Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 19. 6. 2008
Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě
Cenné papíry lze koupit na jedné burze a prodat za jiné. Celou transakci ovšem prodraží poplatek za převod mezi zúčtovacími systémy jednotlivých burz. Vyplatí se proto jen u větších obchodů.

Pražskou burzu nedávno poctila emisí další akcie – New World Resources (NWR). Společnost se ale rozhodla, že akcie bude obchodovat i ve Varšavě a v Londýně. V pátek 13. června skončil kurz NWR v Praze na hodnotě 513 korun za akcii. V té samé době bylo možné ve Varšavě koupit akci za 73 zlotých, v přepočtu kurzem daného dne 521,45 korun. Rozdíl tedy činil přes šest korun. V pondělí večer byl již poloviční. Akcie na obou burzách si připsaly růst zhruba o čtyři procenta, ale přeci jen rychlejšího růstu NWR dosáhlo v Praze.

To, že se kurz přiblížil, nebo že se vůbec pohybuje zhruba stejným směrem, není náhoda. Mechanismus, který zajišťuje, že jsou ceny akcií zhruba stejné na obou burzách, se nazývá arbitráž. Jde o postup, kde je cenný papír nakoupen na jedné burze a prodá se na jiné. „Arbitráž dělají všichni, kteří jsou schopni takové příležitosti využít,“ potvrzuje Milan Vaníček ze společnosti Atlantik FT a dodává, že Atlantik takové obchody také uskutečňuje. Vzhledem k nepatrným cenovým rozdílům se nejlépe arbitráž uskutečňuje právě velkým hráčům, kteří překonají náklady s tím spojené.

Převody cenných papírů

V evropském vypořádacím centru a depozitáři Clearstream, který umožňuje vypořádat obchody s cennými papíry v různých měnách, si mohou otevírat účty právnické osoby. Jedná se hlavně o banky a vypořádací centra jednotlivých národních organizovaných trhů. Účet u Clearstreamu má UNIVYC (vypořádací centrum pražské burzy) i SVYT (vypořádací centrum RM-Systému). Pokud investor bude chtít cenný papír nakoupený na pražské burze prodat na RM-Systému, půjde operace právě přes Clearstream. Protože bude nutné převést cenné papíry z evidence v UNIVYC do SVYT.

Arbitráž nemusí být jediný důvod, proč akcie koupené na jedné burze prodat na jiném trhu. Může to být výhodné třeba proto, že investor chce cenný papír koupený v zahraničí prodat za koruny. Nebo se snaží využít lepších poplatků pro provedení transakce. „V poslední době se setkáváme zejména s převodem akcií AAA na RM-S, kde začíná být větší likvidita, než na pražské burze,“ dodává Jiří Vodička, další důvod ředitel pro strategii a marketing RM-Systém. 

K provedení transakce na jiném trhu, než na kterém investor akcie koupil, je třeba akcie nejdříe převést. Například v Česku by se akcie koupené na pražské burze a uložené na učtu v Univyc, který vede účty jednotlivým obchodníkům s cennými papíry a jednotlivé obchody na pražské burze vypořádává, převedly do Svyt, které dělá totéž pro RM-Systém. Pak je možné třeba akcie AAA koupené na burze prodat v RM-Systému. Podobně by se postupovalo, kdyby investor chtěl prodat ve Varšavě akcie NWR, které koupil v Praze. Jen by se akcie musel nejdřív převést z Univyc do varšavského vypořádacího systému.

„Klient při zadání pokynu svému obchodníkovi s cennými papíry pouze upřesní, že žádá zároveň o převod cenného papíru z Univyc do příslušného custody (vypořádací systém, pozn. red.) na jiném trhu (Vídeň, Varšava, Londýn). Musí však zaplatit náklady za takový převod, ty činí zhruba 1000 korun,“ vysvětluje Jan Langmajer ze společnosti Atlantik. „Je to otázka vyplnění jednoho až dvou formulářů,“ tvrdí Vodička.

Vzhledem k poplatkům za převod se ovšem takové transakce vyplatí jen u větších obchodů. Příkladem může být arbitráž s akciemi NWR mezi Prahou (513 Kč za akcii) a Varšavou (521,45 Kč za akcii). Pokud by takovou operaci chtěl investor udělat s 50 tisíci korunami, po uskutečnění transakce by skončil kvůli poplatkům ve ztrátě 647 korun. Kdyby ale do celého obchodu vložil půl milionu korun, vydělal by 2260 korun.

Zkoušeli jste někdy kupovat a prodávat akcie na různých burzách? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

17. 6. 2008 | Petr Čermák | 4 komentáře

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

Výnosy ze zajištěných fondů se počítají mnoha způsoby. Většinou ale platí, že pro laika jde o složitý mechanismus, kterému musí věřit. Nejčastěji se výnos odvíjí od indexu či koše akcií.... celý článek

Drahý benzín dává šanci hybridním autům

12. 6. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Drahý benzín dává šanci hybridním autům

S růstem cen benzínu a nafty se zase začíná hovořit o hybridních autech, které jezdí na elektřinu i benzín. Jejich větší rozvoj se dá podle expertů čekat, až se budou moci baterie nabíjet... celý článek

V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice

11. 6. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

V Česku zlaté časy skončily, za lepšími výnosy jděte za hranice

Českým dluhopisům skončily zlaté časy, dohnaly ty evropské a nabízí běžné možnosti zhodnocení. Dvojciferný růst se dá čekat v rozvojových zemích. Podle Jiřího Musila z Credit Suisse... celý článek

Druhá burza v Česku? Už brzy.

19. 5. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Druhá burza v Česku? Už brzy.

Až se RM-Systém v nejbližších měsících přemění v souladu se směrnicí MiFID na burzu, bude mít Česko burzy dvě. Třeba v několikrát větším Polsku je organizátor trhu pouze jeden. Objevují... celý článek

Partners Financial Services