Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 24. 6. 2008 | 39 komentářů
Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek
Závěť předejde tahanicím příbuzných o majetek. Dá se pořídit vlastnoručně, za účasti svědků nebo u notáře. Myslet na závěť začínají stále víc i majetní lidé mladších věkových kategorií. Poradíme, jak závěť správně napsat.

Rodinné tahanice o dědictvía majetek, který po zemřelém zůstane, zpravidla končí stejně. Znesvářené strany se rozejdou ve zlém a příbuzenská pouta vezmou za své. Kdo chce předejít rodinným sporům a jasně říct, komu bude v případě smrti co patřit, má jasné řešení – sepsat závěť.

Závěť ale musí mít patřičné náležitosti, jinak je neplatná. Napsána může být vlastní rukou, nebo v jiné písemné formě za účasti svědků a samozřejmě také formou notářského zápisu.

Vždy ale na ní musí být uvedený den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná.

„Zatímco dříve pamatovali na závěť lidé až v pozdním věku, dnes je samozřejmostí, že si závěť pořizuje bez ohledu na věk každý zodpovědný člověk, který chce dát najevo, jak chce, aby s jeho majetkem bylo v případě smrti naloženo,“ říká Martin Foukal, prezident Notářské komory ČR.

Výhodou vlastnoručně psané závěti je to, že může být napsána během několika minut. Například následující formou:

Závěť

Já Jan Čech (rodné číslo, bytem) ustanovuji, aby v případě mé smrti zdědila dcera Jana Nová (rodné číslo, bytem) nemovitost v katastrálním území Dejvice, obec Praha, a to rodinný dům čp. 1 včetně pozemku č 1111. Syn Karel Čech(rodné číslo, bytem) zdědí sporožirový účet (číslo) vedený na mé jméno u České spořitelny a dále stavební spoření (číslo) uzavřené na mé jméno u Českomoravské stavební spořitelny.
Vlastnoruční podpis; V Praze, dne 25. června 2008

Každá vlastnoručně napsaná závěť se dá kdykoliv snadno změnit. Přitom platí, že novější závěť ruší dřívější, a to v rozsahu, v jakém stará vedle nové nemůže obstát. Jestliže by pan Čech napsal třeba za pár dnů novou závěť, ve které by rodinný dům odkázal pro změnu nikoliv dceři, ale synovi, dcera by dům nezdědila, protože stará závěť by se stala neplatnou. Při dědickém řízení se však mohou uplatnit dvě, tři i více závětí, nesmí si ale navzájem odporovat.

Každá závěť se dá zrušit tak, že ji pořizovatel roztrhá. Pokud nemá závěť u sebe, protože ji třeba předal potencionálním dědicům, může ji odvolat. Toto odvolání musí mít obdobnou formu jako závěť, tedy buď musí být napsáno vlastní rukou, v jiné písemné podobě za účasti svědků nebo ve formě notářského zápisu. Na listině nesmí chybět den, měsíc, rok a vlastnoruční podpis.

Vlastnoručně psané odvolání závěti může mít třeba následující podobu:

Odvolání závěti

Já níže podepsaný Jan Čech (rodné číslo, bytem) odvolávám závěť ze dne..., kterou jsem ustanovil dědicem svého majetku dceru Janu Novou (rodné číslo, bytem) a syna Karla Čecha (rodné číslo, bytem).
Vlastnoruční podpis; V Praze dne 26. června 2008

Bez ohledu na závěť může zůstavitel se svým majetkem do konce svého života volně nakládat. Jestliže majetek prodá nebo darujetřeba cizím lidem a příbuzní či potomci se po jeho smrti začnou ohánět závětí, mají v takovém případě smůlu, protože majetek, na který si brousili zuby, již do dědictví nepatří.

Svůj majetek může každý odkázat komukoliv, nesmí však zcela opominout své děti. Zletilí potomci musejí dostat ze závěti alespoň polovinu dědického podílu, na který mají nárok podle občanského zákoníku. Nezletilé potomky chrání zákon ještě více, vždy musejí dostat podle závěti celý podíl, který jim garantuje zákon. Závěť, která tomu odporuje, se stává v této části neplatnou.

„Výjimkou jsou případy, kdy může být podle zákona potomek vyděděn, například jestliže v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, vede nezřízený život nebo byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,“ poznamenává notář Martin Foukal.

Před sepsáním závěti si musí pořizovatel uvědomit také to, že rozhoduje jen o svém majetku. V manželství při společném jměnímůže každý partner závětí vyřešit, jak naloží jen se svojí polovinou. Zároveň je dobré vědět, že společná závěť manželů je neplatná. Každý z manželů proto musí napsat závěť sám o své vlastní vůli.

Závěť, která není napsána vlastní rukou, musí pořizovatel vlastní rukou podepsat a k podpisu připojit přesný den, měsíc a rok, kdy tak učinil. Aby se předešlo případným sporům, na listinách závěti by mělo být datum podpisu závěti shodné s datem vyhotovení závěti. Navíc u toho musí být dva svědci, kteří potvrdí, že listina je poslední vůlí pořizovatele závěti, například následujícím prohlášením:

Závěť se svědky

My níže podepsaní Karel Novák (rodné číslo, bytem) a Jana Dvořáková (rodné číslo, bytem) potvrzujeme, že Jan Čech (rodné číslo, bytem) před námi dvěma současně přítomnými svědky výslovně projevil, že tato listina obsahuje jeho poslední vůli.
Vlastnoruční podpisy, V Praze dne 25. června 2008

„Svědkem mohou být jen osoby způsobilé k právním úkonům, nesmí být dědicem ani ze závěti ani ze zákona, ani osobou nevidomou, neslyšící, němou nebo neznalou jazyka, ve kterém se projev vůle činí,“ upozorňuje prezident Notářské komory ČR Martin Foukal.

Kdo si na závěť netroufne sám, má další možnost – obrátit se na notáře, který sepíše závěť formou notářského zápisu. Její pořízení může přijít zhruba na 1 500 korun.

Jakou máte zkušenost s psaním závěti, nebo s děděním ze závěti? Jak dědictví narušilo vztahy v rodině? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+328
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2008 18:55, la_da

Jak bude vypadat rozdeleni majetku, kdyz mam treba 2 zletile deti a v zaveti jsem odkazal veskery movity i nemovity majetek manzelce. Jak se bude v tomto pripade postupovat, kdyz mam dum s pozemkem a nejakou nasporenou castku penez a treba pojistky apod? Nebude muset treba manzelka strpet nastehovani deti do domu nabo bude tlacena k prodeji domu a to nebude chtit?

+437
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Partners Financial Services