Ceny bydlení dál prudce rostou. Krize je nesrazila

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2021 | 13 komentářů
Ceny bydlení dál prudce rostou. Krize je nesrazila

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i v posledním čtvrtletí roku 2020. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 8,9 procenta, což je společně s Polskem čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii.

„Růst cen tak nezpomalila ani loňská recese, ani druhá a třetí vlna pandemie,“ shrnuje nová data Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rychleji než v Česku rostly ceny bydlení na konci loňského roku v Lucembursku (16,7 %), v Dánsku, (9,8 %) a v Litvě (9,4 %). Naopak mírně meziročně klesly ve Španělsku (-0,8 %) a podle předběžných dat v Maďarsku (-0,7 %). Průměr za celou EU byl 5,7 %. Sousední Německo hlásí růst o 8,1 %, Rakousko o 7,3 % a Slovensko o 7,2 %.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Za posledních pět let byty v České republice zdražily v podstatě o polovinu, a to především v důsledku přetrvávající silné poptávky, s níž zdaleka nedržela krok nabídka. Zatímco zájem o byty a rodinné doby zůstává trvale vysoký, staví se čím dál méně. Fakticky o čtvrtinu méně než před rokem 2009, a to je rozhodně už co říct,“ říká Dufek.

„Poptávka po bytech zůstává naproti tomu nadále silná. Pohání ji levné a dostupné hypotéky, k jejichž atraktivitě přispívá i centrální banka svými komentáři o nutnosti zvyšování úrokových sazeb, a tedy faktickém zdražování peněz. České byty se navíc dostaly do centra pozornosti investorů jako příležitost pro uložení a zhodnocení peněz. A jde nejenom o tuzemské drobné investory, ale i zahraniční fondy, které trh vidí jako atraktivní příležitost z pohledu potenciálních výnosů,“ pokračuje analytik.

Podle Dufka tak není téměř žádná šance na korekci vysokých cen bydlení. „O to větší zájem lze proto očekávat u rekonstrukcí, které jsou pro část populace jedinou šancí, jak si zvýšit standard bydlení,“ odhaduje.

Když porovnáme třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2020, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 2,6 %, což byl spolu s Německem pátý nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou EU dosahuje 1,3 %.


Nejlevnější byty v Česku

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali několik nabídek.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2021 9:28, L.

Tak to, že je cena nižší než inzerovaná není až tak neobvyklé, "slevička" je při přesvědčování zákazníka normální prostředek. Něco by to mohlo říct až při porovnání, jak se tenhle rozdíl vyvíjel.


Stejně tak prázdné byty jsou (bohužel normální), to nejsou neprodané byty, ale "investiční" byty. Na jednu stranu máme bytů zoufalý nedostatek, na druhou stranu jich dost leží ladem, protože je někteří používají pro uložení a zhodnocení peněz, aniž slouží svému primárnímu účelu.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2021 14:47, Honza

Máte "deprese" pravdu s tou inflací, článek od pana Brůny je dobře napsanej. Díky za něj a je super, že to tentokrát sdílíte i bez určité povýšenosti.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services