Daň z převodu nemovitosti platí prodávající

Martina Goldová | rubrika: Příloha | 30. 5. 2008 | 11 komentářů

Úvodem je třeba zdůraznit, že tato daň se dotýká všech, kteří prodávají (resp. kupují) nemovitost, bez ohledu na to, zda se jedná o fyzickou osobu nebo společnost, zda jde o plátce DPH nebo ne, zda nemovitost je zapsaná v katastru nemovitostí nebo v katastru nemovitostí zapsaná není.

Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je v našem příběhu Petr, nicméně Karel je ze zákona ručitelem za zaplacení daně z převodu nemovitostí. To prakticky znamená, že pokud by Petr včas nezaplatil daň v řádné výši, může se finanční úřad domáhat zaplacení této daně i po Karlovi. Karel však není vydán napospas dobré vůli Petra, a může usilovat o úpravu podmínek kupní smlouvy tak, aby měl větší jistotu, že Petr svou daňovou povinnost splní. V kupní smlouvě může být např. sjednána smluvní pokuta, kterou Karel může uplatnit vůči Petrovi, pokud Petr včas a/nebo ve správné výši daň nezaplatí. Další možnost se nabízí v případě, že kupní cena je vyplácena z peněz složených kupujícím z prostředků složených do advokátní či notářské úschovy anebo na vázaný účet vedený u banky. V takovém případě je možné sjednat podmínky úschovy anebo vázaného účtu tak, aby byla část peněz odpovídající předem vypočtené výši daně z převodu nemovitostí vyplacena přímo finančnímu úřadu.

Co se týká výše daně, sazba je jednotná a činí 3 % ze základu daně. Základ daně je cena zjištěná na základě znaleckého posudku, a pokud je sjednaná cena vyšší než cena zjištěná znaleckým posudkem, je základem daně cena vyšší, v každém případě se cena při výpočtu zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru.

Petr bude povinen podat příslušnému finančnímu úřadu přiznání k dani z převodu nemovitostí nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí. V našem příběhu, kdy k zápisu vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí dojde 6. června 2008, začne tříměsíční lhůta pro podání daňového přiznání plynout 1. července 2008 a skončí 30. září 2008. K daňovému přiznání je třeba přiložit ověřenou kopii kupní smlouvy a znalecký posudek o ceně nemovitostí. Daň je splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tedy také ve lhůtě do 30. září 2008, a výši daně si počítá sám poplatník – Petr. Je nutné, aby daň, kterou si sám vypočítá, ve lhůtě zaplatil, platební výměr od finančního úřadu totiž neobdrží! V případě nezaplacení daně anebo nezaplacení daně včas vzniká riziko zvýšení daně a penále. V případě, že je daň spočítána správně, finanční úřad není povinen Petrovi sdělovat vyměřenou daň, pokud o to Petr výslovně nepožádá.

Pokud je předmětem kupní smlouvy nemovitost, která není zapsána v katastru nemovitostí, uvedené lhůty se počítají od nabytí účinnosti kupní smlouvy.

Problematiku daně z převodu nemovitostí upravuje zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2008 15:36, Dokoupil Radek

Zajímalo by mě kolik zaplatím na dani z prodeje nemovitosti - rodinného domu, za který obdržím 800.000,- Kč.Děkuji za odpověď.

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Neefektivní a nespravedlivá daň z nemovitosti

8. 8. 2005 | Pavel Kohout | 2 komentáře

Neefektivní a nespravedlivá daň z nemovitosti

Dala základ vzniku chudinských čtvrtí, např. Harlemu a Bronxu, a rozvoji squattingu. Neodpovídá kritériím optimální daně. Proč je složitá, nákladná, nespravedlivá a nejvíce nenáviděná... celý článek

Jak na daň z převodu nemovitostí

9. 11. 2004 | Vendula Hilkovičová | 28 komentářů

Jak na daň z převodu nemovitostí

Prodáváte či kupujete byt, dům nebo pozemek a nevíte si rady s daní z převodu nemovitostí? Kdo musí tuto daň zaplatit, v jaké výši a kdy a kam podat daňové přiznání? Jestli neznáte... celý článek

Daňové otázky spojené s nemovitostmi

20. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vlastnictví domů a bytů s sebou nese i daňové povinnosti vůči státu. Kdy, za co a kolik musíte platit?

Partners Financial Services