Špetka akcií v portfoliu snižuje riziko

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 2. 7. 2008
Špetka akcií v portfoliu snižuje riziko
Obecně platí, že akcie jsou rizikovým produktem. Když se ale přimíchají do portfolia pouze v malé míře, jenom jako koření, snižují riziko dluhopisového portfolia.

Při sestavování portfolianení dobré vydat se pouze jednou cestou a vsadit pouze na jeden druh aktiv, a to ani v případě, že se jedná o konzervativní dluhopisy. Pokud totiž vsadíme pouze na dluhopisy, bereme na sebe rizika, kterým dluhopisy podléhají. To je zejména růst úrokových sazeb, který snižuje cenu dluhopisů na trhu.

Proto je vhodné i do velice konzervativních portfolií přimíchat trochu akcií. Je třeba zdůraznit slovo „trochu“, aby pořád platilo, že se jedná o konzervativní portfolio. Jakmile máme v portfoliu malé procento akcií, rozkládá se riziko mezi dvě aktiva: dluhopisy a akcie. V okamžiku, když se nedaří dluhopisům, je šance, že se bude dařit akciím a portfolio bude mít zajímavější výnosy. Samozřejmě se může stát, že se nedaří ani dluhopisům, ani akciím. V tom případě není pro naše portfolio záchrany a jeho hodnota klesne. Šance, že se nebude dařit ani jedné složce je menší než šance, že se nebude dařit pouze dluhopisům.

Velmi nízké riziko nabízí portfolio ve složení: 20 % akcie a 80 % dluhopisy. Jak se dařilo tomuto portfoliu v minulosti, ukazuje následující graf.

Výnos a riziko

Portfolio s 20 % v akciích má o jeden procentní bod vyšší výnos než čisté dluhopisové portfolio. Má ale zároveň nižší riziko. Údaje v grafu platí pro trh v USA a pro desetileté vládní dluhopisy. Vzhledem k dlouhé splatnosti jsou tyto dluhopisy rizikovější, než je obvyklé třeba v Česku. V tuzemsku je typické, že fondydrží dluhopisy s kratší dobou splatnosti. Ty jsou méně rizikové a potřebují tedy trochu méně „akciového koření“. Doporučený objem je 10 až 15 % akcií v portfoliu.

Fakt, že špetka akcií snižuje riziko a zvyšuje výnos portfolia, je vidět třeba na penzijních fondech. I penzijní fondy přimíchávají do portfolia akcie. Například penzijní fond ČSOB progresobsahuje zhruba 12 % akcií. Doplňuje tak své konzervativní dluhopisové portfolio. Akcie dávají portfoliu vyšší očekávaný výnos a přitom nezvyšují riziko.

Akcie prostě patří i do konzervativního portfolia. Jenom je potřeba dát pozor, aby jich nebylo moc.

Autor je analytik a lektor společnosti KFP.

Jak velký podíl vašeho portfolia tvoří akcie? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

23. 4. 2008 | Petr Syrový | 28 komentářů

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

Jak by mělo vypadat portfolio, z kterého se bude čerpat doživotní renta a kolik bude takové portfolio vynášet? Ukážeme vám, jak si takové portfolio sestavit.

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

15. 2. 2008 | David Urbánek, Igor Bielik | 5 komentářů

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

Nejhorší lednový výsledek od roku 1970 zaznamenaly indexy DJ EuroStoxx 50 i DAX. Lednový efekt se letos nekonal. Po poklesech musí řada investorů přehodnotit rizikovost svých portfolií. celý článek

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

31. 8. 2005 | Simona Ely Plischke

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

Na připisované podíly na zisku láká každý prodejce rezervotvorného pojištění. Mohou se pojišťovny mezi sebou ve výnosech výrazně lišit? Do čeho vybrané pojistné investují a jak by rády... celý článek

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

23. 8. 2005 | Petr Syrový

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

Před půl rokem jsme popisovali konzervativní portfolio, které neprodělá. Vyjádřili jsme přesvědčení, že i do budoucna bude vydělávat více než fond peněžního trhu a zároveň se "zaručí",... celý článek

Portfolio, které neprodělá

15. 2. 2005 | Petr Syrový | 1 komentář

Portfolio, které neprodělá

Nechce se vám s přebytečnými penězi do banky? Radši byste si sami chtěli sestavit portfolio, které by vyneslo více než fondy peněžního trhu a zároveň "zaručilo", že neproděláte? Máme... celý článek

Partners Financial Services