Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 22. 4. 2008 | 6 komentářů
Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů
Tisíce tuzemských řidičů jezdí bez povinného ručení. Každoročně přitom způsobí několik tisíc nehod, při nichž vznikají čím dál vyšší škody. Doplácí na to ostatní řidiči, z jejichž pojistek se škody hradí, upozorňuje Česká kancelář pojistitelů, která se stará o výplatu těchto škod.

V Česku jezdí nejméně 200 až 300 tisíc vozidel bez povinného ručení. Na škody, které způsobí, doplácejí ostatní řidiči. Pro srovnání, po severských silnicích Švédska a Finska jezdí takových aut jen jedno procento. Stejné je to i v Rakousku a Německu. Na druhou stranu jsou na tom Češi se zhruba čtyřmi procenty nepojištěných vozů o poznání lépe než na Balkáně. Třeba v Bulharsku a Rumunsku ještě nedávno jezdilo bez pojistky asi 30 procent aut, nyní by to mělo být deset procent, v Řecku to je dlouhodobě také deset procent. Vysoké číslo hlásí i pojišťovací „mekka“ Velká Británie, kde se nepojišťuje asi sedm procent řidičů, vyplývá z nejnovějších statistik České kanceláře pojistitelů ČKP.

Na škody, které způsobí vozidlo bez povinného ručení, přispívají všichni poctiví řidiči ve svém povinném ručení. A o to mají vyšší sazby, tvrdí zástupci pojišťoven. Každá z pojišťoven musí podle svého podílu na trhu přispívat do takzvaného garančního fondu, ze kterého ČKP vyplácí škody za nehody vozidel bez pojistky a za škody způsobené nezjištěnými řidiči. Do sazby povinného ručení každého majitele vozidla se příspěvek do garančního fondu podle odhadu ČKP řádově pohybuje za rok mezi padesáti až dvěma sty korun dle tarifní skupiny vozu. „Ačkoli se to nezdá jako příliš vysoká částka, většina řidičů má auto celý život a takto doplácí ve své pojistce na neplatiče celý život. Pokud tedy platí za celou dobu, kdy vlastní auto, třeba 40 let, tak už to tak malá částka není,“ upozorňuje ředitelka ekonomického a správního úseku ČKP Petra Zlatohlávková.

Sankce za nepojištěný vůz

Nepředloží-li řidič při policejní kontrole doklad o sjednání povinného ručení, lze mu uložit blokovou pokutu. Pokuta v blokovém řízení je ve výši 500 korun, ve správním řízení 1000 korun. Zdroj: Policejní prezidium, Dagmar Bednarčíková

Fyzická osoba, která provozuje vozidlo bez pojištění odpovědnosti, se dopouští přestupku, za který lze uložit pokutu do 20 000 Kč a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dobu jednoho roku.

Právnická osoba, která provozuje vozidlo bez pojištění odpovědnosti, se dopouští jiného správního deliktu, za který lze uložit pokutu do 20 000 Kč.
Zdroj: ČKP

Několik set tisíc nepojištěných vozidel v Česku ročně způsobí více než čtyři a půl tisíce nehod (za rok 2007 to bylo přesně 4687). Jejich počet sice v posledních třech letech mírně klesá, v poměru k počtu nehod pojištěných aut se ale žádné výrazné změny nedějí. Od roku 2003 tento poměr osciluje mezi 1,5 a 1,7 procenty ze všech evidovaných nehod. Roste však výše způsobených škod. Souvisí to jak s obecným zdražováním servisních prací a náhradních dílů, tak s nárůstem vyplácených škod za těžké újmy na zdraví. Ty rostou podle pojišťoven nejen v tuzemsku, ale i v celé Evropě. Ročně za škody způsobené nepojištěnými nebo nezjištěnými vozy vyplatí z garančního fondu zhruba 300 milionů korun (za rok 2007 to bylo 276,2 mil. korun).

