Dědická smlouva podle nového občanského zákoníku

Matěj Šuster | rubrika: Příloha | 11. 7. 2008

Zůstavitel bude nově moci vyjádřit poslední vůli nejen v závěti, ale i formou dědické smlouvy. Touto smlouvou povolává zůstavitel druhou smluvní stranu anebo někoho jiného za dědice a druhá strana to přijímá. Příklad: člověk, který nemá žádné potomky, uzavře s charitativním sdružením smlouvu o tom, že po jeho smrti veškerý majetek získá právě toto sdružení. Smlouva může mít také tuto podobu: otec uzavře se svou dcerou smlouvu, v níž dcera vysloví souhlas s tím, že pozůstalost zdědí výlučně otcův syn (tedy její bratr). Pak jde ovšem o dohodu, jíž se dcera zříká dědického práva ve prospěch určité osoby. Smluvní strany se rovněž mohou za dědice ustavit vzájemně (což bude praktické zejména u manželů nebo trvalých partnerů).

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Základní rozdíl mezi závětí a dědickou smlouvou spočívá v tom, že závět je jednostranným právním jednáním zůstavitele, tj. dokud je naživu, může závěť kdykoli změnit, doplnit či odvolat. Zůstavitel tedy může pozdější závětí ustanovit svým dědicem někoho jiného, než koho za dědice povolal závětí předchozí. Naproti tomu dědická smlouva je pro obě strany závazná (stejně jako jakákoli jiná smlouva) a zůstavitel ani druhá strana ji tedy nemůže jednostranně změnit nebo zrušit. Jde o dvoustranné právní jednání, závazné ustanovení za dědice. Nicméně i tento smluvní dědic má právo po smrti zůstavitele odmítnout dědictví, smlouvou se nezavazuje k tomu, aby dědictví přijal.

Ve vztahu k ostatním právním důvodům dědění má smlouva největší právní sílu, tj. má přednost před závětí i zákonem. Bude ji možno uzavřít jen formou veřejné listiny. Smlouva je limitována co do rozsahu, neboť se může týkat maximálně tří čtvrtin pozůstalosti, zatímco ke zbývající čtvrtině by zůstavitel musel povolat dědice mimosmluvně (tj. závětí).

Dědická smlouva ovšem neomezuje zůstavitele v tom, jak se svým majetkem naloží za svého života. Zůstaviteli nic nebrání v tom, aby veškerý majetek již za svého života převedl na někoho jiného, než smluvního dědice. Smluvní dědic má právo pouze na to, aby mu připadlo to, co po zůstavitelově smrti z jeho majetku zbude. Mohl by se však úspěšně dovolat neúčinnosti takového nakládání zůstavitele s majetkem pro případ smrti, které jsou v rozporu s dědickou smlouvou (např. neúčinnosti závěti, v níž by zůstavitel ustanovil dědicem někoho jiného).

Dědické smlouvy mohou sloužit k tomu, aby se zůstavitel již za svého života dohodl se svými dětmi, popř. nejbližšími příbuznými, jak si mezi sebou po jeho smrti rozdělí pozůstalý majetek, čímž lze předejít jejich vzájemným sporům v dědickém řízení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

4. 7. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

Závěť sepsaná u notáře má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně psaná závěť. Dá se zpochybnit jen těžko. Notář ji musí zaevidovat do centrálního registru, při dědickém řízení se proto... celý článek

Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek

24. 6. 2008 | Eva Sovová | 39 komentářů

Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek

Závěť předejde tahanicím příbuzných o majetek. Dá se pořídit vlastnoručně, za účasti svědků nebo u notáře. Myslet na závěť začínají stále víc i majetní lidé mladších věkových kategorií.... celý článek

Jak se rychleji dostat ke zděděnému majetku

14. 8. 2007 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Jak se rychleji dostat ke zděděnému majetku

Notáře pro dědické řízení přiděluje soud. Pokud notář řízení zbytečně protahuje nebo se dopouští chyb, mohou si dědicové u soudu stěžovat. Ten v oprávněných případech notáře vymění.... celý článek

Jak drahé je dědictví

10. 12. 2004 | Lucie Aschenbrennerová | 17 komentářů

Jak drahé je dědictví

Zdědili jste auto, chalupu nebo dokonce luxusní vilu na Bahamách po bohatém strýčkovi a nevíte si rady s dědickou daní? Poradíme vám. Přečtěte si, kdy musíte podat daňové přiznání,... celý článek

Partners Financial Services