Wall Street – Americký palác snů

Věra Tůmová | rubrika: Tip na knihu | 28. 5. 2008
Wall Street – Americký palác snů
Pracovat na Wall Street bývá snem mnoha lidí. Ti, co pracují na proslulé burzovní ulici, jsou ovšem jednou adorováni a stavěni na piedestal, jindy zatracováni. Záleží na tom, jak se daří obchodům a jak o Wall Street mluví média, tvrdí ve své nejnovější knize Steve Fraser.

Spekulace s právě vydanými cennými papíry se Williamu Duerovi příliš nevyplatila. To si zažije leckdo, dalo by se namítnout. Kdyby ovšem Duerovi obchody s cennými papíry vydanými nově vzniklou federální vládou nestály zrovna za prvním krachem na newyorské Wall Street. Zbývalo osm let do konce 18. století a rozzuřený dav ho pronásledoval, kde mohl po celém New York City. Naštěstí pro Duera, kdysi vlivného a movitého muže,  ho šerif dohnal dříve než ti, které ožebračil. Tak začíná zbrusu nová kniha „Wall Street, americký palác snů“ spisovatele a historika Steve Frasera.

„Ceny nemovitostí se zhroutily, zdroje pro úvěry a půjčky vyschly a výstavba nových domů se zastavila,“ shrnuje výsledek Duerových machinací z roku 1792 Fraser. Úpadek tehdy dopadl na podnikatele, malé obchodníčky, vdovy i sirotky. Podobně se ale dnes hovoří i o loňské americké hypoteční krizi. I nyní je po velmi úspěšném období najednou americký finanční systém ochromen. Také nyní se kongresmani dožadují vysvětlení od vedoucích představitelů firem, kam se poděly stovky milionů investovaných do jejich firem. Rozbíhají se i trestní vyšetřování poskytovatelů hypotečních úvěrů. O tom všem navíc přinášejí ze všech stran zprávy a rozličné příběhy téměř všechna média.

Název: Wall Street: America's Dream Palace (Icons of America) /česky dosud nevyšlo
Autor: Steve Fraser
Nakladatelství: Yale University Press, USA (22.dubna 2008)
Počet stránek: 288
ISBN 978-0-30011755-4
Cena: 14,40 USD (Amazon.com)

O autorovi:
Steve Fraser, editor a historik. Přednáší na Univerzitě v Pensylvánii. Získal ocenění také za několik svých publikací, mimo jiné například za knihy „Will Rule: Sidney Hillman and the Rise of American Labor“ a „Every Man a Speculator: A History of Wall Street in American Life“. Píše rovněž články pro New York Times, Los Angeles Times, Nation a American Prospect.

A právě mediální obraz obchodníků s cennými papíry z Wall Street inspiroval Frasera k sepsání jeho nejnovější knihy. Není to ovšem suchá analýza, nýbrž znamenitý příběh historie neuvěřitelně proměnlivého amerického postoje k těm, kdo působili a působí na proslulé Wall Street. Fraser v něm vychází z toho, jak se o finančnících psávalo v novinách, románech i soudních žalobách.

Začalo to právě již zmíněným, více než dvě stě let starým Duerovým příběhem. Přivedl tehdy pěknou řádku lidí na mizinu včetně jakési paní McCartyové. „Ovšem, to co, paní McCartyovou a její sousedy nejvíce rozčilovalo, nebyly jen finanční ztráty, které jim Duer způsobil. Oni a mnoho dalších spoluobčanů ho nenávidělo za to, kým byl on a jemu podobní,“ vypráví Fraser. Skoro všichni tehdy také byli ještě rozrušeni z nedávné války za nezávislost.

Mezi lidmi přetrvávala atmosféra nedůvěry a nepřátelství vůči skrytým monarchistům a Toryovským aristokratům. A zdálo se, že první obchodníci na Wall Street právě takový hanebný profil mají. Podobně jako Duer, který žil ve velkém luxusu na břehu řeky Hudson v New York City a nechával se obsluhovat livrejovanými sloužícími. Původně zámožný plantážník ze západní Indie (West Indian planter) se navíc přiženil do aristokratické rodiny generála Williama Alexandra, která byla dokonce spřízněna se skotskou šlechtou.

A takovýto nelichotivý obraz měli lidé před dvěma stoletími právě o finančnících z Wall Street. Lidé jako byl Duer a jeho nejbližší přátelé, mezi kterými byl zástupci nejmocnějších klanů, jako byli Macombové či Rooseveltové, k tomu výrazně přispěli. Americké postoje k finančníkům na Wall Street se po čase otočily. Nastala i období neskonalého obdivu, který vystřídala znovu nenávist.

Čtveřice kapitol Fraserovy poslední novinky přináší i portréty takových rozporuplných osobností jako byl kdysi velmi obdivovaný J. P.Morgan, Cornelius Vanderbilt a Michael Milker.

Jaký názor na finančníky s cennými papíry máte vy? Četli jste o nich nějakou jinou zajímavou knihu? Podělte se o zkušenosti a názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

15. 4. 2008 | Michal Špaček | 5 komentářů

Lhářův poker aneb divoké zákulisí banky Salomon Brothers

Stát se investičním bankéřem bylo v osmdesátých letech snem mnoha vysokoškoláků, včetně historika umění Michaela Lewise. Uspěl u banky Salomon Brothers. Před tím, než o tom napsal knihu... celý článek

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

6. 2. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To... celý článek

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Investování není umění, je to řemeslo

25. 1. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Investování není umění, je to řemeslo

Když kupovat akcie, tak jen ty podhodnocené, radí v knize „Naučte se investovat“ Daniel Gladiš. Nabízí v ní teoretický návod i konkrétní modelový příklad, na němž ukazuje, jak tyto... celý článek

Partners Financial Services