Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci
Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Nyní ho projednávají poslanci. Pokud ho schválí a přidají se k nim i senátoři a prezident, začne platit od roku 2009.

Ke konci března evidovaly úřady práce nejméně uchazečů o práci v tomto měsíci od roku 1998. Zároveň se zvýšil počet volných pracovních míst na více než 151 000, což je nejvíce v historii sledování. V některých okresech je dokonce více volných míst než uchazečů o zaměstnání.

Přesto se stále stává, že někteří nezaměstnaní odmítají nabízenou práci. Personální šéf jednoho ostravského supermarketu se svěřil místním novinám s následujícím případem: Přišla za ním asi padesátiletá žena s papírem na místo prodavačky od pracovního úřadu. A hned spustila: „Pane vedoucí, dejte mi potvrzení, že už je to obsazené.“ Zkoprnělý šéf nesměle namítnul, že to místo je volné a prodavačku do zeleniny potřebuje. „Uchazečka“ o práci se ohradila tím, že za nabízený plat pracovat nebude, protože na podpoře si přijde téměř na to samé a navíc nemusí nikam dojíždět.

Navrhované změny v novele Zákona o zaměstnanosti

  • snížení doby pobírání podpory v nezaměstnanosti o 1 měsíc
  • dávky za první dva měsíce budou činit 65 % předchozího průměrného čistého výdělku, další dva měsíce 50 % a dále 45 %
  • maximální výše podpory zůstane zachována – tj. 12 249 Kč
  • o podporu přijdou lidé, kteří během půlroku dvakrát bezdůvodně odešli z práce zprostředkované úřadem práce, odmítli rekvalifikaci nebo veřejně prospěšné práce pro obec
  • odmítači rekvalifikace přijdou po pěti měsících i o sociální dávky a budou dostávat pouze existenční minimum – 2 020 Kč

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce takové odmítání práce omezit. Navrhuje zkrátit dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti a výrazné sankce, pokud člověk bez práce nebude na hledání nového zaměstnání spolupracovat.

„Stát není dojnou krávou pro ty, kteří opakovaně dávají najevo, že o práci nestojí. Nedochází na úřad práce, odmítají nabídky k práci, pro takové i ony dva tisíce existenčního minima jsou až moc,“ tvrdí jedna z pracovnic Úřadu práce hl. města Prahy. Hlavní město má registrováno zhruba sedmnáct a půl tisíc lidí na podpoře a v nabídce více než 101 tisíc volných míst, a to i pro vysokoškoláky a vyučené s maturitou.

I okresy s tradičně vysokou mírou nezaměstnanosti mají uchazečům co nabídnout. V Chomutově, kde byla v březnu míra nezaměstnanosti 9,5 %, nabízel úřad práce 1 197 volných míst a na jedno místo připadlo šest uchazečů. V únoru se jich na jedno místo tlačilo 25.

„Ten, kdo pracuje a je aktivní se musí mít lépe než ten, kdo nepracuje a je pasivní. Musí také platit, že vyřešit nepříznivou životní situaci se vyplatí,“ uvedl Nečas. Pobírání podpory v nezaměstnanosti by se mělo proto od příštího roku zkrátit a částka, kterou by lidé bez práce dostávali, by postupně klesala.

Ministr v novele navrhuje, aby nezaměstnaní do 50 let pobírali podporu místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo jednoho roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by měli dostávat 65 procent svého předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12 249 korun měsíčně. Strop chce Nečas zachovat. Na podporu by neměli mít nárok lidé, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z práce, kterou jim zprostředkoval úřad práce.

Nečas plánuje i omezení sociálních dávekdlouhodobě nezaměstnaným. Pokud lidé po pěti měsících bez místa odmítnou rekvalifikaci, měli by přijít i o sociální dávky. Jestliže by odmítli po pěti měsících nezaměstnanosti nastoupit na veřejně prospěšné práce a neodpracovali měsíčně aspoň 20 hodin, měli by nárok jen na existenční minimum 2 020 korun. Kdyby odpracovali 20 až 30 hodin, dostávali by životní minimum. Za 30 a více odpracovaných hodin pro obec by jim připadlo 3 679 korun. Dávky by se vyplácely v hotovosti či jako poukázky. V případě neplacení nájmu by část peněz mohl rovnou dostávat pronajímatel.

Proti návrhu se staví opozice: „Nejsem přesvědčen, že tohle je motivační přístup,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Jsme na historicky nejnižších číslech nezaměstnanosti. Není důvod měnit systém, který je nastaven vcelku dobře“. Podle něj změna může za rok až dva znamenat problém, pokud se hospodářské zpomalení v USA promítne do Evropy. „Pak už to nebude věc nezaměstnaných, aby si vyhledali práci. Práce prostě nebude,“ dodal.

Anketa

Souhlasíte s navrhovanými změnami podpory v nezaměstnanosti?

Je rozumné zkracovat dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti? Znáte někoho, kdo si aktivně práci hledá, ale nikdo ho nechce zaměstnat? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 4. 2008 13:06, Kutil

Tak bezte pracovat do Prahy, kde bere dobra ucetni 40 tisic hrubeho a vyse.

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2008 19:00, Marta 52 let

Od Nečase je sprosté, krátit podporu lidem, kteří jsou tzv, přestárlí. Mám VŠ, obor zemědělské inženýrství. Kdy´ž jsem přišla o práci nechtěla jsem být nikomu na obtíž. Na pracáku mi řekli, že pro moji kvalifikaci nic nemají. Hledala jsem si sama, nevadilo by mi dělat ani prodavačku v butiku. Jenže na mě chtěli fotku a CV a nakonec přijali asi 20 letou dívku, stejně tak to dopadlo, když jsem chtěla dělat pokladní v divadle. Co na to pan ministr?

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nehledejte práci, začněte podnikat

23. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 25 komentářů

Nehledejte práci, začněte podnikat

I když míra nezaměstnanosti klesá, je armáda lidí bez práce stále početná. Ti, kteří nemohou najít práci třeba proto, že je firmy odmítají kvůli věku, se mohou pustit do vlastního podnikání.... celý článek

Litujeme, jste pro nás starý!

21. 12. 2007 | Táňa Chadrabová | 47 komentářů

Litujeme, jste pro nás starý!

V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací... celý článek

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

19. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 7 komentářů

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

Nabídka volných pracovních míst pro absolventy vysokých škol poprvé v historii převýšila poptávku, a to o 28 %. Všichni vysokoškoláci ale na dobře placené místo pomýšlet nemohou. Podívejte... celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services