Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 20. 6. 2008 | 7 komentářů
Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk
Jednou z neutrálních opčních strategií, kterou používají i hedgeové fondy, je strategie Iron Condor. Pro dosažení zisku není nutné správně odhadnout předpokládaný pohyb podkladového aktiva. Případná ztráta ale může vymazat i několikaměsíční zisk.

Strategii Condor je vhodné použít ve fázi, kdy na trhu nejsou výraznější pohyby. Jde o strategii kreditní a řadíme ji do neutrálních nebo také income strategií. To znamená, že nestanovujeme předpokládaný směr pohybu podkladového aktiva, obchodujeme jí každý měsíc a pravidelně bychom z ní měli mít zisk.

Mezi její hlavní výhody patří: vysoké procento pravděpodobnosti zisku, velké procento měsíců, které skončí v zisku, a za jednu z výhod lze považovat i to, že není nutné drženou pozici často upravovat a není tedy nutné časté obchodování.

Mezi hlavní nevýhody kondora patří skutečnost, že případná ztráta může být o dost vyšší než zisk, takže může smazat i několikaměsíční výdělek. Proto je nutné mít dopředu jasno v tom, kdy vezmeme zisk a kdy budeme ochotni tolerovat ztrátu.

Pro kondora není dobré, když otevírací cena podkladové aktiva bývá často výrazně výše nebo níže než jeho zavírací cena. Z tohoto důvodu volíme obchodování indexů – S&P 500, Nasdaq 100, Russell 2000, které splňují tento požadavek a mají i dostatečnou likviditu pro plnění příkazů ke vstupu a výstupu.

Iron Condor se sestaví prodejem a nákupem spreadů call a put umístěných na rozhraní první a druhé standardní deviace nebo ještě více out-the-money. První standardní deviace je oblast, ve které se teoreticky bude cena podkladového aktiva pohybovat s 68% pravděpodobností do doby expirace (v tomto případě do třetího pátku v listopadu). Ve druhé standardní deviaci se cena podkladového aktiva bude pohybovat s 95% pravděpodobností. Praktický význam však nemá.

Tato strategie je postavená na tom, že každý den s blížící se expirací, opce ztrácí na hodnotě díky její časové složce. Oba spready jsou sestavené out-the-money a mají jenom časovou hodnotu. Z matrixu vidíme, že theta je kladná. Theta je jedno z řeckých písmen, které měří, o kolik se mění hodnota opce vzhledem k časovým změnám. Hodnota opcí u sestavené pozice každý den ztrácí nějakou hodnotu. K zobrazovanému dni je to 51 USD za den. A protože máme kreditní spread a vypisovaná opce má větší hodnotu než kupovaná, chceme, aby spread vypršel bezcenný a nám zůstala opční prémie. Velikost thety se každý den mění a s blížícím se koncem platnosti opcí je její nárůst výrazný.

Graf průběhu časového úbytku opcí. Časový úbytek není přímka, ale exponenciála a s blížící se expirací, je nárůst řecké písmene théta velký.


Matrix z opčního software OptionVue

Grafická analýza ukazuje, jaký je předpokládaný průběh zisku a ztráty. Horní rohy iron kondora v analýze jsou vypisované striky, short put strike 790 a short call strike 900. Spodní hrany jsou nakupované striky, vlevo long put strike 770 a vpravo long call strike 920. Také si všimneme maximálního zisku a maximální ztráty. Maximální zisk je součet kreditů z put a call spreadu, což je při 5 kontraktech 2 195USD. Maximální ztráta je 7 820 USD. Názorně vidíme, špatný poměr rizika a zisku a důležitost money managementu.

Graf technické analýzy

Do obchodů s touto strategií se vstupuje tak, aby doba do expirace byla okolo 35 až 50 dní. Ještě sledujeme sledujeme maximální zisk u obou spreadů (např. pro call stranu: rozdíl vypsaného striku a koupeného striku, tedy 3,10 – 1,20 x 5 x 100 tj. 950 USD ). Z tohoto zisku si stanovíme cíl pro zisk, např. 70 %,  a po jeho dosažení, tj. 665 USD spread  uzavřeme a  kupujeme nový spread blíž at-the-money a tedy s potenciálem vyššího zisku než zbylo z původního spreadu.  Při určení striků  opět použijeme první standardní deviaci. Tento přístup se používá při obchodování indexů a jejich ETF.

U druhého konceptu bereme kondora jako celek a při dosažení cíle pro zisk ukončujeme celého kondora. Tento přístup se používá, kdy je jako pokladové aktivum akcie.

Kde a kdy si stanovíme body pro ukončení obchodu se ztrátou? Tady je opět několik možností: můžeme si stanovit částku v dolarech, kterou maximálně chceme ztratit. Jako bod pro přiznání ztráty mohou sloužit vypisované striky nebo okamžiky, kdy se cena podkladového aktiva dostane k nějaké specifikované ceně.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2008 17:00, T.

Oslovení je "pane Košťále" a místo "kdyby jste" se používá "kdybyste".

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé opce místo akcií? Ano, je to lacinější

13. 6. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Dlouhodobé opce místo akcií?  Ano, je to lacinější

S opcemi se nemusí obchodovat pouze v řádu dnů či týdnů. Někdy může být zajímavé koupit dlouhodobé opce, které vyprší za několik let. Špatná zpráva je, že se dají pořídit jen u malého... celý článek

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

30. 5. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

Vydělávat se dá, i když se trhy nehýbou výrazně ani dolů, ani nahoru. Při použití opcí se hovoří o strategii „Kalendářní spread“. Jde v podstatě o využití různého tempa, kterým se mění... celý článek

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

23. 5. 2008 | Josef Košťál | 8 komentářů

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

Relativně komplikovaná, ale poměrně jistá možnost, jak vydělávat na růstu cen akcií, je opční strategie Bull Call Spread. Skládá se ze dvou opcí, které se zároveň navzájem jistí proti... celý článek

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

16. 5. 2008 | Josef Košťál

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

První zprávy o obchodech připomínajících dnešní opce lze najít už ve starém Řecku. Dnes se každý den jen na chicagské burze zobchodují skoro čtyři miliony kontraktů denně. Obliba opcí... celý článek

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

9. 5. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

Obchodník nemusí zůstat jen u nákupu jednoho typu opce. Může zároveň koupit call i put opce a spoléhat na to, že cena podkladového aktiva výrazně vzroste, nebo klesne. V takovém případě... celý článek

Partners Financial Services