Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 1. 7. 2008
Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc
V Česku se staví stále více luxusních hotelů i nových golfových hřišť. A to může významně ovlivňovat i tuzemské ceny nemovitostí v jejich okolí. Češi se tak dostávájí ve střední Evropě mezi nejnáruživější golfisty.

Češi jsou ve střední Evropě golfovými přeborníky. Tedy minimálně pokud jde o počet golfových hřišť a členů golfových klubů. Golfových areálů přitom přibývá. „Kvalita a potenciál České republiky je zajímavá nejenom pro domácí investory, ale rovněž pro řadu zahraničních,“ tvrdí autoři studie o cestovním ruchu ve zprávě Trend Report 2008 Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Podle této studie se o možnost investovatdo golfového segmentu zajímají i vybrané investiční společnosti a nemovitostní fondy.

Jak si Češi nacházejí cestu k luxusním hotelům i golfu

Mezi zahraniční klientelou nejdražších hotelů je rok od roku i stále více Čechů. Jestliže v roce 2000 se v nich ubytovalo zhruba 29 tisíc tuzemců, vloni už jich zde pobývalo více než dvojnásobek (66 827), jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na které odkazuje Trend Report 2008 ARTN.

Stále více Čechů také hraje golf. Desetitisícová členská základna tuzemských golfových klubů z roku 2001 už nyní dosahuje více než trojnásobku. Jen registrovaných hráčů zde bylo ke konci loňského roku přes 35 tisíc. Oproti západoevropským zemím je ale množství lidí, kteří zde hrají golf stále velice nízké. Zda členská základna v budoucnu dokáže vytížit všechna současná a budoucí hřiště je diskutabilní, poukazují autoři Trend Reportu. Pokud by si ale Češi golf oblíbili jako Skandinávci, patrně by se stavěly ještě další areály. A to by mohlo ovlivnit ceny nemovitostí v jejich okolí.

Zdroj: Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (www.artn).

Česko, jako rozvíjející se golfová destinace, umožňuje podle expertů ARTN získat developerům stále poměrně laciné pozemky, na nichž lze budovat projekty s potřebnou kvalitou, jak požaduje mezinárodní klientela. Díky tomu se v poslední době v tuzemsku staví čím dál víc golfových areálů, respektive venkovních normovaných golfových hřišť. Jen od roku 2001 do loňska se otevřela čtyřicítka zcela nových hřišť a koncem roku 2007 jich v Česku bylo celkem 83. Osm dalších se bude v nejbližší budoucnosti rozšiřovat a výstavba minimálně dalších sedmnácti hřišť se plánuje.

O kvalitě golfového hřiště nerozhoduje pouze trávník, ale také kvalitní ubytování, restaurace a další doprovodné služby pro trávení volného času. V posledních dvou letech se začala právě jejich úroveň podle autorů studie Trend Report 2008 významně měnit. Golfové resorty například stále častěji kombinují golfová hřiště s rezidenční výstavbouči třeba lyžařským areálem.

Luxusní hotely ovšem nutně nemusí patřit pouze ke golfovým greenům. Největší nabídku mají návštěvníci Prahy. Ta podle Trend Reportu zažívá největší boom ve výstavbě tuzemských luxusních hotelů. Jen za dva minulé roky přibylo v Praze dvanáct čtyřhvězdičkových a jeden pětihvězdičkový hotel. Letos by se v české metropoli mělo otevřít dalších dvanáct takových hotelů a v roce 2009 ještě minimálně tři. Hotely nejvyšších kategorií se tak stále omezují jen na Prahu a případně na Karlovarský kraj. To podvazuje možnosti rozvoje cestovního ruchu v regionech, kam zahraniční turisté i kvůli méně kvalitnímu ubytování nechtějí příliš jezdit.

Anketa

Hráli jste už někdy golf?

Cestu turistů do regionů komplikuje i špatná dopravní infrastruktura. Situaci podle expertů nepomáhá ani doposud neregulovaná kamionová doprava, která často zcela ochromuje automobilovou dopravu v zemi.

„Odpovědné instituce se spokojují s lakonickým konstatováním, že Česko je tranzitní zemí, a tento problém v zásadě neřeší. Nemožnost dopravit návštěvníky pohodlně a bez velkých komplikací do vybrané destinace představuje překážku rozvoje cestovního ruchu ve všech jeho segmentech,“ shodují se autoři expertní analýzy ARTN. Regionům přitom řada analýz předpovídala dynamický rozvoj cestovního ruchu. Tyto prognózy se ale zatím v očekávané míře nenaplnily.

Cestovní ruch v Česku už má přitom 12-14procentní podíl na hrubém domácím produktua minimálně 15procentní podíl na tvorbě pracovních míst. Přesto Češi podle expertů ARTN na rozdíl od zahraničí stále nemají koncepci rozvoje tohoto odvětví a „faktický rozvoj je stále spíše otázkou osvícených regionálních a místních institucí a aktivit než koncepčního řízení ze strany odpovědných centrálních orgánů,“ jak konstatuje jejich zpráva.

Jaké jsou vaše zkušenosti s výstavbou tuzemských hotelů a sportovních areálů ve vašem okolí? Ovlivnila jejich výstavba podle vás ceny nemovitostí ve vašem okolí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

23. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

Ceny bytů rostou, přičemž velké rozdíly se mohou v budoucnu objevovat hlavně v malých městech. Tam cenovou hladinu výrazně ovlivňuje malý počet uskutečněných transakcí.

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services