Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění
Vláda schválila snížení sazby sociálního pojištění, které ze mzdy platí zaměstnanec z 8 na 6,5 procenta. Vydělat by na tom měl každý. Jak se změna dotkne vaší výplatní pásky, si můžete spočítat v naší kalkulačce.

Sazba daně z příjmui příští rok zůstane na úrovni 15 procent ze superhrubé mzdy. Vláda chce přesto povinné odvody zaměstnanců snížit. Méně by se od příštího roku mělo platit na pojistné na sociální zabezpečení. Dnes sazba činí 8 procent z hrubé mzdy, napříště by to mělo být 6,5 procenta. Do peněženek každého zaměstnance tím vláda pošle až několik set korun měsíčně.

Ministr financí Miroslav Kalousekprosadil tuto formu snížení daní ze dvou důvodů. Jednak si nechtěl proti sobě poštvat obce a kraje, které dostávají část z vybrané daně z příjmu. Jednak tvrdí, že snížení sazby daně by téměř nepocítili lidé s nízkými příjmy, píše agentura ČTK. Naopak snížení sociálního pojištění si užijí všichni.

Podle odhadu analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by tímto opatřením mohly české domácnosti příští rok dohromady zbohatnout až o deset miliard korun. Tyto peníze domácnosti utratí za zboží a služby, což bude podle Sobíška vítaná injekce pro českou ekonomiku.

Snížení sazby sociálních odvodů se týká podle Kalouska příspěvků na nemocenské pojištění a na aktivní politiku zaměstnanosti. Nijak by tato změna neměla zasáhnout množství peněz, která se vybírají z důchodového pojištění na výplatu starobních důchodů. Nicméně změnu musí ještě projednat parlament.

 

Má smysl snižovat sazby pro sociální pojištění? Nezadělává si tím vláda jen na zvyšování rozpočtového deficitu? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2008 9:04, Sporic obrazovky

Je snizeno socialni pojisteni, nikoliv vsak jeho duchodova cast, ale napriklad "aktivni politika zamestnanosti" cili pokriveni trhu pomoci dotaci vybranym zamestnavatelum na zamestnavani nezamestnanych, ktere pak vylejou a naberou nove a opet si reknou o nove dotace, zatimco podnikatele slusne zamestnavajici sve lidi dlouhodobe dostavaji prd .. tak na toto ja rad prestanu prispivat. A na nemocenske u nejnemocnejsiho naroda na svete bych taky rad prispival mene, uvidite jak to nas nardo vyzdravi.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

10. 4. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

Ministerstvo financí chce rušit výjimky u daně z příjmu. Mezi nimi i šestiměsíční test u výnosů z cenných papírů, tedy i podílových fondů. Vydělal by na tom pár set milionů korun. Přitom... celý článek

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

31. 3. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

V Česku se 35 procent rodin považuje za chudé. Dvě třetiny lidí přiznávají, že mají problém vyjít se svým příjmem. To vše v době, kdy česká ekonomika chvátá kupředu rekordním tempem,... celý článek

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

5. 3. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

Hospodaření státu za první dva měsíce letošního roku vypadá lépe, než loni. Rozpočtové příjmy výrazně vzrostly tam, kde to ministerstvo financí čekalo nejméně – na dani z příjmu fyzických... celý článek

Podívejte se, jak bude vypadat vaše únorová výplatní páska

5. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Podívejte se, jak bude vypadat vaše únorová výplatní páska

V únoru dostanou zaměstnanci v Česku poprvé výplatní pásku, která se bude sestavovat a počítat podle nových pravidel o výpočtu daně z příjmu. Připravili jsme interaktivní výplatní pásku,... celý článek

Partners Financial Services