Opce: Co znamená vypsat call opci

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 25. 4. 2008 | 1 komentář
Opce: Co znamená vypsat call opci
Minule jsme si vyzkoušeli, jak se provádí nákup call opce a jaká kritéria bychom měli sledovat. V tomto článku popíšeme, jak se obchoduje vypisování call opcí. Pro názornost opět ukážeme skutečný obchod.

Mezi základní strategie obchodování s opcemi patří i vypisování call opcí. Při tomto způsobu obchodování obdržíme opční prémii, což je i náš maximální zisk. Protože dostáváme opční prémii (peníze), máme i nějaké povinnosti. Připomeňme, že při nákupu opce prémii platíme a máme určitá práva, jak s obdrženým kontraktem naložíme.

Naší povinností při tomto typu obchodu je akcie koupit do shortu (při vypsání call opce), pro případ, že se majitel koupené call opce rozhodne, že uplatní své právo a akcie za sjednanou cenu od nás koupí.

Při vypisování opcívyjdeme z technické analýzy, kdy podle našeho názoru vybraná akcie půjde dolů, nebo do strany a nám tak zůstane opční prémie, nebo v případě ukončení opce dříve než vyprší, alespoň jeho část.

Denní graf akcie AAPL

Jako podkladové aktivum jsme na základě technické analýzy vybrali akcie společnosti Apple. Na konci ledna, 29. 1., jsme do obchodu vstoupili na ceně akcie 157 USD, kdy probíhal klesající trend podkladového aktiva a i celková nálada na trhu byla negativní. Strike byl vybraný v dostatečné vzdálenosti od současné ceny, tak aby ani z případného menšího obratu ve směru pohybu akcie nehrozilo, že kupující uplatní své právo na nákup akcií, čímž by se nám přiřadily akcie do short pozice.

Zvolili jsme strike 200, měsíc expirace únor, opční prémie byla 138 USD za jeden kontrakt (100 akcií). Protože opci vypisujeme, tato prémie je i náš maximální zisk. Pro vypisování opcí navíc potřebujeme margin – to znamená nějakou hotovost jako záruku, pro případ, že jsme obchod špatně odhadli a hrozilo by, že bychom museli při jednom opčním kontraktu koupit 100 kusů akcií. V tomto případě potřebujeme mít na účtu zhruba 1 709 USD. Marginové požadavky závisí na pravidlech brokera, kterého používáme.

Matrix z opčního programu, kde jsou přehledně všechny údaje o obchodu

Na obrázku výseku z opčního programu vidíme, kolik stojí opce, jaký je požadovaný margin, kolik je současná cena podkladového aktiva, zvolený expirační měsíc (únor) a počet dní do expirace (25).

Graf analýzy vypsané call opce

V grafu technické analýzy je zřejmé, že obdržená opční prémie je i náš maximální zisk, vidíme strike, který jsme vybrali a nulový bod (strike plus obdržená prémie, tj. 120 plus 1.38 USD).

Denní graf akcie AAPL

V den, kdy jsme vstoupili do obchodu a následující den, se odehrál výrazný pokles ceny akcie, čímž výrazně klesla i cena námi vypsané opce.

Cena podkladového aktiva je teď 128 USD a cena naší opce 0.09 USD. Vzhledem k tomu, že původní cena opce byla 1.38 a současná cena je 0.09, náš zisk je 1.29 USD, což je za jeden opční kontrakt na 100 akcií 129 USD, tedy 93 % z maximálního možného zisku. Nemá význam pozici držet déle a je rozumné obchod ukončit a vzít zisk.

Z uvedeného příkladu je vidět, že na vypisování call opcí vyděláváme, když se snižuje opční prémie a náš zisk je rozdíl mezi původní výší prémie a novou úrovní prémie. Pokud je opční prémie vyšší než naše nákupní cena, rozdíl je naše ztráta. Tady je nutné si uvědomit, že cena opce klesá s blížícím se časem k expiraci (snižuje se časová složka) a pokud cena akcie skončí v den expirace pod naší strike cenou (v uvedeném příkladě je to 200) je vše v pořádku a zůstane nám celá prémie.

V Matrix z opčního softwaru vidíme současné ceny a náš zisk 126 USD.

Z grafické analýzy je jasné, že jsme dosáhli téměř maximálního zisku.

Pokud by akcie v době expirace byla in-the-money, např. 203 USD a my jsme opci neprodali, po expiraci obdržíme 100 ks akcií do short za cenu striku (200 USD) a prémie (138 USD) nám zůstane.

Základem pro obchodování opcí je porozumět, co se při jaké situaci může přihodit a co očekávat. Pokud si uvědomíme nebezpečí některých situací při obchodování opcí, pak jsme schopni využít finanční páku v nás prospěch. V opačném případě při pohledu na náš účet můžeme být nepříjemně překvapení.

V příštím pokračování ukážeme vypisování put opcí opět na názorném příkladu. Tentokrát obchod ukončíme se ztrátou.

Autor působí ve společnosti Czechwealth.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Jak se tvoří jejich cena

18. 4. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Jak se tvoří jejich cena

Pokud investor neví, jak se tvoří cena opcí, může být nakonec velmi překvapen. Může se totiž stát, že i když cena podkladového aktiva roste, držitel opce i při spekulaci na tento růst... celý článek

Opce: Jak na nákup call opce

11. 4. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Opce: Jak na nákup call opce

Základní pojmy spojené s opcemi jsme už vysvětlili. Dnes se vrhneme na první obchod. Podívame se na tzv. long call obchod s podkladovými akciemi firmy Johnson&Johnson.

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

4. 4. 2008 | Josef Košťál | 4 komentáře

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

Obchodovat na burze a nemít zadní vrátka, která by obchodníka ochránila před výraznou ztrátou, může být ošemetné. Přitom existuje nástroj, který obchodníkovi může pomoci vydělávat.... celý článek

Opce: Skoro jako pojištění

28. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Skoro jako pojištění

Opce jsou v řadě ohledů podobné pojištění. Jejich cenu ovlivňují podobná kritéria jako výši pojistného u pojištění auta nebo domu.

Opce: Právo na dobrou cenu

21. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Právo na dobrou cenu

S opcemi lze obchodovat podobně jako s akciemi. Stačí k tomu přitom mnohem méně peněz. Třeba akcie IBM stojí 114 dolarů. Nákup stovky akcií by přišel 11 400 dolarů. Stejné množství... celý článek

Partners Financial Services