Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 30. 5. 2008 | 6 komentářů
Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb
Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit se na bezplatnou poradnu.

Pokud má dlužník šanci řešit oddlužení osobním bankrotem, může jeho snaha ztroskotat na chybně vyplněném formuláři. Potvrzují to zkušenosti specialistů Poradny při finanční tísni, která zdarma lidem radí, jak řešit nejrůznější finanční problémy.

„Pomáhali jsme zpracovat žádost již třiceti dlužníkům. Některé žadatele soudy odmítly pro formální nedostatky, neboť si žádost o oddlužení podávali svépomocí sami. Nyní těmto lidem pomáháme nedostatky odstranit tak, aby návrh byl perfektní,“ říká předseda správní rady Poradny při finanční tísni Karel Suchý. V šesti případech, s nimiž poradna pomáhala, dlužníci u soudů uspěli. Soud jim povolil vyhlásit osobní bankrot a začínají posílat věřitelům první splátky.

Návrh na oddlužení se podává buď písemně s úředně ověřeným podpisem, ale také elektronicky. Vzor žádosti včetně základních pokynů k vyplnění je zveřejněn na webových stránkách .

Bezplatné poradenství poskytuje dlužníkům – nepodnikatelům Poradna při finanční tísni .

„Největší potíže dělá lidem kolonka, ve které mají uvést tak zvané rozhodné skutečnosti osvědčující jejich úpadek. Zpravidla zde lidé vyplní strohou informaci, že nejsou schopni plnit závazky, mají malý příjem a spoustu pohledávek. Případně kolonku ani nevyplní. Přitom jde o nejdůležitější část žádosti, podle které soud rozhoduje, zda oddlužení povolí nebo ne,“ upozorňuje specialista poradenského centra Nikola Spurný.

Podle Spurného se v této části žádosti musí přesně popsat jednotlivé závazky, v jakém jsou stavu, kdo půjčku poskytl a jak dlouho dlužník neplatí. Vše se dokládá důkazními listinami, například smlouvou o poskytnutí úvěru, výpisem bankovních účtů, upomínkami věřitelů, odstoupením od smlouvy či platebním rozkazem, jestliže už dříve projednával případ soud. Důležité proto je, aby dlužník, který to myslí s oddlužením vážně, přijímal poštu věřitelů a obstaral si co nejvíce důkazních listin o úpadku.

V žádosti je potřeba dluhy také správně rozdělit. Jednak podle toho, zda jsou nezajištěné nebo zajištěné, tedy kryté například nemovitostí nebo směnkou. „Často chybují lidé také v tom, že nedokáží správně popsat, zda jsou jejich závazky vykonatelné nebo nevykonatelné. Nevykonatelné jsou ty, které doposud neprošly nebo teprve procházejí soudním či rozhodčím řízením a ve věci ještě nebylo vydáno pravomocné rozhodnutí. U vykonatelných závazků je již řízení ukončeno a pravomocné rozhodnutí existuje. Vykonatelným závazkem je rovněž takový, ohledně kterého byl sepsán exekutorský či notářský zápis,“ vysvětluje specialista poradny Nikola Spurný.

Dlužník, který se chce nechat oddlužit, může v žádosti rovněž navrhnout, jakým způsobem má být jeho úpadek řešen. V návrhu na oddlužení je potřeba také odhadnout, jaké příjmy dlužník očekává v následujících pěti letech. To proto, aby soud mohl posoudit, zda existuje předpoklad pro splacení alespoň 30 procent pohledávek a případně povolil oddlužení formou splátkového kalendáře.

„Insolvenční zákon přesně stanoví způsob výpočtu částky, kterou musí dlužník odevzdávat měsíčně věřitelům. Věřitelé přitom mohou písemně vyjádřit souhlas i s nižším plněním než 30 procent. Částka, která dlužníkovi zbude, musí postačit na nájem, obživu a další nezbytné osobní výdaje. Jestliže jsou příjmy příliš malé, soud pošle žadatele do konkurzu,“ poznamenává Karel Suchý.

Při kalkulaci, zda je žadatel schopen uhradit během pěti let alespoň 30 procent dluhů, se vychází z čistého příjmu dlužníka. Například ženatému dlužníkovi s jedním dítětem, který dosahuje měsíčně příjmu 19 tisíc korun čistého, musí zůstat na živobytí minimálně 8 370 korun. Na zaplacení insolvenčního správce, který měsíčně přijde zhruba na 1 100 korun, a na pravidelné splátky věřitelům, se z takového platu dá za pět let splatit nejvýše 637 500 korun (měsíčně celkem 10 600 korun).

Znáte někoho, kdo požádal o osobní bankrot? Povězte nám jeho příběh.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2015 17:14, Václava Kličková

Zdravím mam dotaz mam celkový dluh přes 500000 a je v tom 7 věřitelů čistý plat mam 11200 plus odměny celkem na to udělá 12800 mam v péči malého syna a chtěla bych vyhlásit osobní bankrot mam nějakou šanci? Dekuji

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2015 9:58, jana černá

Mám zaplacenou celou částku za 4'5 roku a po dvou mšsících mi začala chodit stálá pošta od exetutorů na zaplacení téže částky.jak to řešit vámnikdo neporadí.prosteto platit znovu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

29. 4. 2008 | Věra Tůmová | 42 komentářů

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

Počet exekucí v Česku roste. Zvyšuje se ale i počet stížností na postup exekutorů. Jak v zahraničí, tak i v Česku, je přitom možné podat na exekutora stížnost za hmotné i nehmotné škody,... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services