Maďarsko: Na dálnici jen s virtuální známkou

Eva Sovová | rubrika: Příloha | 25. 6. 2008

Od letošního ledna se v Maďarsku změnil systém zpoplatnění dálnic. Řidič po zakoupení dálniční známky neobdrží žádnou nálepku, známka je pouze virtuální, elektronická a nic se tak nemusí lepit na sklo. V Maďarsku existuje celkem pět takto zpoplatněných dálnic – M1, M3, M5, M6 a M7. Nejnižší cena je čtyřdenní známky, která stojí 1530 HUF (150 Kč).

Kontrola automobilu, které vjede na dálnici, probíhá kamerovým systémem či policejními hlídkami. Při kontrole je potřeba předložit doklad o zaplacení dálniční známky.

Rychlost a alkohol

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 110 km/h rychlostní silnice, 130 km/h na dálnici.

K železničnímu přejezdu mimo obec se může automobil blížit největší rychlostí 40 km/h, v obci nejvýše 30 km/h. Koleje se smí přejíždět do rychlosti 5 km/h, železniční síť je přitom v Maďarsku velmi hustá.

Není povolen žádný alkohol v krvi řidiče.

Parkování a pokuty

V Budapešti je velmi omezené parkování, na lístek z automatu se dá parkovat nanejvýš dvě až tři hodiny. Za překročení stanoveného limitu o půl hodiny může policie nasadit zaparkovanému automobilu „botičku“. Pro delší parkování jsou vhodnější sběrná parkoviště P+R (Park + Ride = zaparkuj a jeď), umístěná v blízkosti městské hromadné dopravy.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje v přepočtu od 230 eur, za projetí na červenou od 80 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu je pokuta od 380 eur.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

16. 6. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Jak na dovolenou bez cestovky

28. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services