Nový občanský zákoník: největší zákon v novodobých dějinách!

Matěj Šuster | rubrika: Analýza | 4. 7. 2008 | 2 komentáře
Nový občanský zákoník: největší zákon v novodobých dějinách!
Nový občanský zákoník přinese výrazné změny do života jednotlivců. Měl by jim dát větší svobodu v tom, jak si upraví vzájemné vztahy. Navíc ukládá soudům, aby u podobných sporů rozhodovaly podobně.

V oblasti soukromého styku mezi občany se chystají významné změny. Lidé budou mít větší volnost v tom, co si mezi sebou dohodnou, a více to budou respektovat i soudy. Měl by to zajistit nový občanský zákoník, jehož návrh dalo v červnu ministerstvo spravedlnosti k připomínkovému řízení. Orgány státní správy a další zainteresované instituce se k němu budou moci vyjádřit do konce srpna. Vláda by ho měla dostat ke schválení v prosinci 2008.

Půjde o jednu z největších změn v zákonech za poslední roky. Přestane platit více než čtyřicetkrát novelizovaný občanský zákoník z roku 1964, který původně nadřazoval zájmy socialistické společnosti nad zájmy a práva jednotlivce. I když po roce 1989 zákoník prošel výraznými změnami zejména v oblasti soukromého vlastnictví a smluvního práva, šlo o zásahy provizorní. Počítalo se s tím, že brzy tento právní předpis nahradí úplně nový a moderní zákon. Toto provizorium má ovšem skončit až teď.

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Příprava nového kodexu občanského práva začala „naostro“ až po roce 2000 a celkem se na ní podílela více než stovka právníků. Nový zákoník (na rozdíl od současného) má být opravdu obecným předpisem soukromého práva. Zákoník se použije na veškerá soukromá práva osobní a majetkové povahy, a to v tom rozsahu, v jakém zvláštní předpisy neobsahují odchylnou úpravu (§ 9 odst. 2 OZ).

Oproti stávajícímu občanskému zákoníku se jeho obsah rozšíří zejména o následující oblasti, které jsou dosud upraveny ve zvláštních zákonech:

  • manželské a rodinné právo (včetně registrovaného (resp. nyní: „zapsaného“) partnerství osob stejného pohlaví)
  • spolky (v nynější terminolgii: „občanská sdružení“) a jiné neziskové právnické osoby (nadace, ústavy)
  • pojistná smlouva
  • odpovědnost za škodu způsobená vadou výrobku
  • nájem a podnájem nebytových prostor

Občanský zákoník bude rovněž výrazně posílen „na úkor“ obchodního zákoníku. Nyní je situace taková, že občanský zákoník (§ 448 - 587) i obchodní zákoník (§ 261 - 408) obsahují paralelní obecné části závazkového práva, které upravují s většími či menšími odchylkami tytéž instituty (např. uzavírání smluv, zajištění závazků, splnění dluhu, odstoupení od smlouvy, náhradu škody, promlčení aj.). To se změní. Obecná úprava bude sjednocena v rámci občanského zákoníku. Totéž se stane i s většinou smluvních typů, které se dosud nacházely v obchodním zákoníku.

Nový kodex ideově vychází z návrhu občanského zákoníku bývalého Československa z r. 1937. Dalším stěžejním myšlenkovým zdrojem jsou evropské občanské kodexy. Nový občanský zákoník se stane největším zákonem co do počtu paragrafů. Bude jich mít 2 795. Přesto bude přehlednější než ten stávající s cca 600 paragrafy. Jednotlivé paragrafy a jejich odstavce budou mnohem stručnější a jasnější. Autoři se důsledně řídili pravidlem, že „jeden paragraf má zásadně obsahovat nanejvýš dva odstavce a že jeden odstavec paragrafu má v zásadě obsahovat nanejvýš dvě věty“.

Návrh OZ vychází z toho, že základním účelem soukromého práva je sloužit každodennímu životu lidí a usnadňovat jejich privátní styk. Soukromé právo nemá působit „jako nástroj řízení společnosti“, nýbrž má především garantovat svobodné utváření soukromého života, a ponechat tedy co nejširší prostor svobodné iniciativě jednotlivce. Důvodová zpráva k tomu říká:

V souladu s principy formulovanými Listinou základních práv a svobod se vychází z toho, že „přirozená svoboda člověka má přednost před státem“, přičemž „stát není tvůrcem svobody člověka, ale jejím ochráncem“, člověku svobodu nedává, nýbrž mu ji pouze zaručuje. Osu celého nového občanského zákoníku tak představuje člověk a jeho zájmy.

Toto východisko kodexu se zřetelně projevuje již v jednom z úvodním ustanovení, § 2 odst. 1:

Soukromé právo chrání osobnost a svobodu člověka i jeho přirozené právo brát se o vlastní štěstí a štěstí jeho rodiny nebo lidí jemu blízkých takovým způsobem, jenž nepůsobí bezdůvodně újmu druhým.

Důvodová zpráva zdůrazňuje, že toto ustanovení „lze chápat jako vyjádření účelu zákona a jako vodítko pro řešení složitých případů“. Praktický bude tento příkaz např. při posuzování platnosti smluv a jiných právních jednání, kdy by měla být více než doposud respektována vůle smluvních stran (jednající osoby).

Jasnější než dnes by mělo být i rozhodování soudů v soukromoprávních kauzách. Soudy by podle § 14 nového OZ měly v daných případech rozhodovat obdobně, jako byly rozhodnuty typově shodné právní případy v minulosti. Pokud soud rozhodne daný spor jinak, než jak byla podobná věc rozhodnuta již dříve, pak má dotčená strana sporu právo na přesvědčivé vysvětlení důvodu této odchylky. Soud tedy musí svůj odlišný verdikt pečlivě odůvodnit a měl by se přitom náležitě vypořádat i s právní argumentací, na níž bylo postaveno předešlé rozhodnutí v obdobné věci. Dává se tu za pravdu výroku slavného právního teoretika Eugena Ehrlicha: „posuzování týchž nebo podobných případů rozdílně není právo, nýbrž libovůle nebo rozmar“.

Jaké máte zkušenosti s rozhodováním soudů v soukromoprávních sporech? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

občanský zákoník, soud

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla ve druhém pololetí loňského roku nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services