Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 7. 5. 2008 | 4 komentáře
Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle
Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Státní rozpočet České republiky v dubnu skončil schodkem 28,1 miliardy korun, tedy o 11,1 miliard korun hlubším než ve stejném měsíci loni. Oznámilo to první májový pátek Ministerstvo financí ČR (www.mfcr.cz), které zvýšení deficitu zdůvodnilo vyššími kapitálovými výdaji státu, zejména do dopravní infrastruktury. Velmi rychle však rostou i běžné výdaje státu, mezi které spadají mimo jiné sociální dávky a důchody. Celkem rostou rozpočtové výdaje rychleji než příjmy.

K poslednímu dubnu tedy příjmy státního rozpočtu dosáhly 348,6 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loni byly vyšší o 9,6 procenta. Výdaje činily 376,7 miliardy korun a meziročně byly vyšší o 12,4 procenta. „Je zvláštní, že rozpočtové výdaje rostou tak rychle v okamžiku, kdy roste ekonomika. Tohoto období by bylo vhodné využít naopak ke snížení schodku státního rozpočtu, nebo alespoň ke snížení tempa růstu rozpočtových výdajů,“ říká Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance.

Příjmy z daní a poplatků stouply o 2 procenta, což bylo méně, než s čím státní rozpočet počítal (plánované příjmy měly stoupnout o 3,3 procenta). Z toho na dani z příjmu fyzických osob se vybralo o 5,2 procenta méně než loni. Projevilo se tak snížení daní v rámci zavedení jednotné 15procentní daně ze superhrubé mzdy k 1. lednu letošního roku. Nicméně ministerstvo financí plánovalo snížení více než dvojnásobné o 11,7 procenta. V důsledku se tedy i této daně vybralo více, než se počítalo.

Pětkrát více, než bylo původně plánováno, vzrostl výběr daně z příjmu právnických osob: meziročně o 14,5 procenta ve srovnání s rozpočtovaným růstem o 2,7 procenta. Rychleji, než se počítalo, vzrostl také výběr spotřební daně (o 3,2 % proti plánovaným 2,4 %). Naopak příjem plynoucí z výběru daně z přidané hodnoty, jenž se zvýšil o 2,4 procenta, proti plánu silně zaostává (měl růst o 15,2 procenta). Vyšší nárůst byl plánován v souvislosti se zvýšením snížené sazby z 5 na 9 procent. Neplnění plánu pak ministerstvo financí zdůvodnilo vysokými vratkami daně v únoru.

Výdaje státního rozpočtu stouply ve srovnání s loňským dubnem absolutně o 41,5 miliardy korun. Polovina těchto „peněz navíc“, přesněji 21,3 miliardy korun, padla na zvýšení kapitálových výdajů (investic) a z nich 20,8 miliard korun šlo přes Státní fond dopravní infrastruktury (http://www.sfdi.cz). Na sociálních dávkách bylo vyplaceno o 6,9 miliard korun, tedy o 5,3 procenta více než loni, z toho na důchody se vyčerpalo meziročně o 8,4 procent více.

„Sociální výdaje dosahují historického maxima v období, kdy také hospodářský růst je mimořádně vysoký, velmi klesla nezaměstnanost a životní úroveň obecně stoupá,“ podotýká Šichtařová a doplňuje: „Sociální výdaje jsou mandatorní, zřejmě je tedy problém s jejich nastavením.“

Kapitálové výdaje v dubnu odtekly jednorázově a jejich zvýšením lze vysvětlit stav státního rozpočtu na konci jednoho měsíce. „Dlouhodobý trend však ukazuje na růst příjmů i výdajů, to znamená na posilování státu a zvyšování míry přerozdělování. To nepovažujeme za trend příznivý,“ dodává Šichtařová.

Za celý letošní rok může schodek státního rozpočtu podle schváleného zákona dosáhnout 70,8 miliardy korun. Loni byl plánován schodek 91,3 miliard korun, jeho skutečná výše byla zhruba 66 miliard korun.

Považujete současnou situaci, kdy státní rozpočet roste rychleji než příjmy státu, za dobrou nebo špatnou? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

6. 5. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

Změny v procesním právu, které navrhuje Ministerstvo financí ČR, patří k těm nejzajímavějším částem daňové reformy. Pokud by se podařilo prosadit nový zákon podle ministerského návrhu,... celý článek

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

22. 4. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

Reformní kroky navrhované ministerstvem financí zřejmě povedou ke zjednodušení výběru a správy daní a k úsporám jak na straně státu, tak na straně daňových poplatníků. Neřeší však výši... celý článek

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

10. 4. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

Ministerstvo financí chce rušit výjimky u daně z příjmu. Mezi nimi i šestiměsíční test u výnosů z cenných papírů, tedy i podílových fondů. Vydělal by na tom pár set milionů korun. Přitom... celý článek

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

18. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Miliony, které v Česku nikdo neuvidí

Fotbal v Česku příliš nevynáší. Rozpočet největšího českého klubu, pražské Sparty, dosahuje jen necelých tří procent příjmů nejbohatšího evropského klubu Real Madrid. Aby v Česku přišlo... celý článek

Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi

7. 11. 2007 | Petr Čermák

Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi

I letos se čeští poslanci chystají naporcovat medvěda, neboli přihrát svým obcím, okresům či krajům mimořádné dotace ze státního rozpočtu. U řady z nich se už nikdy nikdo nedozví, za... celý článek

Partners Financial Services