 dolarům za barel.

Ceny energie a zejména ropy působí potíže při udržování cenové stability nejen ve vyspělých zemích, ale i ve státech rozvojových. Co by se proti tomu dalo dělat? Tato otázka byla i námětem schůzky nejvyšších představitelů ekonomicky nejsilnějších zemí světa, sdružených do skupiny G8. Patří do ní USA, Japonsko (které schůzku hostí), Velká Británie, Německo, Francie, Kanada, Itálie a Rusko. Pozváno je ještě patnáct dalších důležitých států, např. Brazílie nebo Čína.

Zatímco s hrozbou hladomoru v Africe se leccos dělat dá, např. zvýšit rozvojovou pomoc, zajistit dodávky potravin a hnojiv, eventuálně uvolnit mezinárodní obchod zemědělskými produkty a potravinami (aby si rozvojové země dokázaly na sebe také vydělávat samy), možnosti ovlivnit ceny ropy mají šéfové i těch nejmocnějších mocností jen velmi omezené.

Prezident Bush například pro agenturu Reuters připomněl své sedmileté snahy o zvýšení domácí těžby ropy a podporu výroby biopaliv. Situace se však začala, alespoň na čas, uklidňovat sama, když USA rozmluvily Izraeli útok na Írán a počasí bylo klidné, ceny ropy padly ke 136 dolarům za barel. Loni touto dobou ovšem ropa stála 75 dolarů. Vyspělé státy tak prožívají inflaci, jakou už dlouho nepamatují, kolem 4 procent.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejnil míru inflace v Česku. V červnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta a ve srovnání se stejným měsícem loni byly vyšší o 6,7 procenta. Bylo to sice méně, než očekávali analytici, ale zase výrazně více, než činí inflace v eurozóně nebo v USA. Je to dáno také mnohem vyšším hospodářským růstem, jenž je zpravidla doprovázen růstem objemu peněz v oběhu: podniky investují, přijímají nové pracovníky, domácnostem rostou příjmy, což umožňuje obchodníkům zvyšovat ceny.

Nynější situaci ale ekonomové, včetně těch v centrální bance, popisují více jako inflaci nákladovou: růst inflace má původ v růstu cen ropy, potravin a surovin (jako všude na světě). K tomu se ale ještě přidávají administrativní zásahy: růst DPH, spotřebních daní (na tabák, alkohol), deregulace nájemného a zavedení nových poplatků ve zdravotnictví.

Konkrétně tedy ceny pohonných hmot meziročně stouply o 9,8 procenta a nafta je teď nejdražší v historii. Ceny zemního plynu vzrostly o 18,4 procenta. Regulované nájemné je v meziročním srovnání vyšší o 25,9 procenta a tržní nájemné stouplo meziročně o 2,8 procenta. Tabákové výrobky jsou dražší o 12,2 procenta.

Některé potraviny, například brambory, jsou naopak levnější. Nižší ceny jsou také u dováženého zboží, a to díky vyššímu kurzu koruny, která je zhruba o 17 procent silnější než před rokem. Na kompenzaci růstu cen ropy to sice nestačí, ale elektronika, automobily a oděvy díky silnější domácí měně zlevnily.

Anketa

Kde by měla vláda pokračovat v reformách?

Na první pohled může vypadat paradoxně, že zatímco hlavy zemí G8 přemýšlejí, jak inflacizastavit, vláda česká ji svými reformními opatřeními přitopila. Jenže na druhý pohled je zřejmé, že vlády (a parlamenty) předchozí, které měly k reformním opatřením mnohem příznivější vnější podmínky, na reformy rezignovaly. Nyní se potvrzují dřívější varování ekonomů (mj. i z Mezinárodního měnového fondu nebo OECD), že oddalování reforem ztíží jejich realizaci a prohloubí nepříznivé dopady na ekonomiku i obyvatelstvo.

Zmírnění dopadů by teď znamenalo zmírnění reforem a návrat do stavu vyčkávání s reformami do stadia existenční nezbytnosti.

Naproti tomu pokud by se třeba dohodou zemí G8 podařilo posílit dolar, mohly by klesnout ceny ropy a ostatních surovin. Kurz koruny by mohl oslabit, ČNB by se otevřel prostor ke zvýšení úrokových sazeb a inflace by se mohla rychleji začít dostávat do únosných mezí.

Měla vláda s reformami počkat, až se ceny ropy a potravin ve světě uklidní? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2008 17:29, bredy.jinak.cz

A ty nebereš milion ročně? To je ale chyba člověče! A co pro to děláš? Že nic? Tak to si ale 15% nezasloužíš!

Oblíbená politika podpory chudých je na nic. Všichni se plácají jako chudí a stačí jim to. Naopak bych podporoval bohatý! Ale úplně by stačila rovná daň. Jako motivace... Chceš víc? Tak makej! Že na to nemáš (vzdělání = uč se! hlavu = přestaň chlastat! čas? = přestan se flákat! energii? = přestaň čumět na bednu! jsi odmítán? = otravuj, otravuj, otravuj! nejsou místa? = jsou, je nedostatek pracujících a nebo začni podnikat! )

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2008 13:50, Karel

U nás probíhají nějaké reformy? To že se ubere nízko a středněpříjmovým a přidá cca 10% lidí s nejvyššími příjmy se dá těžko nazvat reformou. To že se u nás z příjmu cca do 1 milionu platí daň (+ sociální a zdrvaotní) 23 % a z příjmu nad milion jen 15 % je světová rarita.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dolar, ekonomika, inflace, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

9. 7. 2008 | Jan Pekař | 17 komentářů

Potvrzeno! Silná koruna začíná škodit.

Posilující koruna a vysoká inflace si začínají vybírat svou daň. Poptávka po dražším tuzemském zboží v zahraničí začíná klesat. Upadá i zájem Čechů o zahraniční výrobky. Výsledek: květen... celý článek

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

27. 6. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Úroky se kvůli inflaci nemění. Ani u nás, ani v zámoří.

Americká ekonomika se stále nemůže nadechnout. Opět se hovoří o stagnaci spojené s inflací jako na začátku 80. let. Česko se bojí nejen inflace, ale i možného výrazného poklesu cen... celý článek

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

19. 6. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Partners Financial Services