Svět bez daní II: stát je pryč, pomozte si sami

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 5. 6. 2008 | 12 komentářů
Svět bez daní II: stát je pryč, pomozte si sami
Říkávalo se, že v každé vesnici by měl být lékař, učitel a farář. Ve světě bez sociálního systému by se k tomu patrně přidal i léty a společností prověřený finanční poradce. Lidé by museli myslet na budoucnost více než dnes a zajištění rodiny by museli plánovat sami a včas.

Sociální systém a stát? První se prý bez toho druhého bez problémů obejde. „V podstatě ve všech rozvinutých zemích světa existovaly sociální systémy dávno před tím, než do nich vstoupila vláda. Nejvíce příkladů je z USA a Velké Británie,“ říká David Lipka z Liberálního institutu.

Funkci sociální sítě plnily například tzv. bratrské společnosti, různé lóže jako zednáři či profesní organizace. „Fungovalo to tak, že jste platili nějaké příspěvky a v případě, že jste onemocněl či zemřel, dostali jste vy nebo příbuzní ze společné kasy určité plnění. Byl to systém jakéhosi vzájemného pojištění,“ vysvětluje Lipka. Výhod bylo několik. Účast byla dobrovolná. Existovala spousta organizací, takže si jedinec mohl vybrat tu, která mu nejvíce vyhovovala. Navíc jejich členové měli velký zájem na tom, aby omezili zneužívání systému. Věděli totiž, že když budou parazité, zbude méně peněz na ty ostatní. Komunita tak vytvářela velký tlak na to, aby si lidé hledali práci či aby nepředstírali, že jsou nemocní.

V soukromých systémech by to fungovalo tak, že by se lišily podle míry krytí a výplat a výše příspěvku. Takže každý by si mohl zvolit ten, na který má či který mu nejvíce vyhovuje. „Je asi nepravděpodobné, že by existoval systém, kam by se platilo 35 nebo 40 procent příjmu,“ soudí Lipka.

Jak by tedy mohl vypadat život bez státu, který zajišťuje zdravotnictví, sociální dávky, důchody či školství? V prvé řadě by to znamenalo mnohem větší odpovědnost jednotlivce za výběr těch služeb, které by chtěl využívat. Na výběr by přitom nejspíš měl mnohem více možností než dnes.

Například pro rodinu by to znamenalo důkladné plánování rodičovství. Pokud by si budoucí rodiče včas nevybrali z řady nabízených pojistných plánů kvalitní zdravotní pojistku, mohl by pro ně samotný porod znamenat téměř vražedný zásah do rodinného rozpočtu. Nekomplikovaný porod by je přišel v lepším případě na několik desítek tisíc. Komplikace a několik dnů využívání inkubátoru pro nedonošené děti by v horším případě mohly stát třeba jako auto. Jde přitom o ceny, které se dnes běžně účtují zdravotním pojišťovnám.

A podobné by to bylo s celým zdravotnictvím. Chudší část populace by si však pojistky nejspíš nemohla dovolit, nebo by jejich krytí bylo nízké. Buď by tedy tito lidé neměli přístup ke zdravotní péči, nebo by tato péče byla hrazena z pojistek ostatních. Ti by tak museli platit vyšší pojistné. Ke slovu by mohly přijít i různé charitativní organizace.

Anketa

Pobíráte/ pobírali jste někdy některý ze státních příspěvků?

Už před narozením dětí by se rodina musela zamýslet, jak potomkovi zaplatí vzdělání. Soustava škol by se oproti dnešku příliš nezměnila, protože soukromé školství má poměrně slušné zastoupení ve všech úrovních vzdělávání i v České republice. Změnila by se především nabídka roztříděná podle kvality a ceny. Za dobrou školu s kvalitním učitelským sborem, o kterou by byl velký zájem, by rodiče dávali více peněz na školné, než za školu méně kvalitní, kam by nikdo nechtěl chodit.

Soukromé školy by se musely přizpůsobovat situaci trhu a nabízet to, po čem je zrovna poptávka. A nejspíše by existovalo podstatně více škol, ale menších a řada z nich by byla podporovaná firmami, které by si tímto způsobem vychovávaly budoucí zaměstnance a experty. I takové školy už dnes v Česku vznikají.

Na placení školného by rodiče mohli opět využít systém speciálních úvěrů, případně spořících produktů anebo různá stipendia škol, filantropických organizací, firem nebo zájmových sdružení.

Vzhledem k neexistenci dávek v nezaměstnanosti by se lidé museli při ztrátě zaměstnání rychle snažit najít novou práci. Protože by zřizování míst bylo pro firmy podstatně levnější, bylo by nejspíše získání nové práce snazší. Existovala by také patrně i větší rozmanitost pracovních úvazků. Snazší by asi bylo rozjet vlastní podnikání, protože by existovalo podstatně méně omezení a žádné povinné odvody státu.

