Čtyři investiční pravidla, která byste měli ignorovat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 16. 6. 2008
Čtyři investiční pravidla, která byste měli ignorovat
Řada zažitých investičních rad sice vypadá chytře, ale ve skutečnosti jejich přílišné dodržování může investora ochudit o slušný výnos. Základní poučkou proto je, nenechte se ničím odradit od vašeho dlouhodobého investičního cíle.

Svět investic je plný zásad a rad, které někteří investoři a finanční profesionálové opakují a podle nichž jednají, aniž by ověřili, jestli platí. Některé z těchto zásad jsou v pořádku, třeba to, že diverzifikace mezi třídami aktiv pomáhá snižovat rizikovost portfolia. Některé poučky investiční nauky slouží lépe jako moudro do novin než jako nástroj správy portfolia. Jiná pravidla byla možná platná v určitou dobu, ale nová data jejich relevanci zpochybnila, píše ve své analýze agentura Morningstar. Která investiční pravidla je tedy lepší ignorovat?

1. Při výběru investic je klíčová stabilita

Finanční poradci často říkají investorům, aby vyhledávali cenné papíry, které jsou stabilní po určitou dobu. Třeba fondy, které v jejich žebřících skončily za poslední rok v té lepší polovině, nebo akcie firem, které mají stabilní hospodářské výsledky. Tato rada se sice může zdát logická, ale ignoruje několik důležitých faktů.

Za prvé, stabilitu fondu může ovlivňovat náhoda či rozmary určitého období v roce do stejné míry jako investiční um. Fond například může porazit index S&P 500 v patnácti po sobě jdoucích kalendářních letech, ale v jinak definovaných dvanáctiměsíčních periodách souboj s indexem prohrát. Proto pokud máte dlouhý investiční horizont, třeba desetiletý, je chyba zaměřit se jen na roční či čtvrtletní výkonnost, radí Morningstar. Můžete tak propást skvělé, i když možná nestabilní, akcie či fondy, které v delším období zazáří.

2. Pokud investice v minulých třech či pěti letech nevydělávala, zbavte se jí

Řada finančních poradců vzývá různá zaklínadla při řízení klientova portfolia a jedním z nejběžnějších je zásada, že je třeba se zbavit investice, která měla v posledních třech až pěti letech horší výkonnost, než podobné investice. Určitě je třeba mít připraveny prodejní strategie, ale pravidla založená na výkonnosti jsou jen receptem pro průměrné nebo špatné investiční výsledky, tvrdí Morningstar.

Je pravda, že některé fondy či akcie se z několikaletého srabu už nevyhrabou. Jiné však mohou být po dobu špatné výkonnosti velmi dobrými příležitostmi pro nákup. Zkušenost z konce devadesátých let je výmluvná. Bez ohledu na silné fundamentální ukazatele akcie a fondy, které nebyly spojeny s internetem, drtila několik let značná neoblíbenost. Pokud je někdo prodal jen na základě pravidla o tří či pětileté podvýkonnosti, připravil se o možnost úžasně vydělat na jejich růstu po splasknutí internetové bubliny. Jinými slovy, takoví investoři naslouchali pouze názorům trhu, aniž by se obtěžovali posoudit skutečné vlastnosti dané akcie či fondu, který prodávali.

3. Vaše tolerance rizika by měla určovat rozložení jednotlivých aktiv v portfoliu

Na rozdíl od předchozích dvou investičních rad, má tato své odůvodnění. Investoři mají sklon špatně spravovat volatilní investice tím, že kupují nebo prodávají v nevhodnou dobu. Proto by si každý investor měl být jistý, že snese zisky a ztráty spojené s konkrétním typem portfolia, připouští Morningstar.

Přesto by zhodnocení investorovy tolerance rizika nemělo převážit další investiční kritéria při vytváření portfolia, jako investiční horizont, velikost prvotní investice, investorova míra úspor a očekávaná výnosnost jednotlivých tříd aktiv. Přílišný důraz na vztah k riziku může investora vystavit neustále se měnícímu portfoliu. V některých týdnech trhu věří a má sklon k většímu riziku, zatímco jindy se cítí mnohem konzervativněji. Jestli někdy existoval recept na investici s nízkým výnosem, tak by vypadal takto, dodává Morningstar.

4. Je v pořádku držet hotovost, když vás trhy znervózňují

Když jde všechno dolů, přesunout investované prostředky do hotovosti může mít blahodárný účinek v podobě ochrany portfolia před ztrátami. Nicméně tento pocit úlevy je často jen krátkodobý. Nahradí ho nutkavá obava: Není už čas se na trh vrátit? Byl včerejší růst indexu o 200 bodů jen kouřový signál, nebo začátek něčeho velkého? Nikdo nezná jasnou odpověď. Ale zkušenost ukazuje, že i ti, co utekli do hotovosti, řeší stejné dilema jako před odchodem z trhu. Poslední studie dokazují, že investor, který se snažil časovat trh a propásl deset dnů s nejlepším výnosem globálních trhů v několika desetiletích, bývá o padesát procent chudší než ten, kdo nakoupil a akcie držel.

Základní poučka proto zní takto: Pokud máte peníze, které si nemůžete dovolit ztratit, protože je budete brzy potřebovat, nechte si je bokem. Ale když už investujete s nějakým dlouhodobým cílem, držte investice a nenechte krátkodobé pohyby trhu, aby vás od uskutečnění svých cílů odradily, uzavírá rady agentura Morningstar.

Jakých zásad se při investování držíte vy? Podělte se o zkušenosti.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

23. 5. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

Podílové fondy Credit Suisse, HSBC a Pioneer Investments mají podle analýzy FOND SHOPu nejužitečnější infolisty. Některé společnosti by s informacemi o svých fondech měly přidat.

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

30. 4. 2008 | Petr Čermák

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

Společnosti obchodované na burze uzavřely hospodaření za minulý rok a postupně schvalují návrhy na dividendy. Nejvíce peněz se bude sypat ze společností Philip Morris a Telefónica.... celý článek

Partners Financial Services