Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 2. 6. 2008 | 2 komentáře
Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří
Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě, když se naplní očekávání o růstu kapitálových trhů. Přesto jsme mu udělili čtyři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

V polovině letošního května Hypoteční banka představila Investiční hypotéku. Jde o variaci na již existující produkt, hypotéku kombinovanou s investičním životním pojištěním. Rozdíl oproti klasické hypotéce je v tom, že klient splácí bance pouze úroky a částku, kterou by umořoval půjčenou jistinu, investuje do vybraného portfolia fondu životního cyklu Horizont Invest partnerské společnosti Conseq Invest Management. Jistina neboli půjčená částka je proto po celou dobu splácení stejně vysoká a umoří se až na konci splatnosti hypotéky z peněz získaných prodejem podílových listů.

Klient na rozdíl od klasické hypotékyzaplatí bance podstatně více na úrocích, protože ty se počítají z nezmenšující se jistiny. Na druhou stranu ale předpokládá, že výnosnost investovaných prostředků bude vyšší než úroková sazba, a v konečném účtování tedy bude mít hypotéku levnější a ještě mu z investovaných peněz něco zbude.

Investiční hypotéku připravila Hypoteční banka s investiční společností Conseq Investment Management na popud poradenské společnosti Broker Consulting. Produkt je možné sjednat s externím finančním poradcem, který spolupracuje jak s Hypoteční bankou, tak se společností Conseq. Ten s klientem sjedná všechny dokumenty, které jsou pro poskytnutí hypotéky nutné (Návrh na uzavření smlouvy o úvěru, Smlouvu o obhospodařování portfolia Horizont Invest). K hypotéce lze podle mluvčí Hypoteční banky Pavly Hávové navázat jen jednu smlouvu o obhospodařování portfolia.

Při podpisu úvěrové smlouvy klient podepíše Smlouvu o zajištění pohledávek. V ní se stanoví, že nakoupené podílové listy jsou zastaveny ve prospěch Hypoteční banky a nakonec jsou použity k úhradě úvěru. Kromě toho je hypotéka jištěna i zástavou koupené, nebo jiné nemovitosti.

Klient se bance zavazuje, že bude celou dobu trvání úvěru investovat předem stanovenou sumu, aby jeho naspořené prostředky včetně výnosu za celou dobu převyšovaly při průměrném zhodnocení 3 procenta ročně jistinu minimálně o čtvrtinu. „To znamená, že při dvacetileté hypotéce musí klient vložit peníze v hodnotě 92 procent jistiny, u hypotéky na 25 let je to 85 procent jistiny a u třicetileté hypotéky 78 procent,“ upřesňuje Tomáš Vejrych z Conseq Investment Management. I přesto je celková měsíční splátka (úrok + investice) vyšší než u klasické hypotéky.

Klient si v rámci programu Horizont Invest může zvolit ze tří investičních strategií - dynamické, růstové a vyvážené. U dynamického portfolia klient investuje od začátku 100 procent vkladů do akcií a teprve deset let před koncem programu se zisky začínají zamykat do konzervativnějších nástrojů, jako jsou dluhopisy. Naproti tomu růstové portfolio investuje na začátku do akcií 70 procent a vyvážené jen 40 procent, zbylých 30, resp. 60 procent jde do dluhopisů. Z této konstrukce vyplývá, že dynamické portfolio by mělo být výnosnější než růstové a vyvážené.

Od typu portfolia se odvíjí výše vstupních poplatků. Ty se liší i podle výše měsíčních vkladů a délky splácení. Čím více peněz a čím déle klient investuje, tím nižší je procentní sazba vstupního poplatku. Výše poplatku je nižší i při variantě, kdy klient ho uhradí celý hned na začátku investice. Při úvěru 1,7 milionu korun, což je průměrná výše hypotéky v Česku, na třicet let a volbě dynamického portfolia, by klient do fondů posílal každý měsíc 3783 korun a zaplatil by na začátku vstupní poplatek 47666 korun (3,5 % z investovaných prostředků). „V případě, že se klient nejprve rozhodne pro konzervativní, poplatkově nejlevnější variantu vyváženého portfolia, musí při přechodu na výnosnější portfolio doplatit rozdíl v poplatku,“ upozorňuje Tomáš Vejrych. Kromě vstupního poplatku musí klient počítat i s pravidelným ročním správcovským poplatkem ve výši 0,5 procenta z průměrného objemu investice, který je stejný pro všechny typy portfolií. Hypoteční banka umožňuje navýšit hypotéku o neúčelovou část, z níž se vstupní poplatky do fondu jednorázově uhradí.