Věkem, handicapem či nepotřebnou profesí znevýhodnění obyvatelé by ovšem museli víc spoléhat na podporu soukromých sociálních institucí, nadací či rodiny. Současně také mladší členové rodiny by museli v předstihu myslet nejen na zajištění potřeb dětí, ale i na své starší a nemocné příbuzné.

Komplikovanější by tak bylo i zajištění na stáří. Čistě soukromé spoření by bylo pro řadu lidí patrně nedostupné. Kdyby člověk chtěl, aby za třicet let pobíral důchod v reálném vyjádření stejný jako je dnešní průměrná mzda, musel by si začít každý měsíc spořit osm tisíc korun. Ty by navyšoval o inflaci (řekněme 3 procenta) až na měsíční splátku 19600 korun v posledním roce. V případě průměrné mzdy (ve světě bez daní) by šlo o vklady ve výši minimálně čtvrtiny platu. A to vše při průměrné roční výnosnosti spořícího nástroje 8 procent.

Je proto pravděpodobné, že by vzrostla úloha rodiny při zajištění potřeb svých starších členů a znovu by se patrně posílila úloha jejích bezdětných členů. Lidé bez rodin by byli odkázáni na charitu mnohem více než dnes. A ti, co by neměli dostatek financí na pokrytí svých potřeb a spoření na nemoc a stáří, by pravděpodobně začali více využívat takzvaných barterových, tedy výměnných služeb. Penzisté by tak třeba hlídali děti rodinám ze sousedství na oplátku za nákup či odvoz k lékaři.

Svět bez opory sociálního státu by dával svobodu rozhodování, ale požadoval by zároveň větší zodpovědnost jednotlivců za svůj život a život svých blízkých.

 

Dali byste přednost kompletnímu zabezpečení rodiny vlastními silami, nebo je existence státu přínosnější? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2008 9:32, Honza

Současný sociální systém je špatný především z toho důvodu, že poskytuje evoluční výhodu jedincům a skupiném lidí, kteří mají vysokou ochotu se množit na úkor schopnosti/ochoty se o sebe a své blízké postarat. Často se jedná o celé rasové nebo národnostní skupiny na určitém území, ale při současném sociálním systému se taková skupina obyvatel během určitého počtu generací zákonitě vyvine i z majoritní populace. Naprostý rozvrat společnoti (plné množících se nepracujících jedinců) a katastrofální vymírání je pak jen otázkou času. V přírodě mezi zvířaty a v lidské společnosti zhruba do 1. poloviny 20 století tomu tak nebylo. Selekce je zde obrovská: s laněmi se páří jen nejsilnější jelen (který se musel do tohoto stavu vypracovat), pták, který by "nepracoval" a nenosil svým ptáčátkům žížaly se rovněž nerozmnoží. Zemědělec, který by nebyl schopný/ochotný zasít a sklidit pole by ve středověku i s rodinou zemřel hlady. Srovnejte s nezaměstnaným s 5 dětmy, který v ČR z podpor sice bídně, ale přeci jen vyžije. Při současné systému tito lidé časem nutně převáží.

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2008 12:03, Jarmila

Nějak mi utekl začátek, takže:
Ono by to znamenalo taky to, že by se sociální a zabezpečovací systémy konečně přestaly rozkrádat. Porod by

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svět bez daní I: jedna rodina, jeden den, platí se za všechno

4. 6. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Svět bez daní I: jedna rodina, jeden den, platí se za všechno

Chodíme po chodnících, jezdíme po silnicích, bloumáme parkem, posíláme děti do školy a nic za to neplatíme. Přijde nám to jako samozřejmost, ale vše se platí z našich daní. Jak by ale... celý článek

Daň z příjmu oslaví 160. narozeniny

4. 6. 2008 | Jan Pekař

Daň z příjmu oslaví 160. narozeniny

Když se řekne daň z příjmů, málokdo si vybaví, že se na českém území začala platit v roce 1849. Už předtím však v tehdejším Rakousku existovala daň z výdělku. Další daňovou revoluci... celý článek

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Hlasujte v anketě o nejméně oblíbenou českou daň

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Hlasujte v anketě o nejméně oblíbenou českou daň

Zvolte si u příležitosti našeho týdne daňové svobody, který vyvrcholí v sobotu 7. června dnem daňové svobody, tu z českých daní, kterou byste okamžitě zrušili. Na výběr máte z devíti... celý článek

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

3. 6. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

Připsané výnosy penzijních fondů za loňský rok podle předběžných odhadů vyrovnají inflaci. Letos bude patrně hůř. Za první čtvrtletí fondy hlásí meziroční propad zisku v průměru o šedesát... celý článek

Partners Financial Services