Kolik stojí finanční nezávislost

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 16. 4. 2008 | 9 komentářů
Kolik stojí finanční nezávislost
Užívat si jednou výnosů svých úspor je patrně snem každého investora. Přitom dnešní cena desetitisícové měsíční renty není zase až tak velká.

Stále častěji se lze setkat s tím, že na cenovkách u zboží a služeb není pouze celková cena, ale také kolik vás jeho koupě bude stát měsíčně. Neříká se, že nový dům bude stát 2 miliony kroun, ale mluví se o tom, že nový dům bude stát 11 000 Kč měsíčně. Tím se hned se rozšíří skupina možných kupujících. Cena 2 miliony odradí více lidí než cena vyjádřená jako 11 000 Kč měsíčně.

Ještě lépe to je vidět u spotřebitelských úvěrů. Tam se často neprezentuje úroková sazba, ale splátka. A tak spotřebitelský úvěr není se sazbou 15 % ročně, ale je se splátkou 499 Kč měsíčně.

Zkusme se touto optikou podívat na cenu finanční nezávislosti. Pokud bychom chtěli jednou pobírat rentu 10 000 Kč měsíčně po dobu třiceti let, budeme k tomu potřebovat zhruba 1,8 milionu Kč. Takto postavená renta by odpovídala např. pobírání pravidelného příjmu od 55 let většinou až do smrti.

Co můžeme udělat pro to, abychom si naspořili1,8 milionu Kč?

To záleží na tom, jaké produkty použijeme a kolik na to máme času. Co se produktů týče, často se volí takové, kde je možné očekávat vyšší výnos. Jsou to třeba smíšené fondy nebo portfolia s určitým podílem akcií. Jelikož se jedná o delší časový horizont a o pravidelnou investici, není riziko příliš vysoké.

A časový horizont? To záleží na tom, za jak dlouho této renty chceme dosáhnout.

Kolik by nás taková cesta k rentě stála při pětiprocentní roční výnosnosti zvoleného produktu, je v následující tabulce:

Za jak dlouho chceme rentu
(v letech)
15202530
Kolik musíme spořit6 734 Kč4 379 Kč3 023 Kč2 163 Kč

Takže každých 10 000 Kč doživotní renty za 25 let stojí zhurba 3000 Kč měsíčně. Ovšem za předpokladu, že naspořená částka nám bude i po začátku vyplácení renty vydělávat pět procent ročně. Pro svůj časový horizont si můžete najít svoji cenu.

Cena ovšem není naprosto přesně spočitatelná. Samozřejmě nevíme, kolik přesně vydělá portfolio a jaká bude inflace. Nicméně máme určitý odhad, určité vodítko.

A teď je na nás, jestli se chceme pokusit vydat touto cestou. Jestli je renta pro nás zajímavá natolik, že za ní chceme utratit naše peníze nebo jestli upřednostníme něco jiného.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Kolik vás stojí zajištění finanční nezávislosti ve stáří? Podělte se o zkušenost.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2008 20:32, Pavel Hek

A u Citi 10%, WPB Capital cca 4%, mBank 3,5%, tahle reklama je pěkně vlezlá a trapná.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, renta, splátka, úvěr

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik vynáší penzijní připojištění

9. 4. 2008 | Petr Syrový | 18 komentářů

Kolik vynáší penzijní připojištění

Je penzijní připojištění výhodné? Na tuto otázku lze odpovědět po vypočítání efektivní výnosnosti. Z ní vyplývá, že nejvýnosnější je tento produkt v prvních několika letech. Pro dlouhodobé... celý článek

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

2. 4. 2008 | Petr Syrový | 18 komentářů

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

Máte už několik let uzavřenu smlouvu o stavebním spoření? Možná přemýšlíte, jak výhodná tato investice vlastně je. Při rozhodování pomůže výpočet výnosnosti takového spoření a porovnání... celý článek

Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.

26. 3. 2008 | Petr Syrový | 7 komentářů

Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.

Některé banky odpouští klientům vstupní poplatky za zpracování hypotéky. I tak jim ale majitelé hypoték zaplatí v průběhu splácení desítky tisíc korun navíc.

Požadavek na jistotu je relativní

19. 3. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Požadavek na jistotu je relativní

Pro mnoho lidí je investice do akcií „neúměrně“ riziková. Srovnejme rizikovost akcií s jinými oblastmi osobních financí. Dokážete třeba předpovědět, kolik budete vydělávat za deset... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Partners Financial Services