Hypotéku s investováním si mohou klienti sjednat od půlmilionové výše, ale maximálně do 85 procent ceny zastavené nemovitosti a do splatnosti 30 let. Pokud si vezmou úvěr do 70 procent ceny nemovitosti, mohou mít splatnost od pěti do 40 let.

Anuitní klasická hypotéka vs. investiční hypotéka

Příklad:
Hypotéka na 1,7 milionu Kč, se splatnosti na 30 let, úrokovou sazbou 5,14 % na pět let
Dynamické portfolio - odhadované zhodnocení 7 % akcie, 3 % dluhopisy

Klasická hypotékaInvestiční hypotéka
Požadovaný čistý měsíční příjem17 086,-18 746,-
Počet splátek360360
Úroková sazba5,14%5,14%
Poplatky k HÚ (vedení účtu+vstupní)150,-/měsíčně + 0,8 % z HÚ150,-/měsíčně + 0,8 % z HÚ
Měsíční splátky HÚ bance9 272,-7 282,-
Měsíční investice-3 783,-
Hodnota investice na konci splatnosti -3 646 191,-
Vstupní poplatek za investici-47 666,-
Daňová úspora celkem (sazba 15 %)245 687,-393 210,-
Objem zaplacených úroků1 637 911,-2 621 400,-
Celkem zaplaceno3 337 911,-3 983 280,-
Hodnota investice po splacení jistiny-1 898 525,-
Zisk (konečná hodnota - jistina - přeplaceno celkem)-1 253 156,-
Dnešní hodnota zisku při inflaci 3 %-518 066,-

Většina oslovených expertů tuto hypotéku označuje jako specifickou, určenou zvláště pro bonitnější klienty, což potvrzuje i Hypoteční banka. Banka dohlíží na to, aby klient pravidelně splácel měsíční investiční vklady. Pokud tomu tak není, banka může úvěr převést na klasický anuitně splácený. Ačkoli je možné hypotéku předčasně splatit díky dříve naspořené příslušné částce, někteří experti se kloní více ke strategii hypotéku dokončit dle původního plánu. „Kombinace hypotéky a investice se vyplatí až tak od 20 let splácení hypotéky, a to především u dynamické strategie,“ říká Vejrych.

U investiční hypotéky lze uplatnit vyšší daňové odpočty zaplacených úroků, protože klient zaplatí bance na úrocích více než u klasické hypotéky. To ovšem za předpokladu, že stát daňové zvýhodnění úroků zachová. Výhodou je přehledná struktura poplatků, klient od začátku ví, kolik ho tento produkt bude stát. Plusem je i postupné zamykání zisků z akciových investic do méně rizikových nástrojů.

Nevýhodou je vyšší měsíční splátka, s níž klient musí počítat po celou dobu splácení. Produkt rovněž patrně není určen lidem, kteří se obávají kolísání kapitálových trhů. Celkovou výhodnost investiční hypotéky lze na začátku pouze odhadovat, teprve vývoj na trzích určí, zda se původní kalkulace potvrdí. Určitým negativem je i to, že banka hypotéku poskytne jen do výše 85 procent ceny zastavené nemovitosti.

Investiční hypotéka není rozhodně určena pro každého. Plusy převáží nevýhody v případě, že se potvrdí očekávaný vývoj kapitálových trhů a investovaná částka klientovi opravdu vydělá víc, než kolik bude muset zaplatit celkem za úvěr.

Jaký názor nebo zkušenosti s kombinovanými úvěrovými produkty máte vy? Přispějte do diskuse.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

20. 3. 2008 | Věra Tůmová

Hypotéka z pojišťovny na Apríla není fór

Česká pojišťovna se rozhodla zacílit na nové klienty. Chce nyní přivábit ty, co si berou dlouhodobé úvěry. Spolu s pojistkami jim bude nabízet i hypotéky. Lákadlem mají být slevy na... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

12. 3. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

Partners Financial Services