Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 30. 4. 2008
Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard
Společnosti obchodované na burze uzavřely hospodaření za minulý rok a postupně schvalují návrhy na dividendy. Nejvíce peněz se bude sypat ze společností Philip Morris a Telefónica. Dividendu neuvidí akcionáři AAA Auto, CME, ECM a Unipetrolu.

Firmám veřejně obchodovaných na pražské burze se daří. Zatímco minulý rok byla jejich dividenda celkem zhruba 44 miliard korun, letošní rok by se podle odhadů analytiků měla dostat téměř k 60 miliardám. „Aktuální průměrný dividendový výnos akcií, jak jsou zastoupeny v indexu pražské burzy, je 2,6 procenta, u západoevropských burz většinou 3 až 4 procenta,“ říká Marek Hatlapatka, hlavní analytik společnosti Cyrrus. Pokud by investor chtěl žít pouze z dividend a své výdaje by omezil na zhruba polovinu průměrného příjmu v Česku (asi 150 tisíc Kč ročně) a rozložil by své portfolio stejně, jako se počítá index pražské burzy, potřeboval by akcie v hodnotě necelých 5,8 milionu Kč. Kdyby sázel jen na nejvýnosnější akcie, jako třeba Philip Morris(PM) či Telefonica O2, stačily by mu necelé 2 miliony.

Právě akcie PM ponesou letos nejvyšší dividendu, jak v absolutní, tak v relativní výši. PM podle pondělního rozhodnutí valné hromady vyplatí akcionářům téměř celý čistý zisk, tedy 880 korun na akcii. Stejně jako PM budou v blízké době schvalovat (nebo již schválily) dividendy i další firmy, výjimkou je Telefónica, která tímto procesem projde až na podzim. Její dividendový výnos (dividenda dělená cenou akcie) bude podle analytiků zhruba 10 procent. To je ale dané tím, že Telefónica vyplácí nerozdělený zisk z minulých let. „Zisk z minulých let může přitom rozpouštět třeba ještě čtyři roky,“ odhaduje Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik.

Dividenda (Kč)Očekávaný dividendový výnos (%)
Philip Morris88012,4
Telefónica O25010
Komerční banka1804,7
Pegas20 (odhad Cyrrus)
20,3 (odhad Atlantik)
3,9
ČEZ403,3
Orco1,4 eur2,6
VIG1,1 eur2,3
Erste Bank0,75 eur1,8
Zentiva5,5 - 7,5 (odhad Patria)
7,5 (odhad Atlanitk)
7,4 (Odhah Cyrrus)
0,8
AAA Auto--
CME--
ECM--
Unipetrol--
Zdroj: Cyrrus, Atlantik, Patria

„Dividendu dostane každý, kdo má akcie připsané na účtu v rozhodný den,“ vysvětluje Bohumil Trampota analytik společnosti Patria. Pozor si ale musí dát investor na čas, kdy akcie kupuje. „Akcie musí být vypořádané, nejen zobchodované,“ upřesňuje Milan Vaníček. Vypořádání trvá obvykle tři dny. Pokud se tedy dividenda vyplácí například patnáctý den v měsíci, poslední den obchodování s nárokem na dividendu je den dvanáctý. Třináctý den měsíce by tak byl tzv. ex-dividend day, tedy den, kdy se akcie obchoduje bez nároku na dividendu. „ Kurz akcie spadne o výši dividendy,“ objasňuje Hatlapatka. Standardně dividendu připisuje investorův obchodník s cennými papíry na jeho účet. Ovšem akcie, které investor získal jinou cestou, například v kupónové privatizaci, se musí ohlídat. Informace, jak získat dividendu, obvykle zveřejňují společnosti na svých internetových stránkách v zápise z valné hromady.

Peníze neuvidí akcionáři čtyř titulů z pražské burzyAAA Auto, CME, ECMa Unipetrol. „Firma vyplácí dividendy, pokud se domnívá, že nemůže přinést nějakou investicí vyšší užitek,“ vysvětluje Vaníček. Firma nevyplácející dividendy je zpravidla buď ve ztrátě, a tedy ji nemá vyplácet z čeho, nebo se snaží zvýšit dobrou investicí vlastní hodnotu, která by se potom měla projevit v růstu ceny akcie. „Jedná se o firmy ve fázi dynamického růstu,“ říká Hatlapatka.

Anketa

Kupujete akcie s ohledem na to, jakou nesou dividendu?

Společnosti se snaží udržet již jednou nastavenou dividendovou politiku, hlavně pokud se jedná o defenzivní společnosti, jako jsou firmy z tabákového či telekomunikačního sektoru. „Větší výkyvy ve vyplácené dividendě, především směrem dolů, hovoří spíše o nestabilitě společnosti,“ říká Vaníček. Pro dlouhodobé investory je důležitá kvalita společnosti, která se dá poznat zvyšující se dividendou v průběhu času.

Do budoucna lze očekávat větší tzv. výplatní poměr, tedy podíl dividend na čistém zisku. „Snižuje se množství investičních příležitostí a rostou zisky,“ myslí si Hatlapatka. Nicméně management bývá opatrný a dvakrát si rozmyslí prudce zvýšit dividendu, když by pak v budoucnu nemusel být schopen její výši udržet.

Myslíte při dlouhodobém investování na dividendy? Uvažovali jste někdy o dividendách jako o zdroji pasivního příjmu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zátah na překupníky kvůli rýži za tisíc dolarů

28. 4. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Zátah na překupníky kvůli rýži za tisíc dolarů

Rýže ještě nebyla nikdy tak drahá jako dnes. Na světových trzích se tuna prodává za více než tisíc dolarů. To je více než dvakrát tolik než loni. Za prudký růst mohou spekulace zemědělců... celý článek

Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka

25. 4. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Jak vydělat na vepřovém nejen u řezníka

Ropa, zlato i obilí jsou obecně známé komodity, jejichž ceny v poslední době prudce rostou. Investovat se dá ale i třeba do vepřového masa, které má podle analytiků růst před sebou.... celý článek

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

18. 4. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

Pražská burza se nemůže pochlubit závratnými čísly nabízených certifikátů či uskutečněných obchodů. Přesto není problém tento cenný papír v Česku prodat. Menší počet obchodů ale přináší... celý článek

Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem

14. 4. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem

Do konce června by se měla v Praze, Londýně a Varšavě uskutečnit emise akcií společnosti New World Resources, vlastníka OKD. Hodnota emise může dosáhnout až 35 miliard korun, čímž by... celý článek

Partners Financial Services