Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 16. 5. 2008
Obliba opcí roste – opce od historie po současnost
První zprávy o obchodech připomínajících dnešní opce lze najít už ve starém Řecku. Dnes se každý den jen na chicagské burze zobchodují skoro čtyři miliony kontraktů denně. Obliba opcí přitom rok od roku stoupá.

První zmínku o něčem, co připomíná opčním obchodování, lze zaznamenat již před více než 2 500 lety. Řecký matematik a obchodník Thales z Miletu (žil v letech cca 624-587 BC), koupil opci na lisované olivy.

Burzy, kde se obchoduje s opcemi

AMEX – The Američan Stock Exchange
BOX – Boston Options Exchange
CBOE – Chicago Board of Options Exchange
ISE* – International Securities Exchange
PCE - Pacifik Exchange
PHLX - Philadelphia Stock Exchange

* burza ISE byla hned založena pouze pro elektronické obchodování (stejně jako Nasdaq)

Další zmínka o opčním obchodování je z doby tulipománie v Holandsku na počátku 16. století. V té době používali dealeři tulipánových cibulí call opce k pojištění zisku a pěstitelé používali put opce. V té době však neexistovala žádná regulace trhu a systémy zúčtování obchodů. Proto když cena tulipánových cibulí šla stále nahoru, spekulanti nebyli schopni plnit své závazky z opcí. Situace přestala být udržitelná, ceny tulipánů se hluboko propadly a holandské zemědělství se ocitlo téměř před zánikem.

Opce jako moderní finanční nástrojvznikly ve 20. století po hospodářské krizi v roce 1929. Pravidla pro obchodování s nimi zakotvil v roce 1934 americký zákon o investicích.

Moderní opční burza byla otevřena 26. dubna 1973 v Chicagu, kdy CBOT (Chicago Borard of Trade) založil CBOE Chicago Board Option Exchange. Zpočátku se obchodovaly pouze nákupní call opce. Zpočátku se obchodovaly opce pouze na 16 akcií a první den otevření burzy se zobchodovalo 911 kontraktů. Pro porovnání, dnes se denně v Chicagu obchoduje 3,9 milionu kontraktů. Loni se za celý rok zobchodovalo 944,5 milionu kontraktů.

Na dodržování pravidel obchodování dohlíží federální komise pro cenné papíry SEC (Security Exchange Comision), která rovněž vyšetřuje případné přestupky. Každá burza si ustanovila i své dozorčí orgány, to znamená, že například burza CBOE má své Floor Governor nebo Floor Official, kteří dohlíží na aktivity na parketu své burzy.

Pro snazší a přehlednější obchodování se opce standardizovaly. Sjednotily se podmínky pro obchodování, určily se opční cykly a stanovilo rozmezí striků, tedy po kolika bodech budou striky odstupňovány a od jaké ceny budou začínat.

Na standardizování se podílela mimo jiné organizace OCC (Option Clearing Corporation), která začala vypořádávat obchody mezi kupujícími a prodávajícími. Nedrží tedy vlastní pozice, ale pouze obchody zprostředkovává.

V roce 1983 začala CBOE nabízet opční obchodování akciových indexů, prvními byli index OEX ( S&P 100 Index) a S&P 500(SPX). O rok později se počet zobchodovaných opčních kontraktů vyšplhal na 100 milionů.

CBOE přichází stále s dalšími produkty, jako jsou např. LEAPS – dlouhodobé opce, nebo jednoduše řečeno opce s delším časem do vypršení, Index VIX – označován za barometr nálady investorů, Index XSP (mini SPX Index), ETF (např. SPY, který je odvozený od SPX, IWM je odvozený od indexu RUT atd.), BXM – buy write index a řadou dalších.

Opce se stávají stále známějším investičním nástrojem. U opcí na akcie činí nárůst zobchodovaných kontraktů 17 procent ve srovnání s předchozím rokem. U opcí na ETF objemu obchodů vzrostl za stejné období o 42 procent.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, call opce, index, kontrakt, opce, put opce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

9. 5. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

Obchodník nemusí zůstat jen u nákupu jednoho typu opce. Může zároveň koupit call i put opce a spoléhat na to, že cena podkladového aktiva výrazně vzroste, nebo klesne. V takovém případě... celý článek

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

2. 5. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

Minule jsme vysvětlili, jak se provádí vypisování call opce a jaká kriteria bychom při tomto způsobu obchodování měli sledovat. Dnes se zaměříme na vypisování put opcí. Pro názornost... celý článek

Opce: Co znamená vypsat call opci

25. 4. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Co znamená vypsat call opci

Minule jsme si vyzkoušeli, jak se provádí nákup call opce a jaká kritéria bychom měli sledovat. V tomto článku popíšeme, jak se obchoduje vypisování call opcí. Pro názornost opět ukážeme... celý článek

Opce: Jak se tvoří jejich cena

18. 4. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Jak se tvoří jejich cena

Pokud investor neví, jak se tvoří cena opcí, může být nakonec velmi překvapen. Může se totiž stát, že i když cena podkladového aktiva roste, držitel opce i při spekulaci na tento růst... celý článek

Opce: Jak na nákup call opce

11. 4. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Opce: Jak na nákup call opce

Základní pojmy spojené s opcemi jsme už vysvětlili. Dnes se vrhneme na první obchod. Podívame se na tzv. long call obchod s podkladovými akciemi firmy Johnson&Johnson.

Partners Financial Services