Opce: Jak na nákup call opce

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 11. 4. 2008 | 3 komentáře
Opce: Jak na nákup call opce
Základní pojmy spojené s opcemi jsme už vysvětlili. Dnes se vrhneme na první obchod. Podívame se na tzv. long call obchod s podkladovými akciemi firmy Johnson&Johnson.

Mezi základní strategie obchodování s opcemi patří long call a long put, neboli nákup opce, která dává držiteli právo koupit podkladové aktivum za stanovenou cenu, resp. právo na prodej takového aktiva. Při použití této strategie se vychází pouze z technické analýzy. Pokud použijeme strategii long call, věříme, že trh poroste. Při použití strategie long put se domníváme, že trh půjde dolů. V následujícím příkladu si jeden takový obchod ukážeme.

Jako podkladové aktivum jsme na základě technické analýzy vybrali akcie Johnson&Johnson, která se v polovině března obchodovala kolem 63 dolarů. U akcie podle technické analýzy očekáváme obrat z poklesu do růstu. Signalizuje to zakroužkovaná formace na svíčkovém grafu, která je v technické analýze velmi využívaná.

Denní graf akcie JNJ s označením obratové formace, která je naším signálem pro nákup call opce


Pro nákup opce je důležité si ujasnit, jaký měsíc expirace a jaký strike vybereme. Všeobecně lze říct, že pro kupované call i put opce uvažujeme dobu do expirace (do doby, kdy platnost opce skončí) alespoň třicet dní. A protože v našem příkladu do expirace v dubnu zbývá 38 dní, zvolili jsme jako měsíc expirace duben. Volba striku, neboli ceny, za níž můžeme podkladové aktivum při uplatnění opce koupit, je v tomto případě první stike in-the-money ve výši 60 dolarů (první dostupný strike nižší než aktuální cena akcie). Jaký je vztah striků a opční premie ukážeme v samostatném článku. Cena opce na vybraném striku je 3,80 dolaru. Za jeden kontrakt zaplatíme tedy 380 dolarů plus poplatky (cca 1,20 dolaru za jeden kontrakt).

Graf analýzy koupené call opce


Maximální možná ztráta je tolik, kolik jsme za opci zaplatili, tedy 381,20 dolaru. Čísla na ose x ukazují zisk/ztrátu podle vývoje ceny akcie. Z toho je patrné, že zisku můžeme dosáhnout v okamžiku, kdy cena akcie Johnson&Johnson vzroste k nulovému bodu. Tento bod je v době expirace roven strike-ceně plus zaplacené opční prémii (60 dolarů plus 3,80 plus poplatky). Abychom to trochu zkomplikovali, nulový bod se trochu mění i s časem, kdy se blížíme k expiraci. 

Po nákupu opce je nutné si stanovit plán, co budeme dělat při určitém vývoji akcie. Musíme si stanovit cenu nebo rozmezí cen, při kterém obchod uzavřeme, abychom dosáhli zisku. Totéž je třeba si stanovit pro případ ztráty, tedy určit cenu, při které už nechceme čekat na obrat a raději se ztrátou obchod uzavřeme. Pro začátek si můžeme stanovit cíl pro zisk zhruba 20 procent ze zaplacené ceny opce (cash flow) a stop loss, neboli úroveň maximálně tolerovaného poklesu ceny, je vhodné umístit pod nejnižším bodem prostřední svíčky ze zakroužkované formace. Tato pravidla si každý ovšem upraví podle toho, co mu vyhovuje.

Denní graf ukazuje, že k pohybu nahoru opravdu došlo


Z denního grafu vývoje akcie Johnson&Johnson je vidět, že obratová formace potvrdila pohyb akcie a dosáhli jsme zisku. V grafu vidíme červenou (poslední) svíčku, která naznačuje, že by mohla nastat korekce z růstu na pokles. Protože cíl pro zisk je již splněný, ukončíme obchod.

Nákupní cena opce12. 3. 2008 byla 3,80 dolaru, prodejní cena dne 19. 3. 2008 byla 5,60 dolaru. Cena vzrostla, protože podkladové aktivum (akcie JNJ) šlo nahoru a protože je ještě dostatek času do vypršení kontraktu v dubnu a působení časového úbytku (time decay) není tak výrazné. Zisk z obchodu je 47 procent.

Nutno dodat, že zisk vypadá dost zajímavě. Musíme však upozornit, že podle toho, kam si zadáme ukončení obchodu v případě ztráty, vypadají stejně „zajímavě“ i ztráty.

Autor působí ve společnosti Czechwealth

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

4. 4. 2008 | Josef Košťál | 4 komentáře

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

Obchodovat na burze a nemít zadní vrátka, která by obchodníka ochránila před výraznou ztrátou, může být ošemetné. Přitom existuje nástroj, který obchodníkovi může pomoci vydělávat.... celý článek

Opce: Právo na dobrou cenu

21. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Právo na dobrou cenu

S opcemi lze obchodovat podobně jako s akciemi. Stačí k tomu přitom mnohem méně peněz. Třeba akcie IBM stojí 114 dolarů. Nákup stovky akcií by přišel 11 400 dolarů. Stejné množství... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Jak na opce: opční burzy

23. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční burzy

Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů... celý článek

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Partners Financial Services