Přímí poškození z nehod způsobených nepojištěnými vozidly v Česku i jinde v Evropě jsou na tom stejně. Speciální garanční fondy jim oprávněné nároky vždy uhradí. Hůře na tom mohou být ale nepřímí poškození. To se týká třeba zdravotních pojišťoven. Zatímco tito nepřímí poškození mají v Česku šanci, že jim garanční fond vyplatí větší rozsah úhrad, leckde v zahraničí tomu tak není. „Například v Německu nebo Rakousku garanční fond náklady na léčení obětí řidičů nepojištěných vozidel neplatí,“ vysvětluje výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

Důvodů proč lidé neplatí povinné ručení, ačkoliv jim to nařizuje zákon, je podle zástupců ČKP několik. Především prý podceňují riziko nehody a nedokáží si představit následky způsobených škod. Rovněž vzhledem k tisícikorunové výši pokuty při řízení bez dokladu o povinném ručení se jim může podle Hradce jevit řízení bez pojištění jako lepší alternativa, než si pořizovat povinné ručení třeba za čtyři tisíce. Typickým „nepojištěncem“, který zaviní nehodu, je muž do 36 let, který jezdí mimo dálnice na místních komunikacích nebo silnicích nižší třídy. Velice často tito řidiči způsobují nehody v létě a o víkendových večerech a nocích, proto se jim říká „disko nehody“.

Výměna dat mezi ČKP a centrálním registrem aut prý funguje a o nepojištěných autech se ví. Správní orgány (obce s rozšířenou pravomocí, na něž byl přenesen výkon státní správy po zrušení bývalých okresních úřadů), které mají kontrolovat pojistky majitelů motorových vozidel, tuto agendu nezvládají, domnívá se Hradec. Příčin může být podle něj několik: nedostatečná pracovní kapacita, výkon státní správy nemusí být pro obce prioritou a také se asi podceňuje nebezpečnost přestupku.

Anketa

Chtěli byste, aby čeští policisté mohli také nepojištěncům auto zabavit či sešrotovat?

Problémy s nepojištěnými vozidly řeší snad všechny státy, někde ale na to jdou poměrně drastickou metodou. Jako třeba ve Velké Británii, kde kvůli až sedmi procentům nepojištěných přijali před dvěma lety novou právní normu. Pokud policie zjistí, že řidič pojistku nemá, auto zadrží a do určité lhůty musí jeho majitel prokázat, že pojistku má. Jestliže tak dotyčný neučiní, policie má právo auto zkonfiskovat, případně prodat nebo i sešrotovat.

Uvítali byste vyšší sankce za nepojištěná auta? Myslíte, že by to zdejším řidičům prospělo nebo naopak?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2008 12:20, Johny

Pokud vím, po viníkovi nehody je pak škoda, kterou způsobil vymáhána. Pokud nedejbože někoho při nehodě zmrzačí, nebo např. vyteče palivo někam do řeky, má nadosmrti o problémy postaráno.

+61
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojišťovny: likvidátoři vyšetřování nehod zvládnou

16. 4. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Pojišťovny: likvidátoři vyšetřování nehod zvládnou

Čeští řidiči se budou možná muset od příštího roku učit žít jako Francouzi, Němci či Britové. Pokud projde návrh nového policejního zákona, nebudou čeští policisté muset, podobně jako... celý článek

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

28. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

Trhem povinného ručení v Česku hned tak něco nepohne. Nováčci se proti obrům prosazují těžce. Zvláště, když zbraně pro lov klientů mají všechny pojišťovny v podstatě stejné. Mezi ty... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Co dostanete navíc k povinnému ručení

1. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co dostanete navíc k povinnému ručení

Kdo si hodlá sjednat povinné ručení, může se nechat zlákat od pojišťoven na leccos. Vybrat si může z násobků bonusů kvůli lepší sazbě či z palety dárečků. Od zrušení monopolu na povinné... celý článek

Hrátky s bonusy a malusy u povinného ručení

22. 10. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Hrátky s bonusy a malusy u povinného ručení

Boj o klienta kvůli povinnému ručení v Česku každoročně vrcholí na podzim. Sazby většina pojišťoven teprve zveřejní, ale už teď se předhání v nabídce bonusů, superbonusů či extrabonusů.... celý článek

Partners Financial